Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 250 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Urechi clapauge la bebelusi: cauze si remedii

Ionut Solescu
de , Redactor Tonica Group
Data publicării: 22 decembrie 2022 Ultima actualizare: 22 decembrie 2022

Statisticile arata ca un procent de pana la 5% dintre bebelusi au urechi clapauge la nastere, opt procente dintre acestia mostenind defectul pe cale genetica. Se poate ca in primii ani de viata sa nu para o problema pentru unii dintre parinti, insa copii pot sa fie afectati mai tarziu din punct de vedere al stimei de sine. Tot statisticile arata ca fenomenul se manifesta in egala masura atat la baieti cat si la fete, fiind diformitatea intalnita cel mai adesea in zona gatului si a capului. Este important de mentionat faptul ca aceasta problema generaza neplaceri doar din punct de vedere estetic, neexistand dovezi in legatura cu performante mai slabe ale auzului la persoanele cu urechi clapauge. 

Ce sunt urechile decolate (urechile clapauge)?

Cei mai multi dintre parinti se ingrijoreaza in cauza acestui defect estetic. Majoritatea specialistilor, atunci cand se refera la „urechi clapauge”, le numesc „deformari ale pavilionului urechii”. Urechile decolate (sau clapauge) formeaza un unghi mai mare cu capul decat in mod normal, fara sa fie vorba despre probleme din punct de vedere al formei sau al marimii urechilor. Atunci cand unghiul este de 31 e grade, interventia chirurgicala nu este neaparat necesara. Daca unghiul este de 45 de grade sau chiar mai mare – uneori ajungand si pana la 90 de grade – inseamna ca este nevoie de operatie pentru corectare.

Care sunt cauzele urechilor clapauge?

Exista mai multe cauze posibile pentru acest fenomen, insa in cele mai multe situatii in care avem de-a face cu deformari la nivelul urechilor, acestea sunt congenitale (adica din nastere). Pot sa existe si alte cauze, ca de exemplu cand urechile clapauge sunt consecinta unei accidentari sau a unei eventuale lovituri. De cele mai multe ori, insa, este vorba despre cauze care au legatura cu un defect la nivelul cartilagiului auricular sau despre o dezvoltare incorecta a cavitatii interioare a urechii.

Specialistii considera ca daca distanta dintre partea laterala a capului si ureche depaseste doi centimetri, inseamna ca avem de-a face cu urechi decolate (urechi clapauge). Trebuie sa avem in vedere faptul ca nu este vorba despre o boala, ci despre o simpla imperfectiune fizica ce poate fi corectata. Se poate ca, la unii copii, o singura ureche sa fie decolata.

Informatii despre urechile clapauge la bebelusi

Chiar daca si in cazul bebelusilor si in cazul persoanelor adulte urechile clapauge apar din aceleasi motive, metodele de tratament existente functioneaza mult mai rapid in situatia bebelusilor. Sanatatea bebelusilor cu urechi clapauge nu este afectata in niciun fel din cauza acestei conditii estetice. Se poate ca, in unele situatii, urechile clapauge sa se dezvolte de-a lungul primelor trei luni de la nastere. Cartilajul moale al urechii bebelusului poate sa se indoaie in mod repetat in timpul alaptarii, iar sfatul specialistilor este sa luati masuri daca observati ca unghiul dintre urechea si capul bebelusului ajunge s afie mai mare de 30 de grade.

Cand se recomanda operatia pentru urechi clapauge (otoplastia)?

Este nevoie de otoplastie (operatie pentru urechi clapauge) in situatia in care urechile sunt proeminente, dar si in cazul in care ati suferit anumite leziuni in zona respectiva sau daca exista o anomalie congenitala. O operatie pentru urechi clapauge are ca scop construirea sau repararea urechii externe a pacientului, a carei functie in auz este extrem de mica. In cazul bebelusilor, este o decizie care apartine parintilor. Acestia merg la medicul estetician, care va examina bebelusul si va stabili daca operatia pentru urechi clapauge poate fi efectuata si in ce conditii. Nu este o operatie recomandata persoanelor cu inflamatii la nivelul urechilor, celor cu boli cronice sau ale organelor interne, precum nici celor cu afectiuni ale sangelui.

Cum decurge operatia pentru urechi clapauge?

Aceasta operatie pentru urechi clapauge este ideal sa fie realizata undeva intre varsta de cinci si de 14 ani, insa poate fi efectuata si mai tarziu. Durata unei astfel de proceduri este de aproximativ doua ore si este realizata cu anestezie locala. In urma unei incizii pe care o face in spatele urechilor, chirurgul estetician va modela cartilajul si il va apropia de cap. La copii care nu au implinit inca varsta de opt ani, operatia pentru urechi clapauge necesita anestezie generala. Este foarte important ca procedura sa fie executata de un chirurg cu experienta, pentru ca scad considerabil sansele de aparitie a unor eventuale complicatii.

Recomandari pentru perioada postoperatorie

Specialistii au cateva recomandari pentru pacientii care au trecut printr-o operatie pentru urechi clapauge. De exemplu, este important sa evite efortul fizic, expunerea la soare sau utilizarea piscinelor si a bazinelor de inot. Este important ca bandajul sa fie purtat fara intrerupere pe durata stabilita de medicul specialist – in general este vorba despre cel putin o jumatate de luna. Exista posibilitatea sa apara dureri, insa acestea nu au caracter sever iar pentru copii medicul prescrie preparate analgezice. De regula, dupa aproximativ trei saptamani, edemul dispare iar urechile au forma dorita.