Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 250 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Cat de ereditare sunt varicele?

Postat in: Sfatul Medicului
Dr. Alin POPESCU
de , Medic primar – Medicina Sportiva
Data publicării: 23 martie 2020 Ultima actualizare: 18 iunie 2021

Varicele se caracterizeaza prin marirea de volum a venelor si modificarea aspectului acestora (largite, rasucite) cu localizare frecventa la nivelul membrelor inferioare. Boala varicoasa se datoreaza slabirii rezistentei peretelui vascular, la care se adauga afectarea aparatului valvular existent la nivelul vaselor mari ale piciorului. Se inregistreaza o frecventa mai mare a cazurilor in randul femeilor in comparatie cu barbatii. O explicatie a acestui lucru consta in fluctuatiile hormonale cu care acestea se confrunta de-a lungul vietii (sarcina, menopauza, etc).

Cum se manifesta boala varicoasa?

Printre primele acuze ale celor care sufera de varice se numara disconfortul la nivelul gambelor, crampele si senzatia de picior greu. Toate aceste simptome se agraveaza dupa perioade lungi de stat in picioare. Varicele se pot observa sub piele sub forma unor dilatatii sinuoase. In timp, tegumentul poate suferi modificari, devenind hiperpigmentat. Alaturi de acestea mai pot sa apara ulceratii ale pielii, edeme in zona gambelor, iar pacientii se pot plange de durere (de diverse intensitati) si mancarime. Daca va confruntati cu una sau mai multe acuze din cele descrise anterior trebuie sa mergeti cat mai repede la medic pentru a beneficia de tratament.

Variantele terapeutice depind de gradul afectiunii. Pacientii cu astfel de probleme pot beneficia de tratament conservator (ciorapi compresivi), terapie medicamentoasa, scleroterapie sau tratament chirurgical.

De ce apar varicele?

Principalele cauze care duc la aparitia slabirii peretelui vascular cu aparitia varicelor sunt: sedentarismul, obezitatea si suprasolicitarea gambelor (statul mult in picioare).

Alaturi de acestea, ereditatea joaca si ea un rol important in aparitia bolii varicoase. Exista familii in cadrul carora mai multi membri sufera de aceasta afectiune. Astfel, riscul relativ de aparitie a varicelor este mai mare daca unul dintre parinti prezinta aceasta afectiune. Avand in vedere aceste informatii, putem spune ca aceasta boala are si o componenta ereditara importanta. Pentru cei care provin din familii cu istoric de varice trebuie acordata o atentie deosebita tuturor factorilor de risc care pot sa grabeasca aparitia acestei afectiuni sau o pot agrava pe cea deja existenta.

Factorii de risc implicati in aparitia varicelor pot fi impartiti in factori modificabili si nemodificabili. In ultima categorie sunt incluse: varsta, ereditatea si sexul. In ceea ce priveste factorii modificabili trebuie mentionat faptul ca stilul de viata sanatos si respectarea unor reguli de baza pot sa fie de ajutor atat in preventia, cat si in incetinirea progresiei acestei boli.

Obezitatea este o problema de sanatate cu repercusiuni asupra intregului organism. Chiar daca scaderea in greutate nu poate duce la disparitia varicelor, studiile au aratat faptul ca revenirea la un indice de masa corporala in limite normale poate sa imbunatateasca semnificativ tabloul clinic neplacut al varicelor.

Se recomanda evitarea statului prelungit in picioare, baile foarte calde, sauna, solarul, deshidratarea si purtarea de haine stramte care restrictioneaza fluxul normal sanguin.