Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 250 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Cat de frecventa este glicemia mica la copii si de ce apare?

Postat in: Sfatul Medicului
Dr. Alin POPESCU
de , Medic primar – Medicina Sportiva
Data publicării: 30 noiembrie 2023 Ultima actualizare: 22 noiembrie 2023

Daca vrei sa faci fericit un copil ii dai ceva dulce…dulce este traducerea cuvantului de provenienta greceasca glucoza. Glucoza este un tip de zahar produs in corpul nostru in urma descompunerii carbohidratilor din alimentele pe care le consumam. Glucoza este principala sursa de energie pentru celulele organismului (este “combustibilul” organismului), ea furnizeaza energie pentru sustinerea sistemului nervos, functionarea creierului, activitatilor zilnice, etc.

Glicemia sau concentratia glucozei in sange, dupa cum bine stiti, este un parametru ce poate fi masurata prin diferite metode, cea mai folosita fiind cea in care se foloseste un aparat numit glucometru. Valorile glicemiei pot fi normale- situatia ideala, pot fi mari- peste valoarea maxim admisa- situatie cunoscuta ca hiperglicemie sau valori prea mici- hipoglicemie.

In continuare vom pune accentul pe valorile mici ale glicemiei la copii.

Valorile normale ale glicemiei la copii variaza in functie de varsta, astfel:

nou nascutii sanatosi au in primele zile de viata variatii ale glicemiei in intervalul 45-150 mg/dL;

  • cand copilul are o saptamana de viata, are toate mecanismele de reglare a glicemiei la fel ca un adult;
  • copiii de trei saptamani, pe stomacul gol au glicemia intre 70- 99 mg/dL, iar intre mese au glicemia intre 70- 140 mg/dL- imediat dupa masa au concentratia de glucoza in sange cea mai mare si scade treptat la 2 ore dupa masa.

Glicemie mica la copii - factori de risc si cauze

Este important sa stiti ca nivelul glucozei in sange nu este constant, el variaza in functie de factori precum: efortul fizic intens- glicemia poate scadea sub valoarea minima de 60 mg/dL sau dupa masa glicemia poate creste peste valoarea maxim admisa, in cazul copiilor de 100 mg/dL. In cazul copiilor sanatosi organisual are capacitatea de a regla valorile glicemiei.

Copiii care au greutate mica sau sunt aproape de limita de jos a greutatii pentru categoria lor de varsta, pot inregistra valori mici ale concentratiei de glucoza (glicemie mica) in special in conditiile de “post alimentar”- distanta mai mare de 6-8 ore intre mese, deoarece ei folosesc mai multa glucoza pe kg/ corp prin prisma cresterii accelerate.

Totodata glicemia mica la copii poate fi in stransa legatura cu diagnosticul de diabet, iar doza de insulina sau un alt medicament din tratament nu au fost administrate in concentratia corespunzatoare nevoilor copilului.

Alte cauze care pot sta la baza unei glicemii mici la copii pot fi probleme cu glanda tiroida, cu ficatul, malnutritie ( lipsa anumitor elemente esentiale din dieta precum vitamine, minerale sau proteine) sau prezenta anumitor disfunctii in procesul de absorbtie a alimentelor.

Printre factorii de risc pentru glicemie mica la copii se numara greutatea mare la nastere (au nevoi metabolice si de glucoza mai mari- si nu sunt acoperite doar de laptele matern sau formula de lapte) sau greutatea mica la nastere (au putine depozite de grasime si de glicogen, adica au capacitate mai mica sa produca glucoza) sau mai exista posibilitatea ca in urma administrarii anumitor medicamente sa se produca o scadere a glicemiei.

Glicemie mica la copii - simptome si manifestari

Glicemia mica la copii - sub nivelul de 60 mg/dL poate duce la incapacitatea creierului de a functiona in parametri normali, astfel incat copilul poate manifesta stari de iritabilitate, irascibilitate, confuzie sau lipsa de satietate (are senzatie de foame continua), senzatie de gol in stomac, tremuraturi si chiar senzatie de slabiciune.

Daca aceste stari sunt de intensitate crescuta o solutie la indemana este consumarea unui fruct sau 100 mL suc de fructe – contin zaharuri care se absorb rapid.

Glicemie mica la copii - intrebari si raspunsuri

Ce este hipoglicemia (glicemia mica) nou-nascutului?

In primul rand aveti in vedere ca e tratabila, daca este depistata in timp util. Daca avem valori mai mici de 47 mg/dL atunci se consider a fi hipoglicemie. In aceasta situatie medicii pot recomanda: geluri pe baza de zahar (amestecuri de glucoza si apa) sau suplimentarea laptelui matern cu formula.

Care sunt semnele la care trebuie sa fie atenti parintii in caz de hipoglicemie la nou- nascuti?

Daca bebelusul prezinta modificari de culoare ale pielii sau buzelor (albastru sau alb), dezinteres pentru mancare, musculature flasca, slabiciune, temperature corpului scazuta, trebuie sa apeleze la medic pentru a fi luate masurile necesare cat mai repede.

Semnele hipoglicemiei sunt asemanatoare cu semnele altor afectiuni si tocmai de aceea deciziile terapeutice trebuie alese de medicul care va face diagnosticarea corecta!

 Hranirea la nastere si hranirea la cerere contribuie la reducerea riscului de hipoglicemie.

Cum poate un copil cu glicemie mica sa reglaze rapid nivelul glucozei in sange?

In caz de scadere a glicemiei copilul in funcsie de varsta poate manca fructe proaspete sau uscate, batoane de tip granola sau poate bea suc de fructe.

Sfaturi pentru preventie

Prevenirea glicemiei mici se poate face prin abordarea unui stil alimentar corect, diversificat, respectarea orelor de servit masa (sunt recomandate orele fixe) si multa miscare. O alimentatie corecta presupune respectarea necesarului caloric zilnic corespunzator intervalului de varsta in care se incadreaza copilul, aportul echilibrat de zahar- aici trebuie luat in calculaportul adus dint toate categoriile de alimente-cereale, legume bogate in amidon, sucuri, etc. si evitarea produselor procesate (cereale decorticate, paine alba).

O alta metoda la indemana si eficienta in pastrarea glicemiei in parametri normali este activitatea fizica!