Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 250 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Ce este crioterapia si care sunt beneficiile ei

Postat in: Sfatul Medicului
Dr. Alin POPESCU
de , Medic primar – Medicina Sportiva
Data publicării: 23 mai 2023 Ultima actualizare: 14 iulie 2023

Ti-ai scrantit piciorul. Ce faci? Prima recomandare va fi sa aplici comprese reci/ cu gheata, dupa cum stim cu totii. De ce? Pentru ca folosirea ”frigului” ca metoda terapeutica este una din principalele metode de atenuare a durerii si de reducere a inflamatiei; cu alte cuvinte apelam la o forma de crioterapie.

Ce este crioterapia?

Crioterapia este o procedura medicala in care se folosesc temperaturi scazute pentru tratarea afectiunilor din sfera dermatologiei sau a recuperarii medicale. Crioterapia se traduce prin ”terapie prin frig”, iar la nivel practic zona afectata este supusa unui soc termic, adica se urmareste scaderea semnificativa a temperaturii intr-un interval scurt de timp. In alte cuvinte de la 36 grade Celsius (temperatura normala a corpului) se va scadea sub 15 grade Celsius temperatura la nivelul zonei afectate.

Terapia prin frig se foloseste din anul 1600 i. Hr., iar de-a lungul anilor s-au folosit si dezvoltat diferite variatii ale crioterapiei.

  1. Cea mai practicata metoda este cea a compreselor reci, fiind o tehnica usor de realizat de catre orice pacient;
  2. Pungile cu gheata, este o alta metoda frecvent folosita de asemenea. Acestea se aplica pentru 15- 20 minute la intervale regulate de timp, cel putin la inceputul terapiei;
  3. Spray-urile cu efect de racire- acestea pot contine atat un gaz care in urma propulsiei din flacon atinge temperaturi scazute, cat si substante antiinflamatoare, in amestec. Se folosesc pentru entorse, luxatii, intinderi, etc.
  4. Baia cu apa rece- presupune un contact de 10- 30 secunde cu apa cu temperatura sub 20 grade Celsius. De obicei se recomanda in cazul constipatiei, enterocolitelor, incontinentei urinare, etc.
  5. Masajul cu cuburi de gheata: se foloseste pentru racirea profunda a tesuturilor in contracturi musculare, afectiuni post traumatice si presupune un proces de masare usoara cu cuburi de gheata, a pielii, timp de 5- 10 minute.

Care sunt beneficiile crioterapiei?

Beneficiile crioterapiei din punct de vedere medical sunt:

  1. Crioterapia contribuie la scaderea timpului recuperarii in urma unei accidentari prin efectul antiinflamator si analgezic pe care il produce;
  2. Crioterapia este eficienta in scaderea intensitatii durerii: prin imbunatatirea circulatiei sanguine la locul aplicarii si prin producerea vasoconstrictiei, urmata de vasodilatatie- odata cu normalizarea temperaturii de la locul afectat;
  3. Crioterapia duce la diminuarea starii de oboseala;
  4. Crioterapia contribuie la imbunatatirea sistemului imunitar. Prin apelarea la o metoda de crioterapie se favorizeaza circulatia optima a sangelui si va creste nivelul de oxigenare al sangelui lucru care va influenta sistemul imunitar si secretia de hormoni care va tinde sa se normalizeze in cazul unui dezechilibru;
  5. In cazul durerilor musculare sau a unor tulburari articulare precum artrita este recomandata terapia prin frig deoarece contribuie semnificativ la vindecarea mai rapida a zonelor afectate sau la ameliorarea simptomelor;
  6. Crioterapia creste rezistenta la efort si este frecvent folosita de catre sportivi- acestia pot apela de doua ori pe zi la sedinte de crioterapie sau pot efectua zece zile la rand dupa care o data pe luna sa revina pentru o sedinta de crioterapie;
  7. In caz de leziuni ale articulatiilor sau tendoanelor crioterapia ajuta la redobandirea mai rapida a mobilitatii articulatiilor din zonele afectate;
  8. La pacientii cu poliartrita reumatoida crioterapia aduce beneficii in mentinerea sub control a puseelor inflamatorii- se folosesc pungi de gheata pentru 10- 15 minute de trei ori pe zi;
  9. In dermatologie crioterapia aduce beneficii in cazul pacientilor diagnosticati cu dermatita atopica- pacientii prezinta piele uscata si senzatie de mancarime. Crioterapia in acest caz imbunatateste nivelul de antioxidanti din sange si ajuta in acelasi timp la reducerea inflamatiei.
  10. Prin efectul antiinflamator de baza pe care il are crioterapia exista beneficii la nivel cognitiv- poata reduce inflamatia si stresul oxidativ asociate cu dementa, tulburarile cognitive usoare si alte forme de declin cognitiv legate de varsta.
  11. Crioterapia poate contribui la combaterea stresului, a durerilor musculare/ articulare sau poate avea beneficia i afectiuni precum psoriazisul.
  12. In cazul pacientilor cu migrene crioterapia contribuie la diminuarea intensitatii durerii.
  13. Crioterapia este o procedura folosita inclusiv pentru beneficiile estetice pe care le poate avea (poate contribui la procesul de scaderea in greutate prin determinarea organismului de a arde grasimile depozitate), dar aceste proceduri nu au caracter medical si se practica in saloane de infrumusetare.

Tot in scop estetic se apeleaza la crioterapia faciala care determina o crestere a fluxului de sange ceea ce duce la o piele cu aspect mai luminos/ stralucitor. In cazul apelarii la tratamente cosmetice de crioterapie pacientii trebuie sa tina cont de urmatoarele aspecte:

  • Fata trebuie sa fie perfect curate si uscata;
  • In timpul aplicarii azotului lichid respiratia trebuie sa fie normala, relaxata;
  • La finalul sedintei fata se va hidrata cu o crema care va contribui inclusiv la normalizarea temperaturii pielii de pe fata.

Exista afectiuni/ boli cornice in cazul carora nu este recomandata crioterapia. Pacientii cu diabet, cancer, anemie, tulburari de ritm cardiac, insuficienta cardiaca pot apela la crioterapie doar la recomandarea medicului, eventual sub supravegherea acestuia!

N.B.  Pentru spray-urile cu efect de racire ce se elibereaza din farmacie solicitati informatii complete din partea farmacistilor/ asistentilor si nu uitati sa precizati daca suferiti si de alte boli cornice!