Congestie nazala, nas infundat la copii: cauze si remedii

Desi o banala problema de sanatate cu care copiii se confrunta adesea, nasul infundat poate sa dea batai de cap parintilor si poate crea un disconfort ce strica buna dispozitie a celor mici.

CUPRINS:

Ce este congestia nazala si ce cauze are?
Nas infundat la copii – remedii si masuri de ingrijire la domiciliu
Cand este necesar consultul de specialitate?

Ce este congestia nazala si ce cauze are?

Congestia nazala sau nasul infundat apare atunci cand la nivelul nasului si cailor respiratorii se acumuleaza mucus in exces, si reprezinta una dintre cele mai intalnite motive pentru care parintii solicita consult medical pediatric de specialitate.

Pentru multi parinti, nasul infundat la copii este ingrijorator, pentru ca congestia pare sa afecteze respiratia copilului. Adultii si copiii mai mari pot sa isi sufle nasul pentru a isi curata caile respiratorii, insa acest lucru este mai dificil la copiii mici, acestia necesitand ajutor datorita faptului ca plamanii si caile lor respiratorii nu sunt dezvoltate complet.

Cauzele nasului infundat la copii sunt variate, si cuprind:

  • Infectiile bacteriene sau virale: in aceste cazuri, pe langa nasul infundat, copilul poate sa prezinte febra, stare generala alterata, durere in gat sau scaderea apetitului.
  • Alergiile sunt considerate cea mai frecventa cauza de nas infundat la copii, in special in tarile industrializate. Simptomele cuprind secretii nazale apoase, stranut si mancarime a nasului, iar in unele cazuri alergia poate sa afecteze si ochii (cu mancarime si roseata) sau urechea (copiii cu alergii pot fi mai predispusi la otita medie).
  • Corpii straini intranazali (cei mai comuni fiind piesele mici ale jucariilor, alimente sau hartie) apar mai ales la copiii mici, cu varsta cuprinsa intre 1 si 4 ani. In aceste cazuri, obstuctia este unilaterala, la nivelul unei singure nare.
  • Unele modificari anatomice:
  • Deviatia de sept: in acest caz, una dintre nari este in mod constant mai congestionata decat cealalta. Alte simptome ale deviatiei de sept cuprind infectii cronice ale sinusurilor, sforaitul, nas infundat cvasiconstant, sangerari nazale frecvente.
  • Polipii (vegetatiile adenoide): la unii copii, acestia se infecteaza sau se inflameaza si devin hipertrofici, iar acest lucru va bloca fluxul de aer dintre nas si trahee, iar senzatia perceputa de copil poate fi una de nas infundat. Alte simptome date de vegetatiile adenoide inflamate cuprind respiratia pe gura, sforaitul, infectii frecvente ale urechii sau gatului si probleme la inghitit.

In plus, exista si cativa factori de risc pentru nasul infundat la copii, printre care: copiii nascuti prematur sau prin cezariana sau copiii expusi la substante iritante pentru caile respiratorii, cum sunt fumul de tigara sau diferite parfumuri.

Nas infundat la copii – remedii si masuri de ingrijire la domiciliu

In ceea ce priveste remediile pentru nasul infundat la copii, medicii recomanda evitarea medicamentelor pentru tuse sau raceala la copiii cu varsta mai mica de 4 ani, si utilizarea acestor medicamente la copiii intre 4 si 6 ani numai la sfatul unui medic.

Exista in schimb o gama larga de remedii pentru nasul infundat la copii pe care le vom prezenta in continuare.

  • In cazul copiilor foarte mici, incercati sa folositi un aspirator nazal. In ziua de azi exista o varietate de aspiratoare nazale: manuale, cu pompa, cu suctiune manuala sau electrice. Acest aparat este indicat in primele 6 luni de viata.
  • Utilizarea spray-urilor nazale saline reprezinta un remediu eficient pentru nasul infundat la copii, si nu numai. In farmacii exista spray-uri cu apa de mare, insa puteti folosi si ser fiziologic sau va puteti prepara acasa o solutie proprie prin dizolvarea unei jumatati de lingurita de sare intr-o cana cu apa calda.
  • Un alt remediu pentru nasul infundat la copii sunt baile de aburi. Lasati apa fierbinte sa curga in cada sau dus si inchideti usa pentru a permite formarea aburilor, apoi stati cu copilul in baie timp de 10-15 minute.
  • Pastrati aerul din casa curat. Parintii nu trebuie sa fumeze in jurul copiilor, iar parfumurile de camera ar trebui evitate.
  • Unii medici recomanda folosirea unui umidificator de camera pentru a mentine umiditatea aerului la 40-50%. Folosirea unui astfel de aparat poate fi un remediu, sau cel putin sa ajute la ameliorarea nasului infundat la copii, ajutand la fluidificarea secretiilor nazale.
  • Chiar daca aceasta nu reprezinta un remediu propriu-zis, va recomandam sa asigurati copilului dumneavoastra un nivel optim de hidratare, astfel incat secretile nazale sa fie fludificate si sa poata fi eliminate.
  • Spray-urile decongestionante nazale trebuie folosite cu precautie, deoarece ele pot sa aiba efectul contrar, de agravare a nasului infundat daca sunt utilizate in exces.

Cand este necesar consultul de specialitate?

In cazul in care copilul este mai mic de 3 luni este foarte important sa contactati medicul pediatru la primul semn de boala. Unele virusuri respiratorii care cauzeaza raceli pot provoca boli mai grave la bebelusi, precum bronsiolita sau pneumonia.

In cazul copiilor mai mari, va recomandam sa cereti ajutorul unui medic in cazul in care nasul infundat al copilului dumneavoastra nu se amelioreaza cu remediile prezentate mai sus, sau in urmatoarele situatii:

  • Daca temperatura copilului creste peste 39°C.
  • Daca secretiile nazale ce acompaniaza nasul infundat al copilului sunt de culoare verde sau daca observati sange in ele.
  • In cazul in care nasul ramane infundat mai mult de 10 zile.
  • Daca tusea este atat de grava incat copilul se sufoca sau varsa.
  • Daca buzele se invinetesc.
  • Daca observati ca apetitul copilului este diminuat sau daca apar probleme cu somnul.
  • Schimbarile de dispozitie (in cazul in care copilul devine agitat sau obraznic).
  • Daca observati ca ritmul respiratiei se accelereaza.
  • In cazul in care copilul isi atinge des urechea sau pare sa aiba durere.