Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 250 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Cum sa interpretezi rezultatele tensiunii arteriale

Postat in: Sfatul Medicului
Dr. Alin POPESCU
de , Medic primar – Medicina Sportiva
Data publicării: 21 martie 2023 Ultima actualizare: 21 martie 2023

Unul din trei oameni, la nivel mondial, are tensiune arteriala crescuta. In Romania aproximativ 50% din persoanele cu varsta cuprinsa intre 18 si 80 de ani au hipertensiune arteriala. Practic in fiecare casa din Romania ar trebui sa existe un aparat pentru masurarea tensiunii arteriale.

Pe scurt, despre tensiunea arteriala

Presiunea sub care circula sangele in artere, in timpul contractiei si relaxarii ritmice ale inimii se numeste tensiune arteriala (TA). Tensiunea arteriala este definita de doi parametri: presiunea sistolica si presiunea diastolica.

  1. Presiunea sistolica este presiunea exercitata de sange asupra peretilor arterelor atunci cand inima se contracta. Valorile normale pentru presiunea sistolica sunt cuprinse intre 100 si 130 mm coloana de mercur (mmHg).
  2. Presiunea diastolica este presiunea sangelui asupra peretilor arteriali in momentul relaxarii inimii intre doua contractii. Valorile inregistrate trebuie sa fie sub 85 mmHg.

Diferenta intre cele doua valori (sistolica si diastolica), in conditii de normalitate, trebuie sa fie intre 40-50 mmHg.

Factorii precum cantitatea de sange pompata de inima si rezistenta arterelor la fluxul de sange determina tensiunea arteriala.

Utilizarea unui tensiometru si ce indica valorile tensiunii arteriale

Pentru masurarea tensiunii arteriale este necesar sa se utilizeze un tensiometru. Aceste masuratori pot fi facute in cabinetul medical de catre medic/ asistent sau la domiciliu de catre pacient. Uneori prezenta personalului de specialitate poate fi un factor influentator pentru valorile tensiunii arteriale- „hipertensiunea de halat alb” sau “sindromul de halat alb”. Practic, pacientii au valori ale tensiunii arteriale, peste valorile normale, in conditiile in care acestia nu au inregistrat anterior, in “situatii de normalitate” acele valori.

Pentru masurarea tensiunii arteriale la domiciliu se poate achizitiona din farmacii sau din magazinele de tehnica medicala un tensiometru. Pentru uzul „casnic” sunt recomandate tensiometrele digitale de brat sau de incheietura. Cele mecanice sunt utilizate preponderent in cabinete de catre specialisti, acestea folosindu-se impreuna cu un stetoscop.

Cele de brat au o ”manseta”, iar cele de incheietura au o ”bratara”. Pentru ambele variante este importanta adaptarea corecta la dimensiunea bratului/ incheieturii pacientului. In ambele cazuri este indicata folosirea mainii stangi pentru masurarea tensiunii arteriale. Se va pozitiona bratul cu palma in sus, de preferat cu sprijin pe o suprafata plana (o masa). In cazul folosirii unui tensiometru de incheietura bratara va trebui pozitionata cu doi centimetri deasupra palmei. Pentru tensiometrele de brat, manseta se va aranja cu 1-2 cm deasupra cotului, iar tubul de aer trebuie sa fie paralel cu degetul mijlociu. Se va apasa butonul de start si se va sta nemiscat din momentul in care manseta/ bratara incepe sa se umfle pana la desumflarea completa a acesteia si auzirea semnalului sonor de afisare a valorilor inregistrate.

Valorile tensiunii arteriale sunt influentate de varsta pacientilor, dar si de factori precum: sexul, greutate si stilul de viata.

Valorile tinta ale tensiunii arteriale (ideale) sunt:

  • 120/ 80 mmHg la adultii cu varsta cuprinsa intre 18- 65 ani. Orice valoare care depaseste 140/90 mmHg indica hipertensiune arteriala!
  • 130/80 mmHg la adultii cu varsta peste 65 ani. Daca sunt valori mai mari de 140/90 mmHg hipertensiunea arteriala poate fi fatala.
  • Intre 70- 140 mmHg pentru presiunea sistolica si intre 50- 80 mmHg pentru presiunea diastolica in cazul copiilor.

O valoare mai mica decat 90/60 mmHg este considerata hipotensiune.

Atat in situatie de hipotensiune, cat si in cea de hipertensiune, este important sa se monitorizeze regulat tensiunea arteriala si sa se ia masuri pentru a o mentine in limite normale.

Daca pacientul a fost diagnosticat cu hipertensiune (TA>140/90 mmHG) si a inceput administrarea tratamentului prescris de medic, e recomandat ca acesta sa isi faca un ”jurnal de tensiune” in care sa noteze valorile inregistrate pentru a vedea daca dozele prescrise sunt eficiente sau trebuie ajustate. Acest jurnal se va prezenta medicului la fiecare consultatie.

In caz de hipotensiune (TA<90/60 mmHg) pacientilor tineri, care nu prezinta alte afectiuni/ alte conditii(sarcina), li se recomanda o dieta echilibrata, hidratare corespunzatoare (un aport de apa cuprins intre 30 si 40 ml de apa/kg pe zi), odihna, eliminarea factorilor de stres.

In cazul persoanelor varstnice hipotensiunea e un semnal de alarma. Simptomele hipotensiunii sunt: ameteli, probleme cu vederea, lesin, oboseala accentuata, greata, lipsa de concentrare. La persoanele varstnice, hipotensiunea poate duce la respiratie superficiala/ rapida, confuzie, puls accelerat sau incetinit. Se va apela la interventia medicului pentru evaluarea situatiei si stabilirea tratamentului.

Sfaturi pentru a-ti monitoriza atent tensiunea arteriala

Pentru o masurare corecta si atenta a tensiunii arteriale pacientii trebuie sa urmeze urmatorii pasi:

  • Se evita consumul de cafea, alcool si nicotina cu minim 30 minute inainte de masuratori;
  • Pacientul se va aseza comod si se va relaxa pentru 3- 5 minute, inainte de masurarea tensiuniii arteriale;
  • Se va adopta o pozitie corecta a corpului: pacientul va sta in sezut, pe scaun, cu spatele drept, picioarele pe podea, nu va vorbi/misca cat timp tensiometrul functioneaza;
  • Manseta (in cazul tensiometrelor de brat) sau bratara (la tensiometrele de incheietura) tensiometrului trebuie sa aiba dimensiunea adaptata corect pentru pacient.
  • Atentie la acest detaliu la achizitionarea tensiometrului! Solicitati ajutorul specialistului in momentul cumpararii tensiometrului!
  • Tensiunea arteriala se va masura de doua ori pe zi. Atat dimineata, cat si seara se pot repeta masuratorile de doua- trei ori pentru exactitatea valorilor, aceste repetari fiind indicate a fi facute la distanta de 1 minut.
  • Este de preferat ca pacientul sa foloseasca tensiometrul la bratul/ incheietura mainii stangi si sa sprijine mana pe o masa sau pe o suprafata plana, aproximativ la nivelul inimii. In cazul in care se va masura tensiunea arteriala folosind aparatul la ambele maini (pe rand) diferenta dintre valori trebuie sa fie de maxim 10 mmHG.
  • Aparatul de masurare a tensiunii arteriale ce se alege de pacient este indicat a fi aprobat/ validat de catre o organizatie profesionala nationala.

Pentru indicatii privin utilizarea unui tensiometru achizitionat din farmacie sau magazin de tehnica medicala pacientii pot apela cu incredere la farmacisti sau asistenti.