Durerile de spate si importanta posturii

O postura deficitara determina diseminarea anormala a fortelor la nivelul coloanei vertebrale, slabind tesuturile din partea inferioara a spatelui. Drept urmare, reteaua complexa de muschi, discuri si articulatii de la nivelul spatelui tinde sa fie impinsa dincolo de limita tolerabila, provocand durere. De asemenea, o vatamare brusca de la ridicarea incorecta a unui obiect greu poate provoca imediat dureri de spate si disfunctie.

Cele mai frecvente posturi ale spatelui care duc la durere
Activitatile zilnice implica de obicei o combinatie de actiuni, cum ar fi mersul pe jos, sezutul, statul in picioare, aplecat, ridicat si culcat.

In timpul efectuarii activitatilor zilnice putem dezvolta posturi anormale, ce includ:

  • Sezutul prabusit pe canapea sau pe scaunul de birou
  • Asezarea pe burta pe pat in timp ce lucrati la un laptop / cititi o carte
  • Lucratul la laptop in pat
  • Aplecarea inainte in bucatarie – timp ce tocati sau spalati vasele mult timp
  • Folosirea aspiratorului cu o mana si cu miscari lungi ale bratului
  • Statul cu greutatea corpului concentrat pe un picior
  • Mersul aplecat, fara a sprijini capul sau trunchiul
  • Ridicarea obiectelor grele de pe podea prin indoirea spatelui


Daca utilizati una sau mai multe dintre aceste posturi incorecte, este posibil sa va confruntati cu dureri de spate. Un stil de viata sedentar sau lipsa de activitate fizica pot provoca si mai mult stres si durere in regiunea inferioara a spatelui.
Daca durerea coincide cu inceperea unui nou loc de munca, utilizarea unui nou scaun sau a unei masini, scade dupa schimbarea pozitiilor si / sau este mai grava in anumite perioade ale zilei, este posibil ca o postura slaba sa fie cauza.

Cum provoaca o postura deficitara durerea de spate?
Cand utilizati o postura incorecta, se pot dezvolta mai multe zone de stres in tesutul muscular, articulatiile coloanei vertebrale (fatetele lombare) si discurile intervertebrale.

Aceste stresuri pot fi ameliorate odata ce postura este corectata sau pot continua sa se acumuleze, slabind incet structura afectata, de exemplu:

  • Cocosarea prelungita in timp ce stati in picioare sau sezand poate determina incordarea si durerea muschilor spatelui, trunchiului si abdomenului, reducand aportul de sange si dezvoltand lent rigiditatea si slabiciunea in trunchi si partea inferioara a spatelui.
  • O pozitie de sedere fara suport determina o mica indoire inainte in coloana vertebrala. De-a lungul timpului, aceasta indoire inainte poate plasa o sarcina pe discurile vertebrale inferioare, provocand hernierea acestora.
  • O tehnica de ridicare incorecta poate provoca hernie a discului lombar, determinand o durere in zona inferioara a spatelui si / sau iradierea la nivelul piciorului printr-un nerv spinal din apropiere.
  • Sa lucrati la un laptop sau sa cititi in timp ce stati intins pe burta poate determina extinderea excesiva a spatelui si soldului (aplecarea inapoi), modificand dinamica curbei vertebrale inferioare.
    De obicei, este nevoie de mai putin efort pentru a mentine o postura corecta decat o postura incorecta, dar schimbarea de la o postura obisnuita incorecta poate dura timp si constientizare constanta.


Iata cateva sfaturi despre cum sa mentineti o postura buna in timpul mersului, sederii si ridicarii.


– Mersul inalt (mandru) – In timp ce mergeti, este important sa priviti drept inainte si sa va mentineti capul echilibrat deasupra coloanei vertebrale. Pastrati coloana dreapta si relaxati-va umerii. Asigurati-va ca aterizati pe calcai si apoi rotiti usor inainte pentru a impinge din fata piciorului. La fiecare pas, trebuie sa se realizeze o rotatie vertebrala blanda, impingand bratul opus in fata.
– Sezutul cu sprijin si ridicarea in fiecare ora – In timp ce stati si lucrati pe un scaun de birou, tineti spatele intins pe scaun, cu capul peste coloana vertebrala, cu umerii rostogoliti in spate si cu omoplatii in jos. Indoiti bratele la un unghi de 75 pana la 90 de grade la coate. Picioarele trebuie sa fie la distanta de sold, cu ambele picioare plane pe podea. Daca nu puteti ajunge la podea, utilizati un suport pentru picioare. Asezati o perna mica sau un prosop umplut pentru a va sprijini partea inferioara a spatelui si a mentine curba lombara. Tindeti sa va ridicati in fiecare ora si sa parcurgeti o distanta scurta pentru a scapa de presiunea de pe discuri.
– Ridicati cu atentie – Pentru a ridica un obiect greu de la podea, ghemuiti-va in fata obiectului, tinand spatele drept si indoind genunchii. Tineti obiectul aproape de piept in timp ce indreptati genunchii pentru a va ridica in picioare. Pentru a ridica obiecte mai usoare, luati sprijin de la o masa sau de la un blat cu o mana, aplecati-va din sold (pastrand un spate drept) si ridicati un picior inapoi pentru a contrabalansa. Folositi cealalta mana pentru a ridica obiectul. Aceasta tehnica se numeste ascensorul jucatorului de golf si este deosebit de utila pentru activitatile de ridicare repetitive.
Coloana vertebrala prospera intr-un mediu sanatos, bine sustinut si stabil din punct de vedere ergonomic. Este important sa continuati sa utilizati o postura corecta si de sustinere pentru a impiedica tesuturile sa sufere din nou. Daca durerile de spate nu sunt ameliorate sau imbunatatite dupa modificarile posturale sugerate, este recomandat sa vizitati un medic pentru a obtine un diagnostic precis al problemei spatelui.