Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 250 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Genunchiul alergatorului

Postat in: Sfatul Medicului
Dr. Gabriela Soare
de , Medic specialist Ortopedie – Traumatologie
Data publicării: 29 august 2019 Ultima actualizare: 29 august 2019

Genunchiul alergatorului este un termen folosit pentru a descrie mai multe afectiuni ce determina durere in jurul rotulei. Precum ii spune si numele, alergarea este o cauza frecventa a acestei afectiuni, dar orice activitate fizica ce determina presiuni repetate pe articulatia genunchiului poate determina aparitia afectiunii, inclusiv mersul pe jos, schiul, mersul pe bicicleta si ciclismul, sariturile, fotbalul. Femeile sunt mai afectate comparativ cu barbatii, in special la varsta mijlocie, iar supraponderabilitatea este un factor de risc important.

Genunchiul alergatorului

Care sunt simptomele?

Semnul distinctiv al acestei afectiuni este durerea recurenta in jurul sau in spatele rotulei, in special in zona de contact intre aceasta si osul coapsei, femurul.

Durerea se resimte in timpul mersului, la urcatul sau coboratul scarilor, la ridicatul sau asezatul pe scaun, la ghemuire sau ingenunchere, alergare sau la mentinerea indelungata a genunchiului indoit.

Pe langa durere, se mai pot intalni trosnituri la nivelul genunchiului sau tumefactia (umflarea) articulatiei. In cazul sindromului de tract ilio-tibial, durerea este localizata pe partea laterala a genunchiului. In unele cazuri, durerea debuteaza in spatele genunchiului sau la nivelul soldului si apoi iradiaza catre genunchi.

Ce determina genunchiul alergatorului?

Durerea in aceasta afectiune este determinata de inflamarea si iritatia tesuturilor din jurul genunchiului sau a celor ce captusesc pe interior articulatia, de leziuni de cartilaj sau de leziuni ale tendoanelor din jurul genunchiului. Contribuie, de asemenea, la aceasta afectiune si:

  • Suprasolicitarea articulatiei
  • Traumatismele la nivelul rotulei, fractura rotulei
  • Alinierea incorecta a rotulei
  • Luxatiile sau subluxatiile rotulei
  • Piciorul plat
  • Musculatura coapsei slaba sau lipsita de elasticitate
  • Neefectuarea sau efectuarea unei intinderi sau incalziri insuficiente inaintea activitatii fizice
  • Artroza
  • Sindromul de plica sinoviala, in care mucoasa ce captuseste articulatia se ingroasa si se inflameaza.

Cum tratam aceasta afectiune?

Tratamentul consta in tratarea afectiunii de baza, ce determina manifestarile. Pentru aceasta este recomandat a va adresa medicului ortoped.  

Cel mai frecvent, prima etapa de tratament consta in repaus, aplicatii locale reci, mentinerea unei pozitii ridicate a piciorului (pe o perna) si utilizarea unei compresii elastice la nivelul genunchiului. Pentru durere si inflamatie se pot lua antiinflamatoare non-steroidiene. Dupa ce a trecut etapa inflamatorie, exercitii specifice si kinetoterapia vor ajuta la ameliorare si prevenirea unui nou episod.

Cum puteti preveni genunchiul alergatorului?

  • prin a va mentine in forma, astfel asigurati o buna conditie fizica si stare generala de sanatate. De asemenea, mentinerea unei greutati normale previne aparitia acestei afectiuni;
  • intinderea – faceti o incalzire de 5 minute urmata de exercitii de intindere musculara ce cresc flexibilitatea, inainte de a alerga sau de a efectua alte tipuri de exercitii ce pun presiune pe genunchi;
  • cresteti treptat intensitatea antrenamentelor;
  • utilizati incaltaminte corespunzatoare – cumparati incaltaminte de sport cu o buna absorbtie a socurilor si asigurati-va ca sunt confortabili si vi se potrivesc. Nu utilizati o incaltaminte uzata, iar in cazul in care aveti picior plat, utilizati sustinatori plantari;
  • mentineti o postura corecta in timpul alergarii – incercati sa nu va aplecati prea tare inainte sau inapoi si mentineti genunchii usor flectati. Incercati pe cat posibil sa nu alergati pe ciment, iar cand coborati o panta mai abrupta, incercati sa mergeti sau sa alergati in zig-zag.