Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 250 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Maini umflate dimineata, la trezire? Care sunt cauzele si cum sa actionati corect?

Postat in: Sfatul Medicului
Dr. Alin POPESCU
de , Medic primar – Medicina Sportiva
Data publicării: 14 februarie 2022 Ultima actualizare: 15 februarie 2022

In majoritatea cazurilor, umflarea mainilor nu reprezinta un motiv de ingrijorare si nu necesita tratament. Exista numeroase cauze pentru care acest lucru se poate intampla, iar in acest articol ne propunem sa va prezentam cele mai frecvente cauze pentru maini umflate dimineata.

Maini umflate la trezire? Care sunt cele mai frecvente cauze / afectiuni?

Daca umflarea mainilor este acompaniata de durere sau daca va impiedica sa va desfasurati activitatile zilnice, atunci va sfatuim sa consultati un medic, pentru ca umflarea mainilor dimineata poate sa apara din multe motive (retentia de lichide, artrita sau existenta unei boli cronice).

Artrita

Artrita este o cauza des intalnita pentru maini umflate dimineata. Aceasta afectiune cauzeaza inflamatia articulatiilor, si, pe masura ce aceasta se agraveaza, folosirea mainilor va fi din ce in ce mai dificila. Printre tipurile de artrita amintim osteoartrita, artrita reumatoida, artrita psoriazica si guta.

Sclerodermia

Sclerodermia este o boala autoimuna in care colagenul este produs in exces, iar unul dintre simptomele acestei afectiuni poate fi reprezentat de maini umflate dimineata.

Retentia de apa

Retentia de apa este una dintre cele mai frecvente cauze de maini umflate dimineata. Atunci cand organismul retine apa, asta poate duce la umflarea tesuturilor la nivelul extremitatilor, in special la nivelul degetelor.

  • Consumul unei diete bogate in sare poate duce la maini umflate. Atunci cand mancam prea multa sare (clorura de sodiu), corpul nostru va acumula sodiu in exces, iar acest lucru va duce la retentia de apa. Trebuie sa stiti ca o lingurita de sare contine aproximativ 2300 de miligrame de sodiu, adica mai mult decat avem nevoie intr-o zi. Adoptarea dietei de tip „vestic”, care este bazata pe alimente prajite, procesate, fast-food, sosuri sau dressing-uri a dus la cresterea dramatica a cantitatii de sare pe care o consumam (intre 8 si 12 grame pe zi), nu degeaba OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii) recomanda scaderea aportului de sare la mai putin de 5000 miligrame (aproximativ 2000 mg de sodiu) pe zi pentru mentinerea sanatatii si pentru prevenirea bolilor cardiovasculare.
  • Bolile ficatului sau rinichilor pot avea ca simptom maini umflate. In plus, hipotirodismul (o afectiune in cadrul careia glanda tiroida nu produce suficienti hormoni) poate cauza si ea umflarea mainilor.
  • Limfedemul este produs de acumularea de lichid limfatic la nivelul unei extremitati, deci poate fi o cauza pentru maini umflate. Cele mai frecvente cauze de limfedem sunt cancerele, radioterapia pentru cancer, unele interventii chirurgicale si unele parazitoze (filarioza).
  • Sarcina poate cauza maini umflate, dar si acumularea de apa la nivelul picioarelor. Acest lucru este normal, dar daca sunteti insarcinata si va umflati brusc, contactati-va medicul, intrucat acesta poate fi un semn al unei afectiuni serioase numita preeclampsie.

Medicamente

Unele medicamente pot cauza edem periferic, deci si maini umflate. Printre acestea se numara: corticosteroizii, antiinflamatoarele nonsteroidiene, unele medicamente pentru hipertensiunea arteriala si estrogenul.

Reactiile alergice

Mainile umflate pot fi cauzate de reactiile alergice, cauzate de contactul direct al pielii cu diferite substante chimice (sapunuri, detergenti, parfumuri, creme) sau cu plante (urzici, iedera, branca-ursului).

Cresterea temperaturii corpului

Atunci cand efectuam exercitii fizice, dar si atunci cand temperatura este ridicata, corpul nostru se va incalzi, determinand dilatarea vaselor de sange. Mainile au o retea mare de vase de sange, asadar acestea se vor umfla. Pe masura ce corpul se va raci, mainile se vor dezumfla.

Remedii pentru maini umflate dimineata, la trezire

Mainile umflate dimineata reprezinta un simptom, nu o afectiune, asa ca tratamentul va urmari tratamentul afectiunii sau afectiunilor care au cauzat umflarea mainilor.

Exista insa cateva remedii care pot ajuta la dezumflarea mainilor:

  • Faceti exercitii cu mana sau mainile umflate. Exercitiile vor stimula circulatia sangelui, asa ca va sfatuim sa intindeti degetele mainilor si sa strangeti pumnii de mai multe ori.
  • Ridicati-va mainile deasupra capului pentru cateva minute.
  • Mainile umflate dimineata pot beneficia de un masaj. Masati-va cu blandete degetele. Acesta va stimula circulatia sangelui catre degete si poate ajuta la reducerea edemului. Daca mainile nu se dezumfla, puteti sa apelati la un masaj profesional.
  • Aplicati comprese cu gheata pe mainile umflate. Aveti grija sa nu aplicati direct gheata pe piele si sa nu tineti compresa mai mult de 15 minute.
  • Hidratati-va corespunzator.
  • Limitati consumul de sare. Dupa cum am amintit mai sus, aportul de sare trebuie limitat la 5 grame pe zi (sau 2 grame de sodiu pe zi), iar in cazul in care suferiti de boli de inima, hipertensiune arteriala sau boli de rinichi ar trebui sa reduceti si mai mult acest aport (la maxim 1500 mg de sodiu pe zi). In plus, va sfatuim sa incercati sa adoptati o dieta sanatoasa si echilibrata.

Nu in ultimul rand, va sfatuim sa apelati la medicul dumneavoastra daca aceste remedii nu va ajuta, daca stiti ca suferiti de o boala cronica (insuficienta renala, cardiaca sau hepatica) sau daca aveti semne de infectie a mainii (febra si maini umflate, rosii si dureroase).