Pregatirea pentru radiografie: riscuri si avantaje

Radiografia reprezinta o investigatie imagistica ce presupune expunerea unei parti a corpului la o cantitate mica de radiatii ionizante pentru a produce imagini ale corpului, permitand astfel vizualizarea interiorului corpului fara a fi nevoie de o incizie. Acest lucru ajuta la diagnosticarea, monitorizarea si tratarea multor afectiuni medicale.

Tipuri diferite de raze X sunt folosite in scopuri diferite in cursul unei investigatii radiologice. De exemplu, mamografia este utilizata pentru examinarea sanilor, sau o radiografie cu tranzit baritat este folosita pentru a se vizualiza tractul gastrointestinal sau o radiografie simpla este utilizata pentru vizualizarea oaselor corpului.

Exista unele riscuri implicate in investigatia radiologica, dar pentru majoritatea oamenilor, beneficiile depasesc riscurile.

Cand se efectueaza o investigatie radiologica?

  • Pentru a evalua o zona in care resimtiti durere sau disconfort
  • Pentru a monitoriza evolutia unei afectiuni cunoscute, cum este osteoporoza
  • Pentru a evalua eficacitatea unui tratament

Cum ne pregatim pentru o investigatie radiologica?

Investigatiile radiologice sunt proceduri standard ce in majoritatea cazurilor nu necesita efectuarea unor pregatiri speciale. In functie de zona examinata, este util sa folositi haine lejere pentru a va putea pozitiona si evidentia zona respectiva, in unele cazuri este posibil sa vi se dea un halat de spital pentru a va schimba de hainele dumneavoastra. De asemenea, nu trebuie sa aveti bijuterii sau alte obiecte metalice pe zona examinata. Informati intotdeauna medicul dumneavoastra sau radiologul daca aveti implanturi metalice de la operatii anterioare. Aceste implanturi pot impiedica razele X sa treaca prin corpul dumneavoastra si sa creeze o imagine clara.

In unele cazuri este posibil sa necesitati administrarea unei substante de contrast inaintea efectuarii radiografiei. Aceasta substanta de contrast poate contine iod sau compusi de bariu. In functie de tipul de radiografie sau motivul efectuarii, substanta de contrast poate fi administrata in moduri diferite:

  • Prin intermediul unui lichid pe care il inghititi
  • Prin injectare
  • Prin intermediul unei clisme administrate inainte de test.

Daca efectuati o radiografie pentru investigarea tractului gastro-intestinal, este posibil sa vi se solicite postul alimentar pentru o anumita perioada de timp inaintea investigatiei. Este posibil sa fie necesar sa evitati anumite alimente si lichide inaintea investigatiei, in unele cazuri fiind necesara si eliberarea tractului intestinal inaintea investigatiei, fie cu ajutorul unei clisme, fie cu ajutorul unor medicamente.

Cum se efectueaza procedura?

Un tehnician sau radiolog va efectua investigatia dumneavoastra. El va va pozitiona intins sau in picioare pentru investigatie, in functie de tipul radiografiei pe care trebuie sa o faceti, fiind posibil sa stati in mai multe pozitii in timpul efectuarii radiografiei. Este important sa nu va miscati in timpul investigatiei, eventual sa va tineti respiratia, pentru a obtine imagini cat mai clare. Investigatia se termina dupa obtinerea tuturor imaginilor necesare evaluarii si diagnosticarii dumneavoastra.

Beneficiile investigatiei radiologice

Desi o investigatie radiologica nu este intotdeauna suficienta pentru a diagnostica o boala sau o afectiune, ea este o parte esentiala a procesului de diagnosticare.

  • Este o investigatie non-invaziva, ea putand ajuta la diagnosticarea unei probleme medicale sau la monitorizarea progresiei tratamentului
  • Poate fi folosita ca ghidare in cadrul terapiilor ce necesita introducerea de stenturi, catetere sau alte dispozitive in interiorul pacientilor
  • Uneori o radiografie poate sa prezinte o caracteristica sau o patologie diferita de motivul initial pentru care s-a efectuat investigatia, aceste descoperiri fiind numite incidentale.

Care sunt posibilele efecte secundare ale radiografiei?

Radiografiile folosesc cantitati mici de radiatii pentru a crea imagini ale corpului. Nivelul expunerii este considerat sigur pentru majoritatea adultilor. Daca sunteti insarcinata sau este posibil sa fiti insarcinata sau daca alaptati, este important sa anuntati doctorul dumneavoastra inainte de a efectua radiografia, acesta putand recomanda o metoda de investigatie neiradianta, cum este rezonanta magnetica (RMN).

Cu toate ca nu ne dam seama de acest lucru, in fiecare an primim o doza de radiatii din partea soarelui si a altor materiale radioactive din jurul nostru. Miliseryantul sau mSy este unitatea stiintifica de masurare pentru doza de radiatii, denumita in mod obisnuit ca doza eficienta. In medie expunerea la radiatii datorata tuturor surselor naturale se ridica la aproximativ 2,4 mSy pe an. Diferitele proceduri de imagistica au niveluri diferite de radiatie, o mamografie are aproximativ 4 mSy, o radiografie a coloanei vertebrale are aproximativ 1,5 mSy, in timp ce radiografia unei extremitati (mana sau picior) ofera 0,001mSy. Pentru a pune in perspectiva, doza adaugata de radiatii in timpul unui zbor de lunga durata cu avionul este de aproximativ 0,03mSy si cu cat zburati mai sus, cu atat zborul implica mai multa radiatie.

Substanta de contrast utilizata in cadrul investigatiei radiologice poate avea efecte secundare, ce pot include urticarie, mancarimi, ameteli, greata, gust metalic in gura. In cazuri foarte rare pot aparea reactii severe de tipul reactiilor anafilactice, scaderea tensiunii arteriale sau chiar stop cardiac.