Simptome tensiune mare sau cum stii ca ai probleme cu tensiunea arteriala

Hipertensiunea arteriala sau tensiunea arteriala mare este principala cauza de deces la nivel mondial, iar in Europa peste 20% din populatie sufera de aceasta afectiune. In Romania peste 7,3 milioane de persoane au fost deja diagnosticate cu hipertensiune arteriala, si, din pacate, acest numar se asteapta sa creasca de la an la an.

Tensiune arteriala – informatii generale

La fiecare bataie sau contractie a inimii, sangele este pompat prin vasele de sange si, pe masura ce acesta circula, aplica presiune pe interiorul vaselor. Aceasta este tensiunea (sau presiunea) arteriala. Fiecare masurare a tensiunii va rezulta in doua numere. Primul reprezinta tensiunea arteriala sistolica (presiunea exercitata de sange pe vase cand inima se contracta), iar al doilea reprezinta tensiunea arteriala diastolica (presiunea din timpul relaxarii inimii).

O tensiune arteriala normala este mai mica sau egala ca 120/80 mm Hg, iar valori mai mari ca 140/90 mm Hg (la mai multe masuratori, in zile diferite) definesc hipertensiunea. Simptomele date de tensiunea arteriala mare apar de regula la valori mai mari ca 150-160 mm Hg, desi unele persoane le pot resimti si la valori mai mici.

Valori de 130-139 mm Hg ale tensiunii sistolice si de 85-89 mm Hg ale celei diastolice se considera a fi „tensiune normal-inalta”.

Simptomele date de tensiunea arteriala mare sunt in multe cazuri absente, nu degeaba hipertensiunea este supranumita „ucigasul tacut”. Insa, daca nu este tratata corespunzator, aceasta afectiune poate sa duca la infarct miocardic, accident vascular cerebral, afectarea memoriei, precum si a rinichilor si ochilor. De fapt, hipertensiunea arteriala este responsabila pentru mai mult de jumatate din toate accidentele vasculare cerebrale si atacurile de cord, asa ca va sfatuim sa luati in serios aceasta boala si sa va informati asupra simptomelor date de tensiunea arteriala mare.

Hipertensiunea nu apare doar la persoanele in varsta, iar aproximativ 25% din adultii cu varsta pana in 45 de ani au tensiune mare, asa ca va sfatuim sa faceti o vizita la medic pentru masurarea tensiunii arteriale. Un lucru important de stiut este urmatorul: se estimeaza ca in lume 1 din 3 oameni sau, dupa alte studii, 1 din 2 oameni sufera de tensiune mare si nu stiu acest lucru, asadar este foarte important sa recunoasteti simptomele date de tensiunea arteriala mare.

Simptome tensiune arteriala mare

Dupa cum am mentionat, simptomele date de tensiunea arteriala mare pot fi absente sau trecute cu vederea, si nu sunt putine cazuri in care aceasta afectiune este descoperita cu ocazia unui consult medical de rutina (de exemplu la medicul de familie).

Daca aveti un stil de viata haotic si alti factori de risc pentru hipertensiune (istoric familial, fumat, consum excesiv de bauturi alcoolice, obezitate, sedentarism, alimentatie nesanatoasa sau unele boli cronice), va sfatuim sa va masurati tensiunea in mod frecvent si sa luati in seama eventualele simptome date de tensiunea arteriala mare.

Simptomele date de tensiunea arteriala mare cuprind:

  • Dureri de cap – daca aveti o durere de cap brusca, intensa, acompaniata de valori tensionale ridicate, va sfatuim sa solicitati asistenta medicala de urgenta. Intrucat tensiunea arteriala usor crescuta nu determina de regula dureri de cap, in acest caz se suspicioneaza o criza hipertensiva (sau puseu de hipertensiune), care reprezinta o crestere brusca a valorilor tensiunii, cu valori peste 180/120 mm Hg.
  • Epistaxis (sangerare nazala) – acest simptom dat de tensiunea arteriala mare apare tot la valori foarte mari (>180 mm Hg) si este de obicei bilateral.
  • Tulburari de vedere
  • Ameteli
  • Alte simptome date de tensiunea arteriala mare sunt: inrosirea fetei, senzatie de caldura in tot corpul, greata, varsaturi si durere in piept.

Tensiune arteriala mare – sfaturi pentru preventie

Hipertensiunea arteriala poate fi prevenita prin adoptarea urmatoarelor masuri:

  • Faceti miscare in fiecare zi, cel putin 30 de minute pe zi. Simptomele date de tensiunea arteriala mare sunt mai putin frecvente la persoanele active.
  • Daca fumati, incercati sa va lasati.
  • Evitati consumul de bauturi alcoolice in exces.
  • Limitati consumul excesiv de sare. Evitati alimentele procesate (mezeluri, chips-uri, snacks-uri, produsele fast-food), grasimile saturate si prajelile. Acestea pot agrava simptomele date de tensiunea arteriala mare.
  • Numeroase studii au demonstrat ca numai 1 kilogram pierdut va duce la scaderea tensiunii cu 1 mm Hg, iar pentru a evita simptomele date de tensiunea arteriala mare va sfatuim sa incercati sa mentineti o greutate normala.
  • Consumati fructe si legume zilnic, de preferat proaspete. Acestea scad riscul de hipertensiune si boli de inima.
  • Unele medicamente pot creste tensiunea, iar daca ati avut simptome date de tensiunea arteriala mare cel mai bine este sa le evitati. Printre aceste medicamente se numara antiinflamatoarele nonsteroidiene (ibuprofen, etoricoxib, naproxen), corticosteroizii si unele decongestionante nazale.

Daca v-ati confruntat cu simptomele date de tensiunea arteriala mare si ati fost diagnosticat cu hipertensiune, va sfatuim sa urmati tratamentul prescris de medic, sa va monitorizati tensiunea zilnic si sa faceti analize cel putin o data pe an.