Suferiti de dureri de spate la trezire? Aflati care sunt cauzele si cum sa actionati corect

Durerile de spate reprezinta o problema des intalnita, care afecteaza milioane de oameni din intreaga lume si, in cazul multor persoane, aceste dureri sunt cele mai mari dimineata la trezire.

In acest articol ne propunem sa va prezentam cele mai frecvente cauze ale durerilor de spate, precum si cateva sfaturi pentru ameliorarea lor.

De ce apar durerile de spate la trezire? Cauze si factori de risc

Unele dureri de spate usoare aparute dimineata la trezire nu sunt neobisnuite, putand fi atribuite inactivitatii din timpul somnului. Dupa reluarea miscarilor normale, acestea dispar de obicei. Dar daca acestea persista este posibil sa fie cauzate de anumite afectiuni medicale nediagnosticate. Cateva cauze frecvente ale durerilor de spate la trezire sunt urmatoarele:

Pozitia necorespunzatoare in timpul somnului

Unele pozitii adoptate in timp ce dormim pot pune presiune suplimentara asupra coloanei vertebrale, umerilor sau gatului. Intrucat nu este intotdeauna necesar (sau posibil) sa va schimbati pozitia obisnuita de dormit, puteti incerca urmatoarele:

  • Daca obisnuiti sa dormiti pe burta, durerile de spate pot fi ameliorate de pozitionarea unei perne sub abdomenul inferior;
  • Daca dormiti pe spate, va sfatuim sa va puneti o perna sub genunchi;
  • Daca pozitia dumneavoastra de dormit este pe o parte, puteti incerca sa va puneti o perna intre picioare pentru a va ameliora durerile de spate la trezire.

Perna necorespunzatoare

Perna pe care dormiti este foarte importanta pentru o pozitie corecta de somn, iar cea potrivita poate sa elimine durerile de spate, dar si de umeri sau gat.

Va sfatuim sa alegeti o perna care sa va sustina gatul si sa il mentina in linie dreapta cu coloana vertebrala.

Salteaua necorespunzatoare

Durerile de spate matinale pot fi cauzate de o saltea veche. Daca salteaua dumneavoastra prezinta adancituri sau denivelari, umflaturi sau arcuri indoite, acestea sunt semne ca ar trebui inlocuita. Expertii in somn recomanda inlocuirea saltelei pe care dormiti dupa 10 ani. O saltea de calitate reprezinta o investitie, pentru ca reduce stresul asupra intregului corp si ajuta la imbunatatirea calitatii somnului, ducand la reducerea durerilor de spate.

Discopatia

Discopatia (lombara sau cervicala) este cauzata de modificarile degenerative la nivelul discului intervertebral care apar in mod normal pe masura ce imbatranim. Zona lombara a coloanei vertebrale este mai predispusa discopatiei, iar afectarea discului intervertebral reprezinta cea mai frecventa cauza de dureri de spate localizate la nivel lombar.

Durerea poate varia de la usoara la severa si poate iradia in alte zone ale corpului, iar simptomele pot fi mai intense dimineata la trezire. Alte simptome posibile ale discopatiei sunt:

  • Amorteli aparute la nivelul bratelor si picioarelor;
  • Dureri de spate care se agraveaza atunci cand va asezati, cand ridicati greutati sau cand va aplecati;
  • Ameliorarea durerii odata cu miscarea.

Optiunile de tratament pentru discopatie sunt reprezentate de: analgezice sau antiinflamatoare, infiltratii cu corticosteroizi, kinetoterapie sau tratamentul chirurgical.

Hernia de disc

Hernia de disc este o afectiune care apare atunci cand un disc intervertebral se deterioreaza, ceea ce va face ca nucleul pulpos (continutul gelatinos al discului) sa se deplaseze catre canalul medular. Hernierea unui disc afecteaza cel mai frecvent portiunile lombara si cervicala ale coloanei vertebrale, si apare in special la persoanele cu varsta cuprinsa intre 30 si 50 de ani. Barbatii sunt de doua ori mai afectati decat femeile, iar alti factori de risc pentru aparitia herniei de disc sunt fumatul, sedentarismul si obezitatea.

Inactivitatea exacerbeaza durerile de spate datorate herniei de disc, motiv pentru care acestea sunt mai mari dimineata. Tratamentul acestei afectiuni cuprinde antiinflamatoare, relaxante musculare, infiltratii, fiziokinetoterapie sau tratamentul chirurgical.

Alte cauze pentru dureri de spate la trezire

  • Stenoza spinala reprezinta ingustarea canalului spinal, aparuta cel mai frecvent la nivel lombar. Cauza principala o reprezinta osteoartrita, si de aceea aceasta boala afecteaza preponderent persoanele cu varsta peste 50 de ani;
  • Spondilita anchilozanta este o boala autoimuna al carei simptom principal este durerea de spate care ne poate trezi noaptea din somn si este ameliorata de miscare. Persoanele cu spondilita anchilozanta sunt de regula tineri (cu varsta cuprinsa intre 15 si 35 de ani).

Majoritatea durerilor de spate se amelioreaza treptat cu ajutorul tratamentului in cateva zile sau saptamani, insa va sfatuim sa va adresati medicului dumneavoastra in cazul in care suferiti de dureri de spate persistente, care iradiaza in membrele inferioare, determina slabiciune, furnicaturi sau amorteala la unul sau ambele picioare sau daca durerea este insotita de pierdere in greutate neintentionata.