Tensiunea oscilanta si riscurile ei

Tensiunea arteriala este presiunea exercitata de sange pe artere in urma contractiei si relaxarii inimii. Aceasta se modifica in functie de mai multi factori, printre care pozitia corpului, frecventa respiratiei, starea emotionala sau efortul fizic, fara ca aceasta sa insemne ca aveti tensiune oscilanta.

Pe scurt, despre valorile normale ale tensiunii arteriale

Valorile normale ale tensiunii arteriale sunt intre 90/60 mm Hg si 120/80 mm Hg. Cele doua componente reprezinta presiunea arteriala sistolica (cand inima se contracta) si presiunea arteriala diastolica (cand inima se relaxeaza). Dupa cum am amintit mai sus, este normal ca valorile tensiunii sa varieze, insa variatiile sunt relativ mici, asa ca daca va confruntati cu fluctuatii mari sau tensiune oscilanta va sfatuim sa efectuati un consult cardiologic.

Daca la masuratori repetate valorile tensionale depasesc 140 mm Hg, atunci se pune diagnosticul de hipertensiune arteriala. Aceasta boala afecteaza aproape 1 din 2 persoane din Romania si creste riscul de infarct miocardic, accident vascular cerebral, insuficienta cardiaca, insuficienta renala si boala arteriala periferica.

Pe de alta parte, exista si persoane care au tensiunea mica, in special persoanele slabe sau tinere. In cazul acestora, valorile tensiunii sistolice sunt 90-100 mm Hg, insa fara ca acestea sa provoace simptome. Hipotensiunea arteriala se defineste ca o tensiune mica si prezenta obligatorie a simptomatologiei (ameteli, slabiciune, greata, durere de cap, transpiratii reci, vedere incetosata si, in cazuri mai grave, lesin sau sincopa).

Simptome tensiune oscilanta

Tensiunea oscilanta poate sa se manifeste prin urmatoarele simptome:

  • Palpitatii
  • Inrosirea fetei
  • Durere de cap
  • Ameteli
  • Tulburari de vedere
  • Zgomote in urechi (tinitus)

Cauze tensiune oscilanta

Exista o serie de factori care pot sa creasca riscul de tensiune oscilanta:

  • Stresul (emotional sau fizic) ridica valorile tensiunii. Acest lucru este cauzat de actiunile unor hormoni (adrenalina, noradrenalina, cortizolul), si se crede ca persoanele care se confrunta in mod constant cu stresul au un risc mai mare de a dezvolta hipertensiune arteriala.
  • Hipertensiunea de „halat alb” sau „de cabinet” (in engleza „white-coat hypertension”) este o forma de tensiune oscilanta in care unele persoane prezinta cresteri ale tensiunii arteriale la cabinetul medical, insa au valori normale (masurate repetat) la dom Se crede ca acest lucru apare din cauza anxietatii simtite in timpul consultatiei la medic.
  • Consumul de sare in exces este un alt factor de risc pentru tensiunea oscilanta.
  • Activitatea fizica intensa, mai ales la cei care nu sunt obisnuiti cu miscarea, poate sa creasca valorile tensiunii.
  • Fumatul, consumul excesiv de cafea, bauturi alcoolice sau energizante si consumul de droguri precum cocaina sau metamfetamina pot cauza tensiune oscilanta.
  • Unele medicamente precum antiinflamatoarele nonsteroidiene, corticosteroizii si unele anticonceptionale pot cauza tensiune oscilanta.
  • O cauza rara pentru tensiunea oscilanta (mai putin de 2% din cazuri) este feocromocitomul, o tumora localizata la nivelul glandelor suprarenale.

Tratament tensiune oscilanta

Daca suspicionati ca va confruntati cu tensiune oscilanta, va sfatuim sa va monitorizati zilnic valorile tensiunii, si dimineata si seara. Intrucat tensiunea oscilanta este in multe cazuri cauzata de anxietate, masurarea tensiunii la domiciliu trebuie facuta cand sunteti relaxat si asezat pe un scaun. Nu trebuie sa mancati si sa beti inainte cu 30 de minute inainte de a va masura tensiunea, iar in timpul masuratorii nu trebuie sa vorbiti.

Daca si in aceste conditii gasiti variatii mari de tensiune, este posibil sa aveti intr-adevar tensiune oscilanta si va sfatuim sa mergeti la medic pentru un consult detaliat. Daca medicul cardiolog considera ca este necesar, va va recomanda monitorizarea tensiunii pe parcursul a 24 de ore cu ajutorul unui aparat numit Holter si probabil va va recomanda analize de sange si de urina.

Intrucat nu exista un ghid oficial de tratament pentru tensiunea oscilanta, acesta cuprinde masuri de optimizare a stilului de viata: renuntarea la fumat, limitarea consumului de sare si alcool, adoptarea unei alimentatii sanatoase si evitarea situatiilor stresante. In unele cazuri pot fi necesare anxiolitice.

Tensiune oscilanta – complicatii si riscuri

Tensiunea oscilanta poate sa suprasolicite inima sau rinichii si poate afecta vasele de sange care deservesc ochii. Fluctuatiile mari de tensiune sunt in special periculoase pentru persoanele care au fost deja diagnosticate cu alte afectiuni precum angina pectorala sau anevrismul de aorta.

Desi in trecut se credea ca tensiunea oscilanta nu aduce atatea riscuri pentru sanatate in comparatie cu hipertensiunea arteriala, ea nu trebuie neglijata, deoarece, conform studiilor recente, ea creste riscul de boli de inima, de rinichi si de accident ischemic tranzitoriu (AIT).

Intrucat tensiunea oscilanta este cauzata in multe cazuri de stres si anxietate si daca va regasiti in aceasta situatie, va sfatuim sa cereti sfatul unui specialist.