Vitamina D in ortopedie

Vitamina D este o componenta importanta in dezvoltarea sistemului musculo-scheletal, precum si in intretinerea si functionarea acestuia.Un nivel adecvat de vitamina D se coreleaza cu o densitate osoasa mai mare, o rata mai mica de fracturi osteoporotice si cu o functie neuromusculara imbunatatita, respectiv un echilibru mai bun.

Exista multe dezbateri legate de nivelul adecvat de vitamina D si de necesarul de suplimentare pentru a preveni deficienta acestei vitamine. Conform datelor disponibile prin intermediul IOF (International Osteoporosis Foundation), la nivel Mondial, osteoporoza determina peste 8.9 milioane fracturi anual, ceea ce inseamna o fractura osteoporotica la fiecare 3 secunde.

Osteoporoza are o prevalenta mare, conform datelor, 1 femeie din 10 cu varsta de 60 ani sufera de aceasta boala, 1/5 cu varsta de 70 ani, 2/5 din cele peste 80 ani si 2/3 cu varsta de 90 sunt afectate de aceasta boala, ducand cifra mondiala la aproape 200 de milioane de femei afectate. Astfel, 40% din femei si 13 % din barbati vor suferi in decursul vietii o fractura osteoporotica.

Vitamina D intervine direct intr-o multitudine de procese in organism, devine astfel imperios necesar a discuta despre vitamina D in relatie cu producerea si vindecarea fracturilor, cu durerea cronica, cu interventia chirurgicala si recuperarea postoperatorie, precum si cu performanta in sport.

Din punct de vedere nutritional, oamenii au ca surse de vitamina D suplimentele alimentare, productia endogena prin expunere la soare sau alimentele, in care se gasesc in cantitate mica (peste gras sau alimente fortificate cu colecalciferol).

Un nivel adecvat de vitamina D previne rahitismul la copii si osteomalacia la adulti, avand rol in preventia osteoporozei si a fracturilor in scheletul adult.

vitaminele si sistemul osos

Dar efectul vitaminei D nu este limitat doar la sanatatea osoasa. Intr-adevar, oasele puternice au o probabilitate mai mica de a suferi o fractura, dar a fost determinat ca suplimentarea de vitamina D la populatia varstnica reduce riscul unei caderi, acest efect pare a fi mediat de imbunatatirea functiei musculare.

Studiile au aratat, de asemenea, ca vitamina D poate ameliora durerea cronica si poate imbunatati starea de bine a pacientilor.

Organismul metabolizeaza cantitati mari de vitamina D  in cursul vindecarii dupa interventiile chirurgicale ortopedice, astfel, in conditiile in care un procent de pana la 50% din pacientii ce necesita o interventie chirurgicala in sfera ortopediei au un nivel suboptim de vitamina D, aceasta deficienta trebuie corectata pe cat posibil inaintea interventiei chirurgicale in vederea ameliorarii recuperarii si rezultatelor postoperatorii.

Poate vitamina D sa amelioreze performanta atletica? Raspunsul este da: imbunatateste puterea musculara, imbunatateste echilibrul, ajuta la imbunatatirea sistemului neuromuscular si reduce riscul de accidentare.

In concluzie, exista o incidenta alarmant de mare a insuficientei de vitamina D, iar acest deficit exista probabil in toate grupele de varsta la pacientii ortopedici.

Factorii de risc pentru deficitul de vitamina D includ expunerea insuficienta la soare, aport insuficient alimentar sau prin suplimente alimentare, dar si o serie de alti factori precum obezitatea, varsta, medicatia utilizata, aplicarea de solutii de protectie solara, acoperirea pielii cu imbracaminte si pigmentarea pielii.

Referinte bibliografice:

[1] Patton CM1, Powell AP, Patel AA., Vitamin D in orthopaedics, J Am Acad Orthop Surg. 2012 Mar;20(3):123-9. doi: 10.5435/JAAOS-20-03-123.

 [2] Cannell, J, Vitamin D Council. Vitamin D in Orthopedics, https://www.vitamindcouncil.org/wp…/Vitamin-D-in-Orthopaedics-2nd_final.pptx

[3] international Osteoporosis Foundation, https://www.iofbonehealth.org/references-facts-and-statistics, https://www.iofbonehealth.org/facts-statistics#category-14

[4] https://www.hss.edu/newsroom_vitamin-d-deficiency-rampant-in-patients.asp

[5] Bischoff-Ferrari HA, Dawson-Hughes B, Staehelin HB, Orav JE, Stuck AE, Theiler R, Wong JB, Egli A, Kiel DP, Henschkowski JBMJ. 2009 Oct 1; 339():b3692.

[6 ] Knutsen KV, Brekke M, Gjelstad S, Lagerløv P. Vitamin D status in patients with musculoskeletal pain, fatigue and headache: A cross-sectional descriptive study in a multi-ethnic general practice in Norway. Scandinavian Journal of Primary Health Care. 2010;28(3):166-171. doi:10.3109/02813432.2010.505407.

[7] Pal CP, Kumar H, Kumar D, et al. Prevalence of vitamin D deficiency in orthopaedic patients – A single centre study. Journal of Clinical Orthopaedics and Trauma. 2016;7(Suppl 2):143-146. doi:10.1016/j.jcot.2016.06.009.