5 beneficii ale ortezelor pentru corectarea monturilor
Denumirea medicala pentru monturi este „hallux valgus”, monturile fiind acele diformitati care apar la nivelul degetelor mari ale picioarelor. In situatia in care degetul mare al piciorului impinge urmatorul deget, articulatia este fortata si creste in afara. Din acest motiv, pielea de deasupra monturilor este de multe ori inflamata si rosie. Exista posibilitatea sa apara monturi, de mici dimensiuni, si la degetul mic al piciorului. Hallux Valgus este o tulburare care se manifesta progresiv. Degetul mare incepe sa se incline si ajunge sa schimbe in timp unghiul oaselor, generand o proeminenta care deranjeaza din ce in ce mai mult.
De cele mai multe ori, simptomele incep sa apara in etapele ulterioare. De asemenea exista si posibilitatea ca, in cazul unora dintre oameni, simptomele sa nu se manifeste niciodata. In afara monturilor comune, cu simptome normale, pot sa apara si unele care sa se manifeste sever, cu mai multe simptome. In unele situatii, proeminentele din lateralul articulatiei piciorului pot fi dureroase si de culoare rosie. Este foarte posibil ca durerile sa fie resimtite si din cauza inflamatiei de la nivelul degetului mare si a zonei care il inconjoara. In unele situatii, deasupra proeminentelor apare bursita.
Despre hallux valgus (monturi), pe scurt
Monturile mai mici sunt o consecinta a afectiunii hallux limitus. Persoanele care sufera din cauza acestei afectiuni isi permit foarte putine miscari ale articulatiei degetului mare al piciorului. Din cauza acestei mobilitati scazute se ajunge la blocarea articulatiei degetelor, ceea ce ar putea sa genereze in timp un mont care sa creasca de-a lungul vremii in partea de sus a articulatiei degetului mare. Proeminenta care apare in lateralul degetului mic al piciorului are denumirea de „montul croitorului”. Exact ca in cazul monturilor de la degetele mari, aceste proeminente pot fi generate de o structura anormala a picioarelor. Din cauza montului, degetul mic incepe sa se indrepte catre al patrulea deget. De foarte multe ori, acest tip de monturi este ereditar.
Monturile care apar in perioada adolescentei se numesc monturi juvenile sau congenitale. Sunt monturi a caror evolutie este una lenta si care ajung sa genereze primele dureri aproximativ pe la varsta de 40 de ani. Monturile juvenile se manifesta printr-o umflatura care apare la baza degetului mare, in interiorul piciorului. In situatia unora dintre adolescenti exista posibilitatea sa apara o inflamatie severa in zona acestei umflaturi. Recomandarea este ca persoanele cu astfel de monturi sa nu poarte incaltaminte ingusta, pentru ca le poate provoca iritatii si chiar si dureri atunci cand merg pe jos.
Remedii cunoscute pentru monturi
De cele mai multe ori, tratarea monturilor in stadiu incipient se face intr-o maniera conservatoare. Tratamentul vizeaza in special sa amelioreze simptomele. Pentru a reduce pe cat posibil riscurile ca articulatia sa fie afectata, medicii recomanda sa aiba loc evaluari periodice si sa se efectueze radiografii care sa releve situatia exacta a pacientului in momentul respectiv. In foarte multe dintre cazuri, persoanele cu monturi au nevoie de tratament specific. Atunci cand sunt administrate din timp, aceste tratament diminueaza durerile insa nu pot inversa procesul de deformare. Pentru ca durerile cauzate de monturi sa scada in intensitate, se poate apela atat la metode chirurgicale si nechirurgicale, precum si la tratament ortopedic.
In cele mai multe situatii, pacientii isi pot ameliora durerile prin tartamente simple, ca exemplu ortezele pentru degete sau insertiile din incaltaminte. Daca aceste tratamente se dovedesc insa ineficiente iar simptomele persista sau se agraveaza, se poate ca medicul sa recomande o interventie chirurgicala pentru rezolvarea problemelor. Este bine de mentionat faptul ca, desi monturile cresc in dimensiune de-a lungul vremii, nu toti medicii recomanda interventia chirurgicala. Progresia monturilor poate fi tinuta sub control, in cazul multora dintre pacienti, prin actiuni de preventie si prin adaptarea incaltamintei in functie de situatie.
Ortezele pentru monturi si eficienta lor
Folosirea unor orteze pentru monturi constituie o metoda non-chirurgicala de tratament, iar recomandarea este sa fie achizitionate in urma unei examinari medicale si in functie de recomandarile specialistului. De asemenea, se poate apela si la anumite insertii care au rolul de a schimba punctele de presiune in interiorul pantofului. Durerea pe care o provoaca monturile poate fi diminuata cel mai eficient in timpul noptii, folosind un dispozitiv ca o atela care impinge degetul mare inapoi catre pozitia normala. Pacientii cu astfel de probleme pot alege dintr-o gama foarte larga de dispozitive ortopedice.
Pentru a reduce presiunea din zonele deformate sau cele proeminente, persoanele cu monturi pot folosi distantieri sau protectori. Sunt dispozitive confectionate din materiale care au capacitatea de a reduce presiunea si pot fi realizate inclusiv la comanda, in functie de nevoile fiecarui pacient in parte.
In afara de distantieri sau protectori, pacientilor cu monturi le sunt foarte utile si dispozitivele corectoare. Acestea intarzie evolutia monturilor si atenueaza simptomele care insotesc afectiunea. Un aspect care trebuie avut in vedere este ca aceste dispozitive pot fi de folos in etapa in care monturile incep sa se dezvolte, nu si in situatia in care deja deformarea este una semnificativa.
Branturile au rolul de a atenua durerile care apar in timpul mersului pe jos si de a corecta dezechilibrul atunci cand nu exista sursa de sprijin, insa nu au capacitatea de a imbunatati pozitia degetului mare al piciorului.
5 beneficii ale ortezelor pentru monturi, confirmate de specialisti
In opinia multor specialisti, redistribuirea presiunii in afara articulatiei afectate este unul dintre principalele beneficii ale utilizarii ortezelor pentru monturi. Ortezele corectoare sau insertiile pentru incaltaminte pot sa ajute la corectarea pozitiei picioarelor si pot reduce greutatea care apasa pe degetele picioarelor.
De asemenea, ortezele pentru monturi pot fi de ajutor in a controla miscarea anormala a piciorului si pot reduce riscul ca monturile sa se formeze.
Insertiile pentru amortizare asigura un confort sporit pentru degetele picioarelor si ajuta la prevenirea pronatiei excesive, impiedicand procesul de formare a monturilor.
Ortezele pentru monturi actioneaza delicat dar eficient asupra tensiunii resimtite la nivelul picioarelor in perioada de repaus. Aceste dispozitive, indiferent daca vorbim despre atela sau despre proteza, actioneaza asupra deformarii in procesul de inversare.
Atunci cand sunt alese si folosite corect, ortezele pentru monturi pot fi utile pentru realiniera muschilor piciorului si a degetului mare, chiar si a tendonului.
Remedii din natura pentru monturi
Avand in vedere ca discutam despre o deformare a oaselor, tratamentele naturiste nu pot fi considerate optiuni in tratarea monturilor. Mai ales in situatia in care sunt folosite fara indrumarea vreunui medic, acestea pot chiar sa faca mai mult rau pacientilor. Exista tot felul de asa-zise alternative, de la sare diluata in apa, cartofi, lamaie, peste crud sau rostopasca, pana la usturoi macerat sau aspirina dizolvata, insa niciuna nu si-a dovedit vreodata eficienta impotriva monturilor. Singura varianta care ar putea fi incadrata la tratament naturist, datorita proprietatilor pe care le are de a calma durerile sau iritatiile provocate de incaltaminte, este vaselina neutra.