5 exercitii eficiente pentru durerile de spate
Foarte multi oameni au fost sau ajung in situatia in care nu mai pot sta in pozitie dreapta atunci cand se ridica din pat sau de pe scaun. Din pacate, este o problema destul de comuna in randul adultilor. Ba chiar este unul dintre motivele pentru care oamenii apeleaza cel mai des la medic, pentru care isi iau zile libere sau concediu medical. Durerile de spate sunt considerate a fi in acest moment printre principalii factori care favorizeaza anumite dizabilitati, pe termen lung si scurt, in intreaga lume.
Durerile de spate nu sunt considerate afectiuni; sunt forme prin care se manifesta unele boli, simptome ale acestora. Exista si posibilitatea ca durerile de spate sa treaca de la sine, mai devreme sau mai tarziu, fara sa fie nevoie sa urmati un tratament anume. Cu toate acestea, daca nu se intervine pentru a rezolva cauzele durerilor de spate, acestea pot sa reapara in foarte multe situatii. Durerea poate sa se manifeste in orice parte a spatelui, dar cel mai frecvent este vorba despre dureri in zona lombara, pentru ca este zona care sustine in cea mai mare masura greutatea corporala a partii superioare.
Cauze ale durerilor de spate
Cauzele care pot genera dureri de spate sunt multiple. Este important de retinut faptul ca vorbim despre simptome, nu despre afectiuni. Durerile pot sa difere din punct de vedere al duratei si al intensitatii. In cazul in care avem de-a face cu o durere de spate care a inceput sa se manifeste brusc si care depaseste o durata de sase saptamani, suferinta este considerata acuta si poate fi consecinta unui traumatism. Este una dintre situatiile in care trebuie sa mergeti la un consult medical, pentru ca lucrurile sa nu evolueze intr-o maniera neplacuta.
O alta cauza frecventa a durerilor de spate este ridicarea unor obiecte prea grele. De asemenea, o postura incorecta la birou, unele miscari sau exercitii prea complicate, chiar efectuate in mod gresit, pot sa cauzeze dureri de spate. Atunci cand durerile au o durata mai mare de trei luni, suferinta este considerata cronica. Este mai rar intalnita decat suferinta acuta si poate fi considerata simptom al mai multor boli, de aceea este nevoie de un control medical in urma caruia sa fie stabilit diagnosticul corect.
Exercitii care atenueaza si vindeca durerile de spate
Cel mai bine este ca exercitiile pentru vindecarea durerilor de spate sa fie efectuate sub atenta supraveghere a unui specialist care sa se asigure ca le executati corect. Chiar daca ati ales un program potrivit de exercitii pentru spate, in cazul in care nu le executati corect este posibil sa agravati anumite probleme deja existente.
Exercitiul 1
Unul dintre exercitiile cele mai bune pentru persoanele cu dureri de spate presupune executarea unor abdomene partiale, putand fi efectuat fara probleme si acasa. Se pleaca din pozitia asezat pe spate, cu mainile in dreptul capului, cu picioarele flexate, ridicate, iar talpile sunt lipite de sol. Incercati sa ridicati spatele pana aprope de pozitia verticala, mentineti o secunda, apoi reveniti. Este un exercitiu pentru spate a carui eficacitate se demonstreaza daca il efectuati de aproximativ 8 – 12 ori in fiecare zi.
Exercitiul 2
Pentru al doilea exercitiu va puteti intinde exact ca pentru cel anterior, pe spate, insa numai cu unul dintre genunchi indoiti. Folositi un prosop pe care sa il prindeti cu mainile dupa ce il treceti peste talpa piciorului neindoit, apoi incercati sa ridicati piciorul cu ajutorul prosopului. Desigur, vei resimti un disconfort, insa trebuie sa repeti usor, pentru ca va trece. Ideal este sa ajungeti sa tineti piciorul in pozitie intinsa pentru aproximativ 15 – 30 de secunde. Exercitiul trebuie repetat pentru fiecare picior de 3 – 4 ori in fiecare zi.
Exercitiul 3
Un alt exercitiu pentru ameliorarea durerilor de spate se poate executa stand in picioare, cu spatele lipit de un perete drept, si lasandu-va usor ca si cum ar urma sa va asezati. Odata cu muschii spatelui puneti la lucru si muschii picioarelor. Atunci cand va lasati, trebuie sa impingeti usor spatele in perete. Stati cu el lipit astfel de perete pentru 10 secunde, apoi ridicati-va usor in pozitia initiala. Este un exercitiu pe care ar fi bine sa il executati de 8 – 12 ori in fiecare zi.
Exercitiul 4
Al patrulea exercitiu pe care vi-l propunem presupune sa plecati din pozitia intins pe spate si sa ridicati alternativ genunchii la piept. In prima faza, mainile trebuie tinute pe langa corp, prinzand apoi genunchiul pe masura ce indoiti piciorul. Este important sa nu trageti in acelasi timp si de piciorul care ar trebui sa ramana pozitionat pe saltea. Stati cu genunchiul la piept aproximativ 15 – 30 de secunde, apoi executati cu celalalt picior. Exercitiul trebuie efectuat de 2 – 4 ori intr-o zi.
Exercitiul 5
Un alt exercitiu care si-a dovedit eficienta in combaterea sau ameliorarea durerilor de spate este cel de ridicare a bazinului din pozitia culcat. In afara de muschii spatelui, sunt lucrati si muschii abdominali si cei fesieri. Pentru o executie corecta, este necesar sa va intindeti pe spate, cu picioarele intinse. Urmatorul pas este indoirea genunchilor, apoi ridicarea bazinului. Nu trebuie sa ai toata talpa pe podea, ci calcaiele. Trebuie sa pastrati pozitia cu soldurile si genunchii in aceeasi linie timp de 6 secunde, apoi sa reveniti cu spatele jos si sa stati astfel timp de 10 secunde. Apoi luati-o de la capat, de aproximativ 8 -12 ori in fiecare zi.