Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 250 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Adenom hipofizar

Data publicării: 2 octombrie 2017 Ultima actualizare: 10 decembrie 2018
Adenomul hipofizar este o tumora benigna care apare la nivelul hipofizei, care este o glanda pituitara de mici dimensiuni localizata la baza creierului. In functie de plasarea adenomului hipofizar si de dimensiunile acestuia pot aparea diverse manifectari clinice. Adenomul hipofizar este clasificat in: microadenom, care are dimensiunea sub 1 cm si macroadenom, care are peste 1 cm, acesta este si cel mai frecvent intalnit.

Simptome Adenom hipofizar

Manifestarile adenomului hipofizar sunt urmatoarele: intervine anoreea sau lipsa menstruatiei, galactoreea, gigantismul care apare in cazul adenomului secretant de hormoni de crestere, poate aparea de asemenea sindromul Cushing in caz de secretie de ACTH si manifestari precum durerea de cap, tulburari de vedere, secretii de lapte la femeile care nu alapteaza, uscaciune vaginala, densitate osoasa scazuta, exces de transpiratie, etc.

Cauze Adenom hipofizar

Cauza dezvoltarii adenomului hipofizar este necunoascuta, unele tumori endocrine putand fi determinate si de prezenta unor anomalii genetice.

Tratament Adenom hipofizar

Cea mai buna metoda de tratament ce poate fi aplicata adenomului hipofizar este tratamentul chirurgical, care are o rata de success de 90%. Puteti apela insa si la tratamentul radioterapic al adenomului hipofizar care se realizeaza cu ajutorul iradierii conventionale cu sursa de energie, sau de ce nu, la tratamentul medicamentos care se face in cazul hipersecretiei de prolactina dar si in cazul  adenomului care secreta hormoni de crestere.