Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 300 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Ambliopia

Data publicării: 2 octombrie 2017 Ultima actualizare: 6 mai 2019
Ochiul lenes sau ambliopia este o afectiune a sistemului vizual ce este caracterizata prin slabirea vederii la nivelul unuia sau ambilor ochi. Aceasta afectiune este o problema de sanatate frecventa, care apare in copilarie. Ambliopia este de trei feluri: profunda, cu o acuitate vizuala mai mica de 10%; medie, cu acuitate vizuala intre 20% si 50 %  si usoara, cu acuitate vizuala peste 50%.

Simptome ambliopia

Ambliopia se poate dezvolta inca de la nastere si pana la varsta de 6-7 ani, insa copilul nu realizeaza ca nu vede la fel de bine cu ambii ochi si astfel, creierul percepe numai imaginile de la ochiul sanatos, ignorand imaginile de la ochiul afectat. Cea mai frecvent intalnita este ambliopia insotita de viciile de refractie precum hipermetropia, miopia sau astigmatismul. Este foarte important ca ambliopia sa fie diagnosticata devreme.

Cauze ambliopia

De cele mai multe ori, ambliopia apare in urma diferentelor retractive intre cei doi ochi. Strabismul este o alta cauza importanta care duce la aparitia ambliopiei, deoarece ochiul care deviaza devine ambliop, iar in aceste cazuri afectiunea este mai profunda.  Ca si factori de risc ai ambliopiei putem aminti : ambliopia in familie, ptoza palpebrala congenitala, cat si existenta unor vicii de refractie mari in familie.

Tratament ambliopia

In tratarea acestei afectiuni este necesara consultarea unui medic specialist. In primul rand este necesara corectarea viciului de refractie. Tratamentul consta in ocluzia ochiului sanatos si stimularea celui lenes, iar recuperarea vizuala are loc pana la varsta de 6-7 ani. Este recomandat un examen oftalmologic de rutina la varsta frageda, pana la 3-4 ani pentru a putea depista si trata ambliopia.