Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 250 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Amortelile din zona cefei – posibile cauze

Postat in: Sfatul Medicului
Dr. Alin POPESCU
de , Medic primar – Medicina Sportiva
Data publicării: 16 ianuarie 2020 Ultima actualizare: 9 mai 2024

Cu totii am resimtit cel putin o data senzatia neplacuta de amorteala in zona cefei. Daca alaturi de aceasta acuza va confruntati si cu ameteli, furnicaturi in membrele superioare si durere atunci este bine sa consultati un medic. Din ce in ce mai multi tineri se plang de aparitia amortelilor la nivelul coloanei cervicale, neglijand acest simptom, ceea ce poate sa aiba, in timp, repercusiuni serioase asupra starii de sanatate.

Statul intr-o pozitie incorecta la birou, butonatul telefonului (activitate ce presupune flectarea capului) si folosirea unei perne care nu este de calitate sunt posibile cauze ale amortelilor si durerilor resimtite la nivelul cefei. In plus persoanele supraponderale sau obeze si cei care nu fac niciun fel de activitate fizica (sedentarii) sunt predispusi catre aparitia amortelilor cu localizare cervicala.

Amortelile din zona cefei – posibile cauze

De ce apar amortelile in zona cefei?

 Exista numeroase afectiuni care se pot manifesta prin prezenta amortelilor cu localizare la nivelul coloanei cervicale. Printre acestea amintim:

Spondiloza cervicala este o afectiune de natura degenerativa caracterizata prin uzura oaselor si a ligamentelor de la nivelul coloanei cervicale. Imbatranirea este poate cea mai frecventa cauza a acestei boli. Totodata, obezitatea, traumatismele si sedentarismul se numara printre factorii care pot concura la aparitia acestei afectiuni. Alaturi de durere, rigiditate si stari de ameteala, spondiloza cervicala se poate manifesta si prin amorteli in zona cefei. 

Ingustarea canalului spinal de la nivelul gatului (stenoza cervicala) poate sa duca la afectarea radacinilor nervoase care trec pe la acest nivel. Tabloul clinic in aceasta situatie poate sa fie extrem de variat incluzand alaturi de amorteli ale cefei, durere la miscarea capului si furnicaturi in membrele superioare.

Anxietatea este, din pacate, o problema serioasa cu care se confrunta din ce mai multa lume. Atunci cand stati intr-o continua incordare ca urmare a anxietatii sau in timpul unui atac de panica, musculatura coloanei vertebrale (si implicit cea a zonei cervicale) este in tensiune motiv pentru care pot sa apara la acest nivel amorteli si chiar durere.

Meningita (sau inflamarea meningelui) este o afectiune extrem de grava care poate pune viata in pericol. Cea mai comuna cauza a acestei afectiuni este infectia virala insa si bacteriile pot fi implicate in inflamatia membranelor care inconjoara creierul. Simptomele meningitei includ febra, rigiditate la nivelul gatului (cu amorteli la acest nivel), dureri severe de cap, greata, varsaturi, fotofobie (sensibilitate oculara la lumina) si chiar crize convulsive.

Scleroza multipla este o afectiune neurologica intalnita la adultul tanar, cu o frecventa mai mare in randul femeilor. Inflamatia si afectarea tecii de mielina (care inveleste fibrele nervoase) de cauza autoimuna sunt responsabile pentru aparitia acestei boli. Tabloul clinic al sclerozei multiple include furnicaturi, amorteli (care pot sa apara si la nivelul coloanei cervicale), dureri dar si tulburarea functiei motorii.