Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 250 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Artrita reumatoida - analize

Postat in: Sfatul Medicului
Dr. Alin POPESCU
de , Medic primar – Medicina Sportiva
Data publicării: 21 aprilie 2020 Ultima actualizare: 21 aprilie 2020

Artrita reumatoida este o afectiune caracterizata de inflamatie cronica, cu localizare de regula la nivelul articulatiilor mici ale mainilor si picioarelor, dar si la nivelul altor articulatii.

Aceasta boala prezinta o frecventa mai mare in randul femeilor, fiind adesea diagnosticata in intervalul de varsta 40-60 de ani. Inflamatia cronica are localizare la nivelul membranei sinoviale ce delimiteaza articulatiile. In timp, procesul inflamator are drept consecinta distructia articulatiei, cu deformarea acesteia. Astfel, in cazul persoanelor care sufera de artrita reumatoida articulatia nu va mai functiona corect.

Cauza acestei afectiuni nu este pe deplin elucidata. Ceea ce se stie insa este faptul ca la pacientii cu artrita reumatoida, sistemul imunitar ataca tesutul sanatos din vecinatatea articulatiei, ceea ce declanseaza inflamatia cronica. Cu alte cuvinte, artrita reumatoida este o afectiune inflamatorie cronica de cauza autoimuna.

Tabloul clinic al artritei reumatoide

Articulatiile afectate in contextul artritei reumatoide sunt cele de la nivelul mainilor, picioarelor, gleznelor si coloanei vertebrale. Procesul inflamator va prinde in mod simetric articulatiile, acestea fiind umflate, dureroase si intepenite.

O caracteristica a acestei afectiuni este prezenta redorii articulare matinale. Astfel, persoana afectata se va trezi dimineata cu durere si imposibilitatea miscarii articulatiilor afectate. In plus, in aceasta boala mai pot sa apara noduli periarticulari de diverse dimensiuni. Alaturi de afectarea articulatiilor, pacientii diagnosticati cu artrita reumatoida mai pot prezenta scadere in greutate, subfebrilitate si oboseala.

Consultul medical de specialitate si investigatiile specifice

Daca va confruntati cu tabloul clinic descris anterior va recomandam sa mergeti la medicul reumatolog pentru consult de specialitate. Dupa o anamneza atenta si examen fizic complet, medicul reumatolog va recomanda o serie de analize si investigatii menite sa infirme sau sa confirme existenta acestei afectiuni. Diagnosticul de artrita reumatoida se va face conform criteriilor clinice, biologice, dar si radiologice.

Analizele de sange care se recomanda in cazul acesta sunt cele uzuale (cu accent pe evaluarea functiei renale si hepatice), la care se adauga testele de inflamatie si nivelul de autoanticorpi ce confirma diagnosticul de artrita reumatoida.

Alaturi de aceste analize, evaluarea imagistica a pacientului este extrem de importanta pentru a avea o imagine clara asupra afectarii articulatiilor. In acest sens, medicul poate sa recomande radiografii scheletale si rezonanta magnetica nucleara (RMN) pentru identificarea precoce a leziunilor erozive osoase, dar si pentru a avea o imagine de ansamblu asupra intregii articulatii si a structurilor din vecinatatea acesteia.

In plus, tot in cadrul evaluarii imagistice mai amintim ecografia de parti moi, care poate indica gradul de inflamatie ale sinovialei si tendoanelor. Si, nu in ultimul rand, trebuie avut in vedere faptul ca aceasta afectiune poate prezenta diverse complicatii extraarticulare de tipul celor oculare, cardiace sau pulmonare, ceea ce inseamna ca acesti pacienti vor necesita consult cardiologic, pneumologic si oftalmologic, la care se adauga investigatii specifice in acest sens.