Furnicaturile in maini – posibile cauze
Furnicaturile cu localizare la nivelul mainilor pot fi extrem de neplacute, uneori chiar invalidante afectand capacitatea unei persoane de a indeplini cele mai simple miscari.
Aceasta senzatie suparatoare poate fi resimtita numai la nivelul membrelor superioare, insa exista si situatii cand furnicaturile sunt descrise si la picioare sau in alte zone ale corpului. Durata acestora si traiectul furnicaturilor (care au mai fost descrise de catre pacienti ca intepaturi sau senzatie de curentare) pot sa dea un indiciu referitor la posibila leziune cauzatoare.
Daca aceasta acuza devine persistenta va recomandam sa consultati un medic specialist pentru a efectua o serie de analize si investigatii menite sa elucideze cauza exacta dar si pentru a beneficia de tratament tintit.
Cauzele furnicaturilor in maini
Compresia nervoasa este o posibila cauza pentru aparitia furnicaturilor la care se poate adauga si prezenta durerilor in membrul superior. Daca compresia nervoasa afecteaza nervul median atunci senzatia neplacuta va fi resimtita la nivelul primelor trei degete si in jumatatea degetului inelar. Compresia nervului median poarta denumirea de sindrom de tunel carpian.
Boala lui Buerger este o afectiune a sistemului circulator in cadrul careia vasele de sange sunt inflamate si ulterior blocate de cheaguri de sange ceea ce are drept consecinta afectarea vascularizatiei tesutului mainii. In acest context pacientii prezinta pe langa furnicaturi si durere. Aceasta boala afecteaza si membrele inferioare.
Diabetul zaharat este o afectiune din ce in ce mai frecvent intalnita in randul populatiei. Un dezechilibru glicemic persistent, neglijat terapeutic, va duce in cele din urma la aparitia complicatiilor neurologice si vasculare. In acest context, pacientii acuza frecvent furnicaturi la nivelul membrelor.
Scleroza multipla este o boala a sistemului nervos caracterizata de atacul autoimun asupra tecii de mielina care inveleste fibra nervoasa. De regula aceasta boala este mai frecventa la femei si afecteaza in general persoanele tinere. In cadrul tabloului clinic al sclerozei multiple au fost descrise si senzatiile de amorteala si furnicaturi in maini si picioare.
Stenoza spinala sau cervicala poate exercita o presiune la nivelul coloanei vertebrale si implicit asupra radacinilor nervoase care trec pe la acest nivel. In cazul acestei probleme de sanatate pot sa apara furnicaturi neplacute la nivelul membrelor superioare.
Hipotiroidia este o afectiune endocrinologica caracterizata de un nivel insuficient de hormoni tiroidieni. Pacientii diagnosticati cu aceasta boala pot prezenta un tablou clinic extrem de variat (oboseala, crestere in greutate, constipatie, piele uscata, caderea parului) la care se adauga si senzatiile de amorteala si furnicaturi la nivelul mainilor.
Alaturi de cauzele mentionate anterior, furnicaturile mai pot sa apara si datorita:
• mentinerii membrului superior in aceeasi pozitie o perioada indelungata
• traumatismelor
• dezechilibrelor fosfocalcice
• atacului de panica
• in urma abuzului de alcool, tutun sau droguri