Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 300 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Cancer de col uterin (cancer cervical) - simptome, cauze si tratament

Ionut Solescu
de , Redactor Tonica Group
Data publicării: 2 octombrie 2017 Ultima actualizare: 19 august 2021

Cancerul cervical sau de col uterin reprezinta cea mai frecvent intalnita malignitate la femeile din Romania. Colul uterin este cea mai joasa si mai ingusta portiune a uterului, acesta facand legatura intre uter si vagin. Cancerul cervical apare atunci cand celulele normale se transforma in celule canceroase. Celulele atipice care apar se multiplica la nivelul colului uterin, insa atunci cand este descoperit la timp, cancerul cervical poate sa fie tratat de cele mai multe ori.

CUPRINS:

Simptome cancer cervical
Cauze cancer cervical
Diagnosticul de cancer cervical
Tratament pentru cancer cervical

Avand in vedere faptul ca acest tip de cancer este declansat in foarte multe cazuri de virusul papilloma uman – HPV si ca exista un vaccin impotriva acestui virus, este posibil ca in viitor cancerul de col uterin sa nu mai fie la fel de frecvent ca in prezent. Cu cat exista mai putine programe organizate de screening intr-o tara, cu atat rata mortalitatii din cauza cancerului cervical este mai mare. De asemenea, cel putin momentan, vaccinul care ajuta la prevenire nu este disponibil in toate partile lumii.

Simptome cancer cervical

Aceasta boala nu prezinta simptome, de aceea este indicat ca femeile sa faca un control ginecologic o data pe an pentru a verifica daca exista sau nu celule canceroase in colul uterin.

Desi cancerul de col uterin nu prezinta simptome, pot aparea anumite semne precum sangerare vaginala dupa actul sexual, scurgeri vaginale apoase, sangeroase si cu miros neplacut. Este bine de avut in vedere faptul ca, in Romania, cancerul de col uterin este principala cauza a mortalitatii la femeile cu cancer.

Si durerile din timpul contactului sexual pot fi simptome ale cancerului cervical, la fel si sangerarile din timpul inserarii diafragmei. Oricare dintre aceste semne trebuie sa va convinga sa ajungeti cat mai urgent la un medic ginecolog pentru un consult. Este cea mai buna varianta pentru a afla daca este vorba despre o afectiune grava, asa cum este cancerul de col uterin, sau despre un simptom trecator.

Cauze cancer cervical

Principala cauza a cancerului cervical este infectia cu HPV, virusul papilloma uman. La aceasta cauza se mai adauga si contactul sexual la o varsta frageda, fumatul, numarul mare de sarcini, contraceptivele orale, numarul mare de parteneri sexuali si, nu in ultimul rand, sistemul imunitar slabit. In cazul infectiei cu HPV, exista tulpini ale virusului care pot sa duca la aparitia unor formatiuni – denumite papiloame. Celulele de la suprafata pielii, de pe peretele din zona genitala si anala se pot infecta, virusul raspandindu-se prin contactul direct cu pielea unei persoane infectate.

O alta cauza majora a aparitiei cancerului de col uterin este folosirea pe termen lung de contraceptive orale. Exista studii care demonstreaza ca riscul de declansare a cancerului cervical este direct proportional cu perioada in care sunt administrate anticonceptionalele. Unul dintre factorii de risc in aparitia cancerului de col uterin il constituie fumatul, pentru ca organismul este expus la compusii chimici nocivi din fumul tigarilor si pot fi afectate mai multe organe. Substantele nocive sunt absorbite in tot corpul prin circuitul sangvin, asa ca nu doar plamanii sunt afectati.

Diagnosticul de cancer cervical

Pentru a putea stabili diagnosticul de cancer de col uterin este nevoie de mai multe examinari. Examinarea clinica este utila pentru evaluarea localizarii si a volumului tumorii, precum si pentru a determina daca s-a extins catre alte organe.

Testul Papanicolau presupune prelevarea de mostre din celulele de pe suprafata cervixului, pentru a fi examinate citologic.

Colposcopia se recomanda in situatia persoanelor cu anomalii severe sau care nu au obtinut un rezultat concludent in urma testului Papanicolau. Aceasta procedura presupune efectuarea unui examen pelvin, in timp ce pacienta sta intinsa, folosind un specul care este introdus in vagin.

Examinarea histopatologica este utila pentru a confirma rezultatele testului Papanicolau, acest tip de examinare presupunand cercetarea tesutului tumoral dupa prelevarea unei biopsii. In afara de confirmarea diagnosticului de cancer de col uterin, examinarea histopatologica ofera informatii si despre caracteristicile leziunilor precanceroase.

Sunt utile si analizele de sange si de urina, precum si examinarea prin intermediul imagisticii medicale.

Tratament pentru cancer cervical

In tratarea acestei boli se folosesc trei tipuri de tratament. Primul este cel chirurgical, care include histrectomia totala, radicala si exenteratia pelvica. A doua metoda de a trata cancerul de col uterin este radioterapia, care foloseste raze X cu energie mare pentru a distruge celulele canceroase. A treia metoda de tratament pentru cancerul cervical este chimioterapia. Pentru a stabili care metoda de tratament este necesara, medicul va evalua stadiul in care se afla tumora si va tine cont si de alti factori, ca de exemplu starea generala de sanatate si varsta pacientei. Vor fi luate in calcul si preferintele personale, pentru ca este o boala care afecteaza atat fertilitatea, cat si viata sexuala.

Pentru a preveni aceasta boala este recomandat sa va vaccinati impotriva HPV si sa faceti cu regularitate testul Papanicolau ori testul pentru depistarea infectiei cu virusul papilloma uman (HPV) la recomandarea medicului.