Canicula si riscul de accident vascular cerebral
Temperaturile foarte mari care se inregistreaza in timpul verii pot sa provoace multe probleme, atat oamenilor si animalelor, cat si plantelor. Canicula poate sa afecteze foarte grav orice este viu, in cazul oamenilor fiind uneori vorba chiar despre deces. Chiar si o persoana sanatoasa poate ajunge sa sufere un accident vascular cerebral din cauza caniculei, mai ales daca depune efort fizic intens fara sa se protejeze suficient de caldura. Tot din acest motiv pot sa apara mai multe boli sau afectiuni, pentru ca atunci cand este foarte cald se produce o inmultire mai rapida a bacteriilor. Din cauza toxinelor care se afla in diverse alimente sau bauturi, la foarte multe persoane apar probleme de natura gastrointestinala.
Atunci cand suntem expusi la caldura foarte mare, pierdem din lichidele corporale iar temperatura corpului poate sa creasca alarmant de mult. Din cauza faptului ca transpiram foarte mult in zilele caniculare, pe langa lichide, pierdem si saruri, urmatorul pas fiind starea de epuizare. In situatii severe, in care racirea organismului nu se mai produce normal, locul epuizarii poate fi luat de un accident vascular cerebral. Aceste doua conditii medicale pot sa apara in special atunci cand temperatura este mai mare de 40 de grade Celsius, iar in ultimele veri avem de-a face cu astfel de temperaturi – chiar si mai mari in unele zone ale planetei.
Ce este accidentul vascular cerebral
In situatia in care se ajunge la intreruperea sau la reducerea alimentarii unei zone a creierului, apare accidentul vascular cerebral. In acest caz, tesutul cerebral nu mai beneficiaza de substante nutritive si oxigen, ceea ce duce la moartea celulelor cerebrale in doar cateva minute. Daca persoana afectata ajunge la timp la medic, aceasta afectare cerebrala poate sa fie diminuata si pot sa fie prevenite eventualele complicatii.
Un accident vascular cerebral poate avea urmari severe, asa cum este dizabilitatea, insa tratamentul administrat corect si la timp poate sa previna aceste probleme. In afara de persoanele care sufera deja de anumite afectiuni, cele mai afectate sunt persoanele supraponderale, cele care consuma alcool, dar si cele care au un stil de viata sedentar.
Legatura dintre insolatie si accident vascular cerebral
Zilele toride de vara provoaca, foarte multor persoane, bine – cunoscuta insolatie. In situatia in care nu sunt luate la timp masurile care se impun, din cauza insolatiei pot sa apara leziuni la nivelul mai multor organe (ca de exemplu rinichii sau inima). Daca sunteti afectati de insolatie si remarcati anumite simptome, este recomandat sa le acordati atentia necesara si sa urmati sfaturile specialistilor. Atunci cand pielea se usuca si devine rosie, iar temperatura corpului este de aproximativ 40 de grade Celsius, se poate sa fie vorba despre un accident vascular cerebral.
In cazul in care remarcati si alte simptome, mai grave (ca de exemplu dureri puternice de cap, epuizare sau puls accelerat), este esential sa beneficiati urgent de asistenta medicala pentru ca sunt simptome specifice unui accident vascular cerebral. Pierderea cunostintei poate sa se numere printre simptomele care anunta un accident vascular cerebral, la fel si iritatiile care pot sa apara in zona gatului, crampele resimtite la maini si/ sau la picioare, starea de slabiciune sau iritabilitatea.
Atunci cand traversam perioade de canicula, si mai ales in cazul in care aveti cunostinta despre un posibil risc de accident vasculatr cerebral in cazul dumneavoastra, este important sa va protejati pe cat posibil purtand o sapca sau o palarie pe cap, purtand haine mai largi si deschise la culoare, folosind creme pentru protectie solara, etc. Trebuie sa evitati pe cat posibil si mediile in care umiditatea este foarte mare, pentru ca organismul nu se mai poate raci eficient prin transpiratie. In aceste conditii, pierderile de caldura sunt minime iar riscul de accident vascular cerebral devine mai mare.
In ce fel poate sa influenteze canicula evolutia anumitor boli?
Persoanele care sufera de boli cardiovasculare, precum hipertensiunea sau insuficienta cardiaca, sunt in pericol din cauza faptului ca aceste afectiuni se pot agrava pe fondul unor temperaturi foarte ridicate. In afara de un accident vascular cerebral sunt si alte probleme cerebrovasculare care pot sa se complice din cauza caniculei – ca de exemplu scleroza multipla.
Este recomandat ca persoanele cu hipertensiune arteriala sa beneficieze urgent de ingrijire medicala in cazul in care apar simptome precum lesinul, transpiratia abundenta sau starea de ameteala. Sunt si alte probleme de sanatate care pot deveni mai serioase atunci cand temperaturile sunt foarte mari, asa cum se intampla la pacientii cu boli respiratorii (astm), cu diabet zaharat, sau cu probleme dermatologice (rozacee sau acnee). La pacientii cu diabet, explicatia consta in faptul ca deshidratarea provoaca o crestere a nivelului de glucoza din sange si se poate ajunge la hipoglicemie.
Cum poate fi evitat un accident vascular cerebral provocat de canicula
Una dintre recomandarile pe care trebuie sa le aveti in vedere pentru a evita riscul rpoducerii unui accident vascular cerebral este aceea de a sta pur si simplu la umbra sau eventual intr-un spatiu care sa dispuna de aer conditionat. De asemenea, ajuta foarte mult s abeti bauturi suficient de reci care sa va ajute sa va reglati temperatura corporala. In cazul in care o persoana sufera un accident vascular cerebral, este esential sa fie adusa cat mai rapid la o clinica sau la un spital unde sa se poata lua masuri care sa-i salveze viata. Daca se intarzie prea mult cu masurile necesare, starea de coma se poate instala intr-o perioada foarte scurta de timp, de ordinul minutelor.
Specialistii avertizeaza in legatura cu efectele consumului de alcool in perioadele caniculare, fiind posibil sa se ajunga la accident vascular cerebral in contextul in care o persoana exagereaza cu bauturile alcoolice atunci cand temperaturile sunt foarte mari. Trebuie sa aveti in vedere ca lucrurile stau la fel si in cazul in care nu sunteti neaparat expusi la razele soarelui, ci intr-o incapere in care este foarte cald si un grad mare de umiditate – mai ales daca prin natura serviciului este necesr sa depuneti si efort fizic intens. Persoanele care sufera de boli cronice trebuie sa aiba grija din acest punct de vedere, pentru ca sunt printre cele mai expuse riscului de accident vascular cerebral in conditii de canicula.