Ce este terapia TECAR si care sunt beneficiile
Terapia TECAR sau “Terapia de transfer de energie capacitiva si rezistiva” presupune stimularea energiei din interiorul tesuturilor cu ajutorul caldurii in scopul activarii proceselor naturale de vindecare si de recuperare ale organismului.
Informatii generale terapia TECAR
Terapia TECAR are ca scop diminuarea durerii si reducerea inflamatiei; este o procedura non-invaziva utilizata in fizioterapie si in medicina sportiva. La baza terapiei TECAR sta energia electromagnetica cu ajutorul careia se urmareste vindecarea mai rapida a durerilor de umar, cot, mana, sold, genunchi, picior si reducerea inflamatiilor articulare, a durerilor de la nivelul muschilor si tendoanelor. Totodata prin utilizarea terapiei TECAR se vizeaza prevenirea accidentarilor post- recuperare.
Cum functioneaza terapia TECAR
Terapia TECAR se realizeaza cu un aparat cu curenti de inalta frecventa (foloseste frecvente intre 300 KHz si 1 MHz), care intra in tesut si se transforma in caldura. Caldura produsa de terapia TECAR duce la dilatarea vaselor de sange, imbunatatind astfel fluxul de sange in zona tratata. Caldura ajunge in organism prin intermediul a doi electrozi, capacitiv si rezistiv:
- cel capacitiv are efect termic superficial si actioneaza asupra tesuturilor bogate in apa: muschi, sistem vascular, tesuturi moi, fascie (tesut conjunctiv care acopera, conecteaza sau separa un tesut de altul: muschii, vasele, nervii, oasele, organele interne).
- cel rezistiv are efect termic profund, actionand asupra oaselor, tendoanelor, ligamentelor si articulatiilor.
Efectele terapiei TECAR
Terapia TECAR actioneaza prin incalzirea structurilor dureroase profunde si are si efect:
antiinflamator;
analgezic;
- vasodilatator - ceea ce duce la accelerarea drenajului limfatic si la stimularea procesului de vindecare la nivelul muschilor, tendoanelor, ligamentelor, articulatiilor;
- biostimulant - este indusa proliferarea celulara si regenerarea tesutului.
Afectiuni in care este recomandata terapia TECAR
Pacientii care pot apela la terapia TECAR sunt cei care sufera de:
dureri lombare; fasciita plantara; artrita; sindromul tunelului carpian; luxatie; fractura; entorsa; tendinita; osteoartrita; neuropatie; bursita, stenoza spinala, hernie de disc, afectiuni circulatorii, artroza soldului/ genunchiului, inflamatii si leziuni ale tendoanelor.
Terapia TECAR mai este recomandata pentru reabilitare post- chirurgicala, tulburari ale sistemului limfatic si in cazul traumatismelor sportive.
Beneficii terapia TECAR
Cele mai importante beneficii ale terapiei TECAR sunt ameliorarea durerii si reducerea inflamatiei in cazul ranilor si leziunilor, urmate de beneficii precum:
- nu este dureroasa;
- este o procedura non-invaziva care se poate asemana cu un masaj de relaxare;
- rezultatele se pot observa dupa primele 3-4 sedinte;
- scade durerea (prin favorizarea eliberarii de cortizol si endorfine);
- reducerea edemului;
- diminuarea inflamatiei;
- relaxarea musculaturii;
- stimularea regenerarii tesuturilor;
- reducerea timpului de recuperare motorie;
- sedintele de terapie TECAR se pot efectua si in zona cervicala;
- terapiile sunt personalizabile in functie de nevoile pacientului;
- se poate apela la terapia TECAR inca din stadiul acut al procesului inflamator, putand fi utilizate imediat dupa traumatism;
- accelereaza procesul de vindecare dupa o interventie chirurgicala;
- are rezultate pe termen lung;
- completeaza eficient si cu rezultate sedintele de kinetoterapie.
Terapia TECAR prezinta beneficii si in cazul expunerii organismului la procese de deshidratare severe, precum chimioterapisa sau radioterapia. Practic ofera un plus de hidratare organismului si accelereaza procesul de recuperare.