Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit de Black Friday la comenzile peste 200 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Cinci exercitii recomandate persoanelor imobilizate la pat

Postat in: Sfatul Medicului
Dr. Alin POPESCU
de , Medic primar – Medicina Sportiva
Data publicării: 7 decembrie 2021 Ultima actualizare: 7 decembrie 2021

Ingrijirea persoanelor imobilizate la pat se face de obicei la domiciliu de catre un membru al familiei sau in cadrul unui centru de ingrijire de catre personal medical specializat.

Printre cele mai frecvente cauze care determina imobilizarea la pat se numara:

  • Accidentul vascular cerebral sechelar (cu pareze)  
  • Boala Alzheimer
  • Dementa senila, mixta sau Parkinson

A fi imobilizat la pat, indiferent de cauza, poate provoca o serie de complicatii, precum slabiciune/hipotrofie musculara, ulceratii de decubit (escare), probleme respiratorii (infectii pulmonare), probleme de circulatie a sangelui si demineralizare osoasa.

Exista doua tipuri de exercitii pe care pacientii imobilizati le pot face in pat: de mobilizare pasiva (care implica un kinetoterapeut) si de mobilizare activa (efectuate de pacient). In acest articol va vom prezenta cinci exercitii de mobilizare activa recomandate persoanelor imobilizate la pat, insa dorim sa va precizam ca inainte de a incepe un program nou de exercitii trebuie sa cereti sfatul unui medic, pentru ca unele exercitii nu sunt potrivite pentru persoanele cu anumite afectiuni.

Exercitii pentru muschii fesieri

Acest tip de exercitiu este simplu de facut, si antreneaza muschii fesieri (gluteali): in timp ce stati intins pe spate, strangeti-va fesele (ca si cum ati retine gazele), astfel contractand muschii fesieri. Tineti-i stransi timp de 5 secunde, apoi relaxati-i si repetati exercitiul de 10 ori.

Pe langa antrenarea muschilor, acest exercitiu mentine sangele in miscare si previne formarea cheagurilor.

Exercitii pentru muschii adductori ai soldului

Acesti muschi se gasesc in interiorul coapsei, si au rol in miscarea numita adductie (aducerea coapsei spre interior). Pentru a ii intari, va prezentam urmatorul exercitiu: in timp ce stati intins pe spate, cu genunchii indoiti, plasati o minge de marime medie intre genunchi. Contractati muschii abdominali si apoi strangeti usor mingea. Tineti genunchii stransi timp de 5 secunde, apoi relaxati-va incet. Repetati acest exercitiu de 10 ori.

Exercitii pentru muschii coapsei si soldului

Stati intins pe spate cu un genunchi indoit. Contractati muschii coapsei de la piciorul intins si ridicati piciorul aproximativ 30 de centimetri. Mentineti pozitia 3 secunde, apoi coborati incet piciorul. Repetati de 10 ori pentru fiecare picior. Puteti sa efectuati acest exercitiu si in alte pozitii (pe burta sau asezat pe o parte) pentru a intari si alte grupe de muschi.

Exercitii pentru muschii coloanei vertebrale

Exercitiul de rotatie a trunchiului imbunatateste forta, stabilitatea si flexibilitatea coloanei vertebrale, intrucat muschii de la acest nivel joaca un rol vital in mentinerea echilibrului, a stabilitatii corpului si in mers. Acest exercitiu implica muschii adiacenti coloanei vertebrale toracale si lombare, si se efectueaza astfel: intins pe spate cu genunchii indoiti, rotiti incet genunchii intr-o parte, asigurandu-va in acelasi timp ca nu va ridicati umerii. Apoi aduceti-va genunchii in pozitia initiala si rotiti-i in partea cealalta. Repetati de 10 ori.

Dupa cum am mentionat, nu toate exercitiile sunt potrivite pentru toate persoanele imobilizate la pat, asa ca, in cazul in care simtiti vreo durere de spate cand efectuati acest exercitiu, opriti-va si consultati-va medicul.

Exercitii pentru maini, brate si umeri

  • Intinderea palmelor este un exercitiu simplu: deschideti-va palma si intindeti degetele, apoi atingeti-va degetul mare cu fiecare deget in parte. Repetati cu ambele maini.
  • Ridicarea bratelor: ridicati-va bratul si mentineti-l timp de 10 secunde in sus. Repetati cu celalalt brat. Daca va este greu, incepeti cu un timp mai scurt si cresteti treptat intensitatea. In cazul in care nu va puteti ridica bratul de pe pat, incercati doar cu antebratul, indoind bratul de la cot.
  • Rotatia incheieturii mainii: intindeti-va mainile in fata si rotiti-va incheieturile, apoi schimbati sensul de rotatie.

Va sfatuim sa consultati un medic sau un kinetoterapeut inainte de a face oricare dintre exercitiile descrise.