Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 250 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Consumul excesiv de sare si tensiunea arteriala - informatii si recomandari

Ionut Solescu
de , Redactor Tonica Group
Data publicării: 28 august 2023 Ultima actualizare: 28 august 2023

In situatia in care va confruntati cu tensiune arteriala crescuta, este important sa stiti ca, desi este o afectiune comuna, poate sa genereze unele complicatii foarte serioase de sanatate. Astfel, persoanele cu tensiune arteriala crescuta prezinta un risc mai mare de aparitie a insuficientei renale, de atac de cord sau de accident vascular cerebral.

Sunt mai multi factori care pot sa provoace tensiune arteriala crescuta, insa unul dintre cei mai des intalniti este reprezentat de consumul excesiv de sare. Este esential sa acordati atentia cuvenita alimentatiei dumneavoastra, luand in calcul rolul pe care il joaca sarea din punct de vedere al sanatatii cardiovasculare si respectand indicatiile specialistilor in ceea ce priveste reducerea consumului de sare.

Sarea mai este cunoscuta si sub denumirea de „clorura de sodiu”, fiind unul dintre condimentele folosite cel mai adesea in bucatariile din intreaga lume. Este adevarat ca sarea este esentiala pentru un metabolism normal, insa atunci cand se ajunge la un consum exagerat incepe sa devina daunatoare pentru organism. Cei mai multi dintre specialistii in domeniu sunt de acord asupra faptului ca aportul de sare recomandat pentru o persoana in fiecare zi trebuie sa fie de aproximativ cinci grame – adica nu mai mult de o lingurita. In ciuda recomandarilor, foarte multi oameni depasesc aceasta limita recomandata si astfel ajung sa sufere de anumite afectiuni – unele generate de o tensiune arteriala crescuta.

Actiunea consumului excesiv de sare asupra tensiunii arteriale

Se poate ajunge la o tensiune arteriala crescuta din cauza faptului ca un consum exagerat de sare provoaca retentia de fluide in corp, iar in situatia in care nivelul de sare din sange este unul foarte mare, ajunge sa fie foarte dificil pentru rinichi sa poata sa elimine excesul de sodiu. Acesta este motivul pentru care apare retentia de apa din organism si cresterea volumului de sange, ceea ce provoaca o presiune mai mare la nivelul peretilor arterelor.

In afara de faptul ca genereaza retentie de fluide in corp, consumul exagerat de sare poate sa aiba un efect negativ si asupra vaselor de sange. Este important de constientizat felul in care sarurile din sange atrag mai multa apa si provoaca o crestere din punct de vedere al volumului de sange care circula prin corp, obligand astfel inima sa isi mareasca sarcina si sa genereze o tensiune arteriala crescuta.

Pentru a va asigura ca procedati corect, puteti merge la un consult medical in urma caruia sa obtineti o evaluare corecta a starii dumneavoastra de sanatate si recomandari specifice in legatura cu cantitatea de sare pe care este ideal sa o consumati.

Ce inseamna consum exagerat de sare si cum se ajunge la aceasta problema

Cercetatorii au constatat faptul ca o foarte mare parte din sarea pe care o consumam este continuta de alimentele procesate si de cele de tip fast – food. Conform statisticilor efectuate in ultima perioada, aproximativ trei sferturi din sarea pe care o consuma oamenii provine de la alimete procesate. Atunci cand ne referim la alimente procesate, ne referim la toate tipurile de mezeluri, la conserve, la snacks – uri sau la acele supe instant, acestea fiind produse care au in compozitie o cantitate mai mare de sare.

Una dintre recomandarile de care ar trebui sa tineti cont atunci cand cumparati astfel de alimente este aceea de a citi etichetele produselor si de a renunta la ele in cazul in care acestea contin cantitati prea mari de sare. Ideal este sa achizitionati produse pe baza de saruri alternative, asa cum sunt, de exemplu, sarurile de potasiu.

Riscul de tensiune arteriala crescuta este semnificativ mai mic in situatia persoanelor care aleg sa limiteze consumul de sare si sa adopte diete sanatoase. Chiar si consumul a cinci grame, care, asa cum am mentionat anterior, este acceptat de cei mai multi specialisti ca fiind normal pentru o persoana intr-o zi, este pus sub semnul intrebarii. Exista si unele organizatii internationale din domeniul sanatatii care sustin ca oamenii nu ar trebui sa depaseasca limita de doua grame de sare in fiecare zi – in situatia persoanelor adulte, pentru copii recomandandu-se un consum chiar mai mic decat atat.

Ce puteti face pentru a evita consumul exagerat de sare

Pentru a scadea riscul de tensiune arteriala crescuta, una dintre alternativele pe care le aveti la indemana este aceea de a gati mai mult acasa, pentru ca, cel mai sigur, aceasta mancare va fi mai sanatoasa decat alimentele procesate. Folositi, pe cat posibil, condimente naturale atunci cand vreti sa dati gust alimentelor. In acest fel, puteti compensa pentru reducerea cantitatii de sare pe care o puneti in mancare. Una dintre recomandarile specialistilor este aceea de a reduce in mod gradual aceasta cantitate de sare de masa, iar daca simtiti totusi ca mancarea nu are gust, adaugati mai degraba piper, cimbru sau oregano.

In locul conservelor, al mezelurilor si al snacks – urilor, specialistii va recomanda sa alegeti mai degraba legume, fructe si alimente care contin proteine slabe. Daca acestea provin din propria dumneavoastra gradina sau dintr-o piata locala, cu atat mai bine. Printre alimentele recomandate se numara si carnea slaba sau pestele, preparate fara a folosi multa sare.

Pentru a evita sa ajungeti la o tensiune arteriala crescuta, in afara de reducerea consumului de sare este necesar sa adoptati si alte masuri. Specialistii in domeniu va recomanda sa mentineti un stil de viata cat mai activ si sa efectuati exercitii fizice in mod regulat, mentinandu-va astfel o greutate corporala normala. Puteti sa preveniti si sa tineti sub control tensiunea arteriala crescuta, una dintre cele mai bune alternative fiind aceea de a reduce consumul de sare – o masura esentiala in reducerea riscului de aparitie a unor complicatii cardiovasculare.