Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit de Black Friday la comenzile peste 200 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Cum sa alegi un tensiometru bun: ghid complet pentru cumparatori

Postat in: Sfatul Medicului
Dr. Alin POPESCU
de , Medic primar – Medicina Sportiva
Data publicării: 17 martie 2023 Ultima actualizare: 17 martie 2023

Daca medicul ti-a recomandat tratament pentru controlul tensiunii, stii ca ai in familie istoric de boli cardiovasculare si te apropii de 40 de ani sau pur si simplu ai avut fluctuatii de tensiune la un moment dat ar trebui sa ai in casa un tensiometru bun pentru a-ti putea monitoriza tensiunea in orice moment.

Tensiometrul sau aparatul de tensiune este un dispozitiv medical folosit pentru masurarea tensiunii arteriale/ pentru masurarea presiunii exercitate de sange asupra peretilor vaselor sanguine.

Prin utilizarea acasa a unui tensiometru poti verifica daca tratamentul pe care il iei isi face efectul si daca valorile tensiunii se incadreaza in intervalele de normalitate.

In plus monitorizarea prin masurare a tensiunii arteriale la domiciliu poate fi mai exacta decat masurarea in cabinet, deoarece unii pacienti la simpla idee sau vedere a specialistului (medic/ asistent) devin agitati, factor ce poate influenta masuratorile.

Exista tensiometre: mecanice si electronice/ digitale. Recomandarea pentru uzul la domiciliu este pentru cele electronice, acestea fiind mai usor de folosit. Tensiometrele electronice la randul lor pot fi de brat sau de incheietura.

Cum functioneaza un tensiometru?

Dupa cum spuneam, tensiunea arteriala poate fi masurata “manual” cu ajutorul tensiometrelor mecanice si a stetoscopului sau cu ajutorul tensiometrelor electronice. In ambele variante se foloseste o manseta speciala care se pozitioneaza pe mana si se umfla cu scopul opririi temporare a fluxului de sange. Ulterior manseta se va desumfla lent, permitand sangelui sa curga normal.

In momentul in care sangele este “eliberat”, se citeste presiunea sistolica. Presiunea sistolica este presiunea cea mai mare exercitata de sange asupra peretilor arteriali cand inima se contracta. Valorile normale pentru acest parametru sunt cuprinse intre 100 si 300 mmHg (mm coloana de mercur).

Stetoscopul folosit impreuna cu tensiometrele mecanice este utilizat pentru a auzi revenirea fluxului sanguin, in momentul desumflarii mansetei tensiometrului. Presiunea diastolica este presiunea sangelui exercitata asupra peretilor arteriali cand inima se relaxeaza intre doua contractii. Valorile normale sunt sub 85 mmHg.

Sunt recomandate doua masuratori consecutive, la distanta de un minut, iar daca exista o diferenta de 5mmHg sau mai mult se va efectua si o a treia masuratoare.

Cum se utilizeaza un tensiometru?

In primul rand inainte de masurarea tensiunii acasa, in cazul in care nu este o urgenta, pacientul trebuie sa respecte cateva reguli pentru acuratetea masuratorilor:

  • cu 30 de minute inainte nu trebuie consumate cafea, alcool si tutun;
  • sa stea relaxat pe scaun, cu spatele rezemat si cu picioarele unul langa celalalt, timp de 3- 5 minute;
  • nu trebuie sa vorbeasca pe parcursul masuratorii.

Utilizarea corecta a unui tensiometru depinde de pozitionarea optima a mansetei gonflabile (in unele cazuri pe manseta este ilustrata pozitionarea corecta pe brat/incheietura).

In cazul tensiometrelor de incheietura se va pozitiona mana stanga pe masa cu palma in sus si se introduce manseta pe incheietura la o distanta de 2 cm de palma.

La tensiometrele de brat se plaseaza manseta cu 1-2 cm deasupra cotului, iar tubul de aer trebuie sa fie paralel cu degetul mijlociu. Dupa pozitionarea corecta a mansetei aceasta se va strange. Manseta trebuie sa fie stransa pe brat/antebrat, niciodata lejera si pozitionata la nivelul inimii.

La tensiometrele electronice se va apasa butonul de start, iar manseta va incepe sa se umfle. Umflarea inceteaza, iar masuratorile se fac odata cu inceperea desumflarii mansetei. Dupa afisarea valorilor tensiunii si a pulsului manseta se va desumfla complet.

In cazul tensiometrelor mecanice exista o valva ce trebuie inchisa la inceputul masuratorilor si o pompita. Se pozitioneaza stetoscopul in plica cotului si se incepe pomparea pana cand acul tensiometrului depaseste 180 mmHg  si nu se mai aud batai in stetoscop. Dupa incetarea batailor se da usor drumul la valva in timp ce urmariti “ceasul” tensiometrului: cand se aude prima bataie se citeste presiunea sistolica, iar cea diastolica corespunde momentului in care nu se mai aud bataile pulsului in stetoscop.

Cum alegi un tensiometru bun? Sfaturi si recomandari

In primul rand, un tensiometru bun, conform practicii, este un tensiometru care masoara valori cat mai exacte, in conditiile unei folosiri corecte. De aceea, pentru pacienti este recomandata achizitionarea unui tensiometru electronic, deoarece este mai usor de folosit corect.

Pentru alegerea unui tensiometru bun pacientii trebuie sa tina cont de urmatorii factori:

  • usurinta utilizarii;
  • caracteristicile corpului uman (conteaza grosimea bratului/ incheieturii);
  • afectiunile de care sufera pacientul.

Tensiometrul ales trebuie sa ofere pacientului:

  • manseta usor de fixat si adaptabila dimensiunii bratului pacientului;
  • proces de masurare relaxat si rapid;
  • informatii diferentiate despre masuratori, conform unui cod de culori usor de inteles;
  • siguranta masurarii corecte (tensiometre cu senzor de miscare pentru ajustarea rezultatelor);
  • calitate (Atentie la producator!);
  • adaptabilitate in functie si de alte „aspecte clinice” precum aritmiile.

Consultati farmacistul/ asistentul la momentul achizitionarii unui aparat de masurare a tensiunii.