Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 300 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802
Cum sa faci corect un test de sarcina - instructiuni si recomandari

Cum sa faci corect un test de sarcina - instructiuni si recomandari

Ionut Solescu
de , Redactor Tonica Group
Data publicării: 30 august 2023 Ultima actualizare: 29 iulie 2024

In cele mai multe dintre cazuri, primele semnale ca exista o sarcina apar dupa o perioada de cinci zile de la fertilizare – dar lucrurile nu stau mereu asa. Se poate ca, in situatia unora dintre femei, primele semne ale sarcinii sa apara la cateva saptamani de la momentul contactului sexual neprotejat. La majoritatea femeilor, semnele intalnite cel mai adesea ale unei sarcini constau in stari de greata (si varsaturi in unele cazuri) sau intarzierea ciclului menstrual.

Se poate ca, atunci cand o femeie este insarcinata, sa remarce anumite sangerari usoare si crampe. De asemenea, printre semnele unei posibile sarcini se numara si o stare mai accentuata de oboseala sau faptul ca urinati mai des. Pe de alta parte poate fi vorba si despre modificari la nivelul sanilor, dar si despre schimbari in perceperea mirosurilor sau a gustului.

Pentru a afla daca sunteti sau nu insarcinata, cea mai la indemana alternativa pe care o aveti este cea a folosirii unui test de sarcina. Acesta este un instrument foarte util si foarte accesibil, pe care il puteti utiliza fara probleme chiar la dumneavoastra acasa. Desigur, pentru a va asigura ca ati obtinut un rezultat corect, este esential sa tineti cont de recomandarile specialistilor in legatura cu felul in care aceste teste sunt efectuate corespunzator.

Ce trebuie sa aveti in vedere cand faceti un test de sarcina

Un prim sfat pe care trebuie sa il aveti in vedere atunci cand vreti sa faceti un test de sarcina este acela de a alege momentul potrivit pentru efectuarea lui. Cei mai multi dintre specialisti recomanda sa asteptati cel putin o zi de intarziere a ciclului menstrual inainte de testare, pentru ca nivelul hormonului hCG (cel care semnaleaza sarcina) sa fie suficient de mare pentru a putea fi identificat in urina. O alta recomandare este aceea de a alege un test de sarcina care sa fie de incredere. Chiar daca pe piata exista o multitudine de astfel de produse, ideal este sa achizitionati unul de calitate, de la un producator autorizat – in caz contrar existand posibilitatea ca rezultatul sa nu fie cel real.

Este foarte important sa cititi si instructiunile care insotesc testul de sarcina, pentru ca fiecare model are anumite instructiuni specifice si este necesar sa aveti cunostinta despre ele. Ca sa va fie mai usor, asigurati-va ca aveti langa dumneavoastra tot ce va trebuie. Indicat ar fi sa folositi un recipient (uscat si curat) pentru a colecta urina si un ceas cu cronometru (ca sa puteti urmari timpul de asteptare). Este bine sa colectati chiar primul jet de urina, pentru ca prima urina de dimineata are cea mai mare concentratie de hCG si va ajuta sa obtineti rezultate cat mai corecte ale testului de sarcina.

Atunci cand efectuati testul, in cele mai multe situatii, este vorba despre plasarea in urina a unei tije sau a unei benzi absorbante. De asemenea, exista si posibilitatea sa aplicati urina direct pe o suprafata care interactioneaza cu hCG. Odata ce ati trecut de aceasta etapa, cel mai bine este sa respectati timpul de asteptare mentionat pe respectivul test de sarcina. In functie de tipul testului si de producatorul acestuia, timpii variaza de cele mai multe ori intre trei si cinci minute. Daca va grabiti sau intarziati cu citirea rezultatului, mai bine repetati testul pentru a va asigura ca interpretarea este una corecta.

Interpretarea rezultatului unui test de sarcina si ce trebuie facut dupa aceea

Din punct de vedere al interpretarii rezultatului, acesta poate sa fie pozitiv sau negativ. Rezultatul pozitiv va fi indicat printr-o linie sau alt simbol distinct, iar daca acea linie sau acel simbol nu apar, inseamna ca rezultatul este unul negativ si nu sunteti insarcinata. Trebuie sa evitati sa beti prea multa apa inainte, pentru ca rezultatele unui test de sarcina pot fi influentate de diluarea concentratiei de hCG din urina in urma consumului de lichide. Este recomandat ca testul de sarcina ales sa fie unul usor de citit si de interpretat, de aceea este bine sa alegeti unul usor de inteles pentru dumneavoastra, digital sau analogic. 

Puteti opta pentru un test de sarcina tip banda, pentru unul tip stilou sau pentru unul tip caseta. Unele dintre aceste teste de sarcina se bazeaza pe o tehnologie cu detectare rapida, existand chiar si test de sarcina ultra – timpuriu. Mai exista si teste de sange care releva sau nu prezenta unei sarcini, dar acestea se realizeaza exclusiv intr-un cabinet medical. In cazul in care testul arata ca sunteti insarcinata, urmatorul pas firesc este sa va prezentati la un medic ginecolog pentru confirmarea sarcinii, pentru urmarirea acesteia si pentru luarea masurilor care se impun in aceasta situatie.

Rezultatul fals – pozitiv

Se intampla destul de rar sa apara astfel de rezultate la un test de sarcina. Este bine sa stiti ca sansele sa fiti insarcinata sunt foarte mari, chiar daca liniuta afisata pe test este abia vizibila. Recomandarea specialistilor in aceasta situatie este sa repetati efectuarea testului dupa aproximativ doua zile. Pentru rezultatele fals – pozitive, cauzele pot fi reprezentate uneori de anumite boli la nivelul ficatului sau al rinichilor, dar poate sa fie vorba si despre tumori ovariene. Va puteti confrunta cu un rezultat fals – pozitiv si daca faceti anumite tratamente cu hormoni hCG pentru a stimula ovulatia, daca ati suferit un avort spontan sau daca s-a declansat perimenopauza iar nivelul de hCG este unul crescut.

Rezultatul fals – negativ

Rezultatul fals – negativ, in majoritatea cazurilor, este semn ca nu sunteti insarcinata. Tot un rezultat fals – negativ puteti sa obtineti si atunci cand testul de sarcina nu a fost efectuat conform intructiunilor, daca ati folosit urina prea diluata sau daca testul a fost realizat intr-un timp prea scurt dupa contactul sexual neprotejat. Se poate sa observati un rezultat fals – negativ si in cazul in care acel test de sarcina folosit era expirat.

O alta problema care genereaza rezultat fals – negativ este cea a utilizarii de urina pe care ati colectat-o cu mai mult de 30 de minute inainte de efectuarea testului de sarcina. Pe de alta parte, se poate ca testul folosit sa nu fie atat de sensibil pe cat ar trebui la contactul cu hormonul hCG.