Data publicării: 2 octombrie 2017
Ultima actualizare:
6 septembrie 2018
Tratarea unei afectiuni deja instalate cauzate de pozitii vicioase este mult mai greu de facut decat prevenirea acesteia. Deformarile coloanei vertebrale sunt depistate de regula de catre parinti si medicii pediatri. Acest proces de diagnosticare precoce este extrem de important, deoarece in acest fel se poate actiona devreme pentru corectarea unei posibile probleme de sanatate cu potential invalidant.
De cate feluri sunt deformarile coloanei vertebraleCifoza reprezinta deformarea coloanei vertebrale toracale in plan vertical cu curbarea acesteia. In termeni populari, cifoza se traduce prin aparitia cocoasei. Daca se intervine rapid, aceasta problema medicala poate fi corectata. In caz contrar, apar durerile, iar deformarea nu mai poate fi corectata decat cu ajutorul interventiilor chirurgicale extrem de dificile.
Scolioza este si ea tot deformarea coloanei vertebrale (toracala sau lombara), rezultand curbarea acesteia in forma literei S sau C. Scolioza se poate manifesta prin dureri si chiar afectarea cutiei toracice, cu discomfort respirator de diferite grade.
Lordoza poate sa fie o curbura fiziologica a coloanei, daca apare la nivel lombar sau cervical, insa devine patologica daca se regaseste la alte nivele sau cand este extrem de accentuata.
Cum recunoastem o deformare a coloanei vertebrale
Este bine sa va examinati atent copilul si, daca aveti suspiciuni, sa mergeti la medic pentru a avea o parere specializata. Urmatoarele semne trebuie sa traga un semnal de alarma in privinta unei posibile probleme la nivelul coloanei vertebrale:
• copilul prezinta un umar mai sus si unul mai jos
• omoplatii sunt asimetrici
• oasele bazinului sunt asimetrice
• mersul leganat/schiopatat
• aparitia cocoasei
• abdomenul este mult impins in fata
Ce este de facut?
Dupa cum spuneam mai devreme, este mai usoara preventia decat tratamentul efectiv al deformarilor coloanei vertebrale. De cele mai multe ori,copiii sunt cei mai afectati de deformarile coloanei in perioada scolara. Musculatura care mentine coloana nu este ferma, motiv pentru care in aceasta perioada este usor ca aceasta sa-i si modifice pozitia. Pentru a tonifia musculatura paravertebrala se recomanda efectuarea exercitiilor fizice de tipul gimnasticii medicale (sub atenta indrumare a unui medic specializat in aceasta patologie) sau inot. De asemenea, pozitiile vicioase trebuie corectate in mod activ pentru a evita astfel deformarile severe ale coloanei. Prin pozitii vicioase intelegem purtatul ghiozdanului pe un singur umar sau statul pe scaun intr-o pozitie gresita (pozitia corecta fiind cea in care copilul are spatele drept, lipit de spatarul scaunului si isi sprijina talpile pe sol). Este extrem de important de ales dimensiunea biroului si a scaunului in functie de dimensiunea copilului. Nu ii lasati pe cei mici sa stea toata ziua in fata televizorului/calculatorului sau a tabletei. Incurajati-va copiii sa faca cat mai mult sport in aer liber. Un alt aliat de nadejde in evitarea deformarilor coloanei vertebrale este alimentatia corecta. Copilul obez care este lasat sa manance orice si oricand este predispus catre probleme osteoarticulare care se vor croniciza.