De ce trebuie sa tinem cont cand cumparam o orteza
Ortezele sunt dispozitive ortopedice pentru uz extern care sunt folosite pe scara larga pentru a sustine si stabiliza articulatiile.
In momentul de fata exista o plaja foarte larga de orteze, alegerea acestora facandu-se in functie de zona afectata si problema de fond.
Materialele din care aceste dispozitive sunt confectionate includ: materiale plastice, silicon, tesaturi de diferite texturi, sau anumite parti / inserturi de tip metalic. Aceasta modalitate de a trata afectiunile ortopedice este extrem de eficienta deoarece ortezele (alese corect) vor putea sa coopereze cu organismul prin asistarea miscarilor putand chiar sa corecteze deformari osoase si pozitii vicioase ale diverselor articulatii.
Informatii utile
Alegerea ortezei potritive (fie ca este vorba despre cele rigide fie ca discutam despre dispozitivele elastice) se va face in functie de fiecare afectiune in parte. Primul beneficiu pe care il au cei care folosesc o orteza este imobilizarea corecta a zonei afectate existand totusi posibilitatea miscarii articulatiei. Cu alte cuvinte cu ajutorul unei orteze se va mentine o postura corecta, asigurandu-se in acest fel o recuperare medicala rapida. Pentru a fi sigur ca faceti cea mai buna alegere atunci cand veti cumpara o orteza va recomandam sa va consulati cu medicul curant. Un alt aspect important pe care trebuie sa il aveti in vedere atunci cand veti achizitiona o orteza este marimea acesteia. Daca veti purta un dispozitiv prea mare sau daca acesta este prea stramt riscati fie sa nu aveti niciun beneficiu fie sa agravati problema de fond.
O alta intrebare pe care trebuie sa o adresati medicului atunci cand vi se recomanda purtarea unei orteze este: cat timp trebuie folosita? Perioada de tratament cu ajutorul ortezei poate sa difere in functie de scopul acesteia si anume vindecarea sau preventia. Si nu in ultimul rand evitati sa va comandati o orteza folosind shoppingul online. Este indicata probarea acesteia si testarea materialului pentru a vedea daca va simtiti confortabil si daca aceasta este potrivita ca marime.
Tipuri de orteze
Ortezele corective sunt dispozitive menite corectiei diverselor deformari osoase care prezinta caracter reversibil. De regula aceste orteze sunt folosite in context pediatric.
Ortezele stabilizatoare dupa cum sugereaza si denumirea prezinta proprietatea de a stabiliza si sustine zona afectata.
Ortezele de protectie sunt recomandate in urmatoarele situatii: rupturi de ligamente, artroza sau alte boli degenerative. In plus aceste dispozitive pot fi folosite in perioada de recuperare dupa o interventie chirurgicala.
Ortezele functionale sunt dispozitive care vor proteja si sustine zona afectata conferind in acelasi timp un grad de libertate articulatiei in cauza.
Alegerea ortezei potrivite
In cazul in care medicul v-a recomandat purtarea unei orteze nu uitati sa cereti detalii referitoare la materialul din care aceasta este confectionata. Fiecare patologie ortopedica necesita orteze diferite din punct de vedere al duritatii materialului.
Pozitionarea corecta este un alt aspect pe care trebuie sa il discutati cu medicul curant. In cazul in care orteza nu este pusa corect exista posibilitatea ca boala de fond sa se agraveze.
In multe situatii orteza nu va inlocui kinetoterapia sau hidrokinetoterapia, ambele tratamente fiind necesare pentru a ajuta articulatia sa se vindece si mai ales pentru a beneficia de recuperarea totala a functiei acesteia.
Atentie ! - Purtarea doar a ortezei, perioade lungi de timp (luni de zile consecutiv, de pilda) poate sa duca la lenevirea musculaturii ceea ce va antrena noi probleme de sanatate.