Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 300 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802
Dispozitive pentru exercitii utile pacientilor cu mobilitate limitata

Dispozitive pentru exercitii utile pacientilor cu mobilitate limitata

Postat in: Sfatul Medicului
Dr. Alin POPESCU
de , Medic primar – Medicina Sportiva
Data publicării: 26 mai 2025 Ultima actualizare: 26 mai 2025

Persoanele cu mobilitate limitata au incapacitatea de a folosi una sau mai multe din extremitati, au lipsa de forta pentru a merge, a apuca sau a ridica obiecte.

Deficienta de mobilitate poate fi cauzata de diferite afectiuni neurologice, ortopedice, musculare, articulare sau de accidente.

Pentru pacientii cu mobilitate limitata au fost dezvoltate diferite dispozitive pentru exercitii fizice care au rolul de a imbunatati sau de a mentine tonusul muscular, flexibilitatea, echilibrul si circulatia sangelui.

Dispozitivele pentru exercitii sunt importante in procesul de reabilitare medicala si pentru construirea si consolidarea independentei functionale a pacientilor cu mobilitate limitata.

In continuare vom enumera si vom detalia tipurile de dispozitive destinate pacientilor cu deficienta de mobilitate:

  1. Dispozitive pentru exercitii ale membrelor superioare:
  2. Scripete de perete sau roti de exercitiu pentru umeri - sunt destinate pacientilor cu mobilitate limitata la nivelul bratelor sau umerilor. Aceste dispozitive ajuta la antrenarea articulatiilor intr-un mod controlat.
  3. Ergometrul pentru brate - are la baza acelasi principiu de functionare ca bicicletele, dar este actionat cu mainile. Este folosit pentru beneficiile cardiovasculare de catre pacientii care nu isi pot utiliza membrele inferioare.
  4. Benzile de rezistenta (TheraBand) si greutatile usoare: se pot folosi la domiciliu pentru executarea unor exercitii usoare, dar cu un grad crescut de eficienta pentru antrenarea muschilor slabiti de catre pacientii care nu pot folosi aparate voluminoase/ complexe. Avantajul acestora este ca pot fi luate si in deplasari sau pot fi usor de introdus in rutina zilnica de exercitii chiar si de catre persoanele in scaune cu rotile.
  5. Pedaliere si biciclete statice: acestea sunt cunoscute si sub denumirea de mini-biciclete. Sunt compacte si sunt recomandate pentru antrenarea picioarelor si a bratelor. Pacientii le pot folosi atat din pozitia sezand, cat si stand pe spate.

Aceste dispozitive pot fi folosite de pacientii care nu pot sta in picioare/ nu pot merge, dar care isi pot misca membrele.

Utilizarea lor are ca scop mentinerea mobilitatii articulare, imbunatatirea circulatiei si intarirea musculaturii. Pacientii care au suferit un atac vascular cerebral sau cei care au avut interventii chirurgicale ortopedice folosesc astfel de dispozitive pe perioada recuperarii.

  1. Dispozitive de tip stepper - aceste aparate sunt utilizate de catre pacientii care pot sustine cel putin partial greutatea corpului pe picioare, dar exista si modele care au fost adaptate pentru pacientii cu mobilitate redusa: acestea au suporturi pentru maini si treptele au inaltime reglabila. Stepper-ele simuleaza practic urcatul scarilor.
  2. Dispozitive pentru membrele inferioare: in centrele de recuperare se folosesc dispozitive automate pentru exercitii pasive si active ale membrelor inferioare- aparatul efectueaza miscari repetitive cu picioarele pacientului, fara ca acesta sa depuna effort fizic. Sunt recomandate a fi folosite pentru a preveni atrofierea musculaturii si aparitia escarelor.
  3. Placi de echilibru si mingi de exercitiu - acestea sunt folosite in general de pacientii care au o anumita capacitate de control muscular si echilibru, dar utilizarea lor poate fi adaptata si pentru pacientii cu mobilitate redusa cu ajutorul kinetoterapeutului. Exercitiile cu placile de echilibru si cu mingile sunt utile pentru antrenarea muschilor stabilizatori, prevenirea caderilor si imbunatatirea coordonarii. Se recomanda utilizarea lor in prezenta terapeutului, chiar daca exercitiile sunt adaptate si se pot efectua din sezut sau cu sprijin.
  4. Cadre de mers si paralele - acestea fac parte din recuperarea persoanelor ce isi pot recupera treptat mobilitatea. Paralele sunt un sprijin stabilin antrenamentul mersului permitand pacientului sa isi mentina echilibrul si sa isi controleze efectuarea pasilor. Cadrele de mers sau cadrele rulante sunt utile in exercitiile de reeducare a mersului oferind un sprijin sigur si permitand pacientului sa isi dozeze efortul.
  5. Exoschelete: sunt structuri mecanice care se ataseaza corpului si sustin miscarea ‘naturala’ a acestuia. Sunt recomandate in cazurile clinice cu paralizie partiala; acestea stimuleaza activarea musculara si practic ajuta pacientii sa invete sa mearga din nou.
  6. Dispozitive robotizate ca Lokomat sau Armeo ofera miscari asistate la nivelul membrelor (superioare sau inferioare). In functie de gradul de afectare terapia se poate personaliza/ adapta nevoilor pacientului.
  7. Electrostimulatoare musculare: dispozitive care transmit impulsuri electrice catre muschi cu scopul stimularii contractarii acestora. Aceste dispozitive sunt recomandate in cazul pacientilor imobilizati pentru perioade lungi si au ca scop prevenirea atrofierii musculaturii si imbunatatirea circulatiei sangelui.

Toate aceste dispozitivele  permit desfasurarea unei game variate de activitati fizice adaptate nevoilor individuale ale pacientilor, aducand beneficii fizice, psihice si in imbunatatirea calitatii vietii pacientului.

Recuperarea medicala se face sub indrumarea echipei medicale formata din: fizioterapeuti, kinetoterapeuti si medici de recuperare. Acestia vor personaliza recomandarile pentru nevoile individuale ale fiecarui pacient.