Data publicării: 29 august 2018
Ultima actualizare:
9 mai 2024
Majoritatea oamenilor au suferit la un moment dat din cauza durerii lombare. Zona lombara este cea care face conexiunea dintrea partea superioara si cea inferioara a corpului, suportand cea mai mare parte a greutatii corporale.
Avand in vedere rolul pe care il are, sunt multe persoane care se ranesc usor din cauza ridicarii greutatilor, atunci cand se intind sau cand se rasucesc. Este important de stiut ca cele mai multe dureri de spate vor trece in cateva saptamani, chiar si cu o ingrijire minimala. In cazul in care durerea persista dupa doua saptamani, se impune un consult din partea medicului specialist.
Cum prevenim reaparitia durerilor lombare?
Este destul de probabil ca durerile lombare sa reapara in cazul persoanelor care au suferit la un moment dat din aceasta cauza. Pentru a preveni revenirea durerilor lombare este necesar sa tineti cont de anumite sfaturi ale specialistilor”
Trebuie sa mentineti o postura corecta atat in timpul mersului, cat si atunci cand stati asezati. In cazul in care aveti tendinta de a adopta diverse pozitii vicioase, puteti incerca un ham de memorie pentru corectarea pozitiei spatelui, o astfel de orteza calmeaza durerile de spate, dar previne si aparitia cocoasei;
Plimbati-va, practicati innotul, folositi bicicleta ergonomica si efectuati exercitii fizice cu regularitate – fara sa uitati de incalzirea necesara;
Purtati tenisi comozi, cu aderenta buna sau incaltaminte cu tocul mic. Daca aveti posibilitatea, optati pentru incaltamintea ortopedica. Astazi exista pe piata o gama larga de papuci ortopedici, sandale ortopedice si pantofi ortopedici pentru adulti ori pentru copii;
Dormiti pe o parte si folositi o saltea medie din punct de vedere al fermitatii;
Nu ridicati greutati prea mari, iar daca o faceti tineti cont sa indoiti genunchii, sa aveti spatele drept si sa tineti obectul respectiv aproape de stomac, evitand miscarile simultane de ridicare si rasucire;
Tineti sub control greutatea corporala. Kilogramele in plus, mai ales depunerile de grasime din jurul taliei, inseamna presiune suplimentara asupra zonei lombare;
In cazul in care sunteti fumator, incercati sa renuntati la acest obicei; scade fluxul sanguin si incetineste vindecarea;
In cazul in care stati mult timp in picioare sau asezati, controlati-va pozitia corpului si aveti grija sa stati drept si cu umerii trasi in spate;
Folositi un scaun care sa va sustina foarte bine spatele si luati pauze regulate in care sa va plimbati putin.
Cauzele durerilor lombare
Suprasolicitarea, fortarea sau ranirea muschilor sau a ligamentelor care sustin coloana vertebrala, sunt principalii factori care provoaca durerile de spate. Multi medici sustin ca, odata cu trecerea timpului, suprasolicitarea cronica a muschilor poate sa duca la debalansarea generala a coloanei vertebrale. Aceasta situatie genereaza o tensiune constanta la nivelul muschilor, al oaselor, al ligamentelor si al discurilor intervertebrale, expunand mai mult spatele si ducand la raniri repetate.
Ca rezultat al suprasolicitarii sau al unei raniri bruste, se ajunge la intinderea muschilor, a ligamentelor, a articulatiilor sacroiliace sau a coccisului, ceea ce inseamna dureri de spate. Durerile pot sa fie provocate si de presiunea asupra radacinilor nervilor din canalul vertebral, presiune care apare in cazul pacientilor cu hernie de disc. Osteoartrita, spondiloza si spondilolisteza, stenoza vertebrala,scolioza si cifoza, sunt de asemenea cauze ale durerilor din zona lombara.
Mai exista si probleme cervicale mai putin obisnuite care genereaza dureri in aceasta zona, printre care spondilita anchilopoetica sau infectiile bacteriene. Bacteriile sunt transportate de multe ori spre coloana vertebrala prin fluxul sanguin de la o infectie din alta parte a organismului sau atunci cand persoana respectiva isi injecteaza droguri intravenos.Se poate ca bacteriile sa patrunda la nivelul coloanei vertebrale si in urma unui tratament cu injectii, in timpul unei interventii chirurgicale sau in urma unei leziuni. Si infectiile din oase (osteomielita) sau cele de la nivel vertebral pot sa genereze dureri de spate, la fel si tumorile de la nivelul coloanei vertebrale sau metastazele care apar la nivelul oaselor, al ligamentelor coloanei sau al radacinilor nervilor spinali.
Boala pelviana inflamatorie, anevrismul aortic, ulcerul peptic, pancreatita, afeciuni ale vezicii biliare, ale tractului urinar si ale prostatei, sunt alte cateva probleme medicale care pot sa determine dureri similare cu cele lombare.
Simptomele durerilor lombare
Cauza care determina durerea lombara este cea care depind tipul, localizarea si severitatea simptomelor.
Daca a avut loc o luxatie sau o intindere la nivelul unui muschi, ligament sau al articulatiei sacroiliace, simptomele pot fi crampe, rigiditate si spasme ale musculaturii, precum si durere la nivelul feselor.
In cazul presarii radacinilor nervilor, de cele mai multe ori, simptomele sunt:
• durere la nivelul piciorului, care poate incepe din zona feselor si se poate extinde pe partea posterioara, pana la glezna sau talpa; se mai numeste si „sciatica”;
• durere care apare brusc sau treptat, posibil constanta sau care poate sa apara si sa dispara; de multe ori intepatoare, ca o arsura, irautatindu-se atunci cand tusiti sau stranutati;
• durere agravata de statul pe scaun, statul in picioare mult timp; se poate atenua cu ajutorul plimbarilor, stat jos si exercitii fizice pentru spate;
• frurnicaturi, amorteala sai slabiciune la nivelul membrului inferior, a talpii sau a gambei.
Daca tulburarile de sensibilitate a membrelor inferioare sunt insotite si de incontinenta urinara, sunt simptome care indica prezenta sindromului de coada de cal - se comprima radacinile nervoase ale utimilor nervi rahidieni. In acest caz, asistenta medicala se impune de urgenta.
In cazul artritei, simptomele includ intepenirea spatelui si a zonei coapselor precum si dureri in aceste zone. Artrita provoaca dureri care apar gradual si care se inrautatesc in timp, avand o durata de 3-6 luni. De multe ori sunt mai puternice dupa o perioada de repaus sau dimineata. Atunci cand pacientul se afla in miscare, durerile de atenueaza.
Tratarea durerilor lombare
Tratamentul pentru pacientii care sufera de dureri lombare se recomanda in functie de cauza si de durata acestor probleme. Exista o gama variata de tratamente pentru aceasta afectiune si sunt sanse mari ca durerea sa dispara destul de repede chiar si cu un tratament administrat acasa. Foarte multi oameni care acuza dureri lombare ajung sa descopere ca acestea se atenueaza si chair dispar de tot.
Atunci cand durerea a aparut recent, este bine ca persoana sa ramana activa si sa isi administreze medicamente usoare – aspirina sau ibuprofen, demonstrate ca fiind de foarte mare ajutor in situatia durerilor lombare acute. Este de preferat sa se continuie activitatile fizice si sa fie evitat repausul la pat, pentru a evita inrautatirea durerii sau aparitia altor probleme precum slabirea muschilor sau rigidizarea incheieturilor.
Exista studii care arata ca oamenii suporta mult mai usor durerea atunci cand ii inteleg cauzele. Din acest motiv, este indicat ca pacientul sa ceara medicului explicatii in legatura cu intrebarile pe care le are vis a vis de simptomele prezente. Tot de la medic poate sa afle ce activitati are voie sa faca si in ce fel trebuie sa isi trateze durerea.
Atunci cand durerile lombare depasesc perioada de trei luni, este foarte probabil sa se impuna un tratament mai intens. Exista anumite programe care combina exercitiile pentru intarirea musculaturii cu educare si activitati ce au rolul de a imbunatati functiile si managmentul durerii.
La interventie chirurgicala se ajunge destul de rar in cazul durerilor lombare. Chiar si cand este vorba despre hernie de disc sau despre distrugerea unui nerv, se poate ca starea pacientului sa fie imbunatatita si fara a se interveni chirurgical.
Dupa ce au aparut, este foarte posibil ca durerile lombare sa reapara. Cea mai buna solutie pentru persoana afectata este sa isi pastreze musculatura spatelui intr-o forma fizica foarte buna. Pentru a evita alte probleme, ideal este ca pacientul sa aiba grija tot timpul sa mentina o pozitie corecta a corpului si sa invete despre felul in care sa ridice greutati in siguranta.