Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 300 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Eventratia (hernia postoperatorie): cauze, simptome si metode de tratament

Ionut Solescu
de , Redactor Tonica Group
Data publicării: 11 septembrie 2020 Ultima actualizare: 16 iunie 2021

Eventratia se poate manifesta in situatia persoanelor care au suferit una sau mai multe interventii chirurgicale la nivelul abdomenului, in cazul in care rezistenta musculaturii abdominale este slabita. Eventratia poate fi, de asemenea, si consecinta unor traumatisme.

eventratie-simptome-cauze-tratament
Ce este hernia postoperatorie?

Ce este eventratia

Eventratia, sau hernia postoperatorie, mai poarta si denumirea de hernie incizionala si se manifesta prin iesirea sub piele a stucturilor continute de cavitatea abdominala. Umflaturile care apar sub piele sunt sensibile si dureroase, putand fi sau nu reductibile.

Eventratiile sunt de trei feluri: reductibile, incarcerate sau strangulate. Cele reductibile sunt cel mai des intalnite si se manifesta in zona plagii postoperatorii, iar atunci cand pacientul sta intins acestea dispar. In cazul in care umflatura din zona plagii postoperatorii nu mai poate intra in cavitatea abdominala, este vorba despre o evetratie incarcerata si trebuie obligatoriu ca pacientul sa mearga la un medic chirurg pentru consultatie. Ischemierea si lipsa vascularizarii continutului din sacul de eventratie poarta numele de eventratie strangulata si este considerata a fi urgenta chirurgicala, ceea ce inseamna ca trebuie operata neaparat, cat mai repede posibil.

Cauzele eventratiei

Femeile insarcinate si persoanele supraponderale sunt printre cei la care eventratiile sunt mai des intalnite, la fel ca si in cazul pacientilor cu tuse cronica sau al persoanelor care fac efort fizic intens – indiferent ca este vorba despre o munca ce presupune ridicarea de greutati sau despre sport de performanta.

Odata cu inaintarea in varsta si cu posibilitatea aparitiei adenomului de prostata, riscul unei eventratii este in crestere. Retentia de urina si varsaturile se numara printre factorii pot genera o crestere a presiunii abdominale si care pot provoca eventratia. Atunci cand presiunea abdominala este prea mare, aceasta actioneaza asupra peretelui abdominal si determina aparitia unei fisuri. Pentru pacientii care au suferit o interventie chirurgicala si ale caror rani nu s-au cicatrizat asa cum era de dorit, riscul este unul crescut pentru ca poate fi vorba inclusiv de o infectare a plagii operate.

 

Simptome ale eventratiei

Avand in vedere ca eventratia este de fapt acea umflatura care apare ca urmare a iesirii sub piele a organelor din cavitatea abdominala, primul semn si cel mai usor de observat este inflamarea abdomenului. Este posibil ca pacientul sa resimta inclusiv o durere in zona afectata, insa nu foarte intensa.

Umflatura in cauza poate fi, in unele situatii, imposibil de depistat; in special daca persoana respectiva sta culcata in pozitie orizontala iar protuberanta se retrage complet. Nu toate tipurile de hernie incizionala au simptome usoare, in cazul unora dintre pacienti putand sa apara inclusiv stari de greata si varsaturi sau dureri puternice, dar numarul acestor cazuri nu este foarte mare.

Este important sa fim atenti la semnalele pe care ni le transmite propriul organism, iar daca unele dintre acestea sunt ingrijoratoare este esential sa consultam cat mai repede un medic specialist pentru a putea impiedica la timp eventualele complicatii si neplaceri.  

Tratament pentru hernia postoperatorie

eventratie-simptome-cauze-tratament
De cine se face diagnosticarea eventratiei?

In primul rand, diagnosticarea eventratiei se face de catre medicul chirurg printr-o examinare clinica. Acesta poate sa va recomanda sa apelati si la alte investigatii, ca de exemplu ecografia peretelui abdominal, o tomografie computerizata abdominala sau RMN. In cazul in care exista diagnosticul de eventratie, urmatorul pas va fi interventia chirurgicala; este singura posibilitate pentru rezolvarea problemei.

Pentru a intocmi planul de tratament, medicul va analiza atat cauzele care au dus la aparitia enetratiei cat si starea de sanatate a pacientului. O mentiune importanta este aceea ca, in cazul persoanelor care au suferit anterior o interventie chirurgicala, este necesara o pauza de cel putin sase luni pana la interventia care are ca scop repararaea eventratiei.

Inainte ca interventia chirurgicala pentru repararea herniei postoperatorii sa aiba loc, se poate executa o interventie premergatoare care are ca scop intinderea peretelui abdominal; odata intins, organele vor fi reintroduse mai sigur si mai usor in cavitatea abdominala. Aceasta interventie premergatoare poarta denumirea de pneumoperitoneu si presupune injectarea de aer in interior, cu ajutorul unui ac ce se fixeaza in cavitatea peritoneala.

Interventia chirurgicala este singura modalitate prin care eventratia poate fi tratata, indiferent de stadiul in care se afla aceasta, si are ca scop reconstruirea peretelui abdominal. Operatia poate fi executata in maniera clasica sau cu ajutorul laparoscopului. Tipul clasic de interventie are in vedere inlaturarea tesutului cicatriceal care exista deja si tratarea partilor care au fost afectate, pentru ca mai apoi sa se rintroduca organele in cavitatea abdominala si sa se inchida abdomenul printr-o sutura traditionala.

In cazul operatiei laparoscopice, pacientul are mai multe beneficii decat atunci cand trece printr-o interventie clasica. Unul dintre cele mai importante este faptul ca rata de recidiva in urma acestui tip de interventie este mult mai mica decat in cazul interventiei clasice, dar nu numai atat; durerile de dupa operatie sunt mai reduse iar numarul zilelor de spitalizare este mai mic,pacientul putand sa revina mai usor si mai repede la programul sau obisnuit. Interventia laparoscopica se executa cu ajutorul unui telescop de mici dimensiuni, care este dotat cu lumina si camera video, si care este introdus in cavitatea abdominala. In acest fel, medicul chirug evalueaza zona afectata si o repara, folosindu-se si de alte instrumente pe care le introduce in interior. Va reaseza sacul de eventratie in cavitatea abdominala si va acoperi fisura cu o proteza textila sin material sintetic.

Exista riscul ca pacientii sa aiba stari de greata si varsaturi, sa resimta durere in gat si de cap. Se poate ca in jurul inciziei sa se instaleze sensibilitate sau sa apara umflaturi, roseata si sangerari iar pacientul sa faca febra, caz in care poate fi vorba de o infectie ce trebuie taratata cu antibiotice. In apropierea inciziei se pot simti furnicaturi in unele situatii si durerea poate sa persiste, iar in alte cazuri, foarte rare, pot aparea leziuni ale intestinului, ale vezicii urinare, ale nervilor sau ale vaselor de sange care se afla acolo si care pot fi afectate in timpul interventiei chirurgicale si care pot duce la complicarea operatiei.