Exercitii pentru scaderea pulsului
Pulsul sau frecventa cardiaca reprezinta numarul de contractii (batai) pe minut pe care inima il efectueaza intr-un minut pentru ca sangele sa ajunga la toate celulele si tesuturile din organism.
Valoarea normala a frecventei cardiace (in repaus) la adulti este cuprinsa intre 60 si 100 batai pe minut. Femeile au inima mai mica decat barbatii, asadar va pompa mai putin sange. Din aceasta cauza pulsul la femei este putin mai mare, pentru a garanta ca niciun organ sau tesut nu are de suferit din lipsa de oxigenare.
O crestere a pulsului este normala atunci cand efectuam o activitate fizica, daca suferim de diferite infectii, anemie sau deshidratare, sau atunci cand ne confruntam cu emotii puternice (furie, frica, anxietate). In plus, cofeina, alcoolul si tutunul cresc si ele frecventa cardiaca.
De ce este important sa scadem pulsul?
In general, o frecventa cardiaca (masurata in repaus) mai mica inseamna ca inima este mai sanatoasa si mai eficienta. Este bine cunoscut faptul ca sportivii au pulsul mai mic (chiar pana la 40 de batai pe minut), iar acest lucru este datorat exercitiului fizic practicat cu regularitate.
Numeroase studii au aratat ca persoanele cu un puls mai mic au risc mai mic de infarct miocardic si speranta de viata mai mare in comparatie cu persoanele care au pulsul in zona superioara a valorilor considerate normale. Trebuie sa mentionam ca nu se cunoaste o valoare ideala a frecventei cardiace, dar este cunoscut faptul ca anumite exercitii pentru scaderea pulsului functioneaza si aduc beneficii intregului organism.
Exercitii pentru scaderea pulsului
Un stil de viata activ care sa includa o activitate fizica regulata este obligatoriu daca vreti sa va reduceti riscul de boli cardiovasculare, de accident vascular cerebral sau de diabet zaharat tip 2.
OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii) recomanda ca majoritatea adultilor sa efectueze intre 150 si 300 de minute de activitate fizica de intensitate moderata pe saptamana (de exemplu mers rapid pe jos, mers cu bicicleta, drumetii pe munte). Pe langa aceasta, recomandarile includ cel putin 75-150 de minute de activitate fizica intensa pe saptamana (jogging, inot, aerobic, fotbal, tenis).
Acestea fiind spuse, specialistii recomanda ca exercitii pentru scaderea pulsului urmatoarele:
Mersul rapid pe jos
Mersul in ritm alert este accesibil tuturor si nu solicita atat de mult articulatiile in comparatie cu alte activitati fizice. Va sfatuim ca acest exercitiu pentru scaderea pulsului sa fie efectuat macar in cinci zile pe saptamana daca nu zilnic, timp de 30-60 de minute.
In plus, mersul rapid pe jos poate sa ajute la scaderea colesterolului rau (LDL-colesterol) si poate sa creasca nivelul colesterolului bun (HDL-colesterol).
Inotul
Un alt exercitiu pentru scaderea pulsului este inotul. Aceasta activitate, daca este practicata constant, tonifiaza aproape toate grupele musculare, inclusiv inima.
Raspunsul fiziologic al corpului uman atunci cand este scufundat in apa mai rece decat temperatura corpului este reprezentat de scaderea tensiunii arteriale si a pulsului. Pe termen lung insa, practicarea inotului pentru 30 de minute pe zi va duce la scaderea frecventei cardiace in repaus. Nu in ultimul rand, pe langa scaderea riscului de diabet si de boli de inima, acest exercitiu pentru scaderea pulsului arde multe calorii si contribuie la mentinerea unei greutati sanatoase.
Mersul pe bicicleta
Mersul pe bicicleta (chiar si medicinala) este un exercitiu pentru scaderea pulsului usor de incorporat in rutina zilnica. Beneficiile acestei activitati (efectuate timp de 30 de minute pe zi) sunt numeroase: nu suprasolicita articulatiile, protejeaza sistemul cardiovascular, ajuta la mentinerea sanatatii oaselor, scade procentul de grasime din organism si creste flexibilitatea.
Exercitiile de Yoga
Yoga este un excelent exercitiu pentru scaderea pulsului, si nu numai. Alte beneficii care s-au observat la cei care practica cu regularitate exercitii de yoga sunt: scaderea tensiunii arteriale, favorizarea scaderii ponderale si imbunatatirea dispozitiei.
Gimnastica aerobica
Exercitiile aerobice (sau „cardio”) sunt foarte importante pentru mentinerea sanatatii si pentru preventia bolilor cardiovasculare. Acest tip de exercitii pentru scaderea pulsului se poate efectua la sala sau acasa, insa, la fel ca si celelalte exemple de mai sus, trebuie sa dureze cel putin 30 de minute pentru a aduce beneficii. Cateva exemple de exercitii „cardio” (pentru scaderea pulsului) sunt urmatoarele: alergatul pe loc, sariturile cu coarda, genuflexiunile cu saritura, sau exercitiile pe stepper.
Practicata constant, gimnastica aerobica reprezinta un excelent exercitiu pentru scaderea pulsului.
Nu in ultimul rand, pentru a scadea frecventa cardiaca in repaus va sfatuim sa evitati fumatul (inclusiv tigarile electonice), excesul de cafeina si bauturi alcoolice, hidratati-va corespunzator si incercati sa mentineti o greutate normala.