Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 250 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Fracturile – tipuri si masuri de prim ajutor

Ionut Solescu
de , Redactor Tonica Group
Data publicării: 2 octombrie 2017 Ultima actualizare: 19 mai 2021

Fractura presupune aparitia unei discontinuitati a osului, ca urmare a unui traumatism. Fractura nu este doar rezultatul unui accident traumatic si care are repercursiuni locale. In situatia in care un os este fracturat, avem de-a face cu un proces complex de patologie care implica tot organismul. Osul poate sa fie fragilizat din cauza unei alte afectiuni, existenta anterior, ca de exemplu osteotita, osteoporoza sau tumoarea osoasa. In cazul in care intensitatea accidentarii este mai severa, fractura poate sa apara inclusiv in cazul persoanelor cu oase sanatoase.

Simptomul principal care insoteste o fractura il reprezinta durerea la nivel local, putand sa fie vorba si despre imposibilitatea pacientului de a folosi respectiva parte a corpului. Se poate ca zona afectata sa se deformeze iar tegumentul poate sa se invineteasca la locul fracturii. Chiar daca, in general, fracturile nu constituie un risc pentru viata pacientului, este esential ca un medic specialist sa evalueze situatia cat mai curand. In functie de zona corpului unde se produce, de gravitatea afectarii osului si tesutului, o fractura poate fi mai mult sau mai putin grava. Din cauza fracturilor grave se poate ajunge la complicatii periculoase, de aceea este important ca medicul sa stabileasca urgent tratamentul care se impune.

prim-ajutor-in-caz-de-fractura

Tipuri de fracturi

Identificarea tipului de fractura se face in functie de aspectul pielii. In acest sens putem vorbi despre fracturi inchise, in cazul carora pielea este intacta si fracturi deschise – situatie in care pielea are leziuni in unul sau mai multe puncte. Amandoua tipurile de fracturi sunt periculoase pentru sanatate, dar cele deschise prezinta un pericol ridicat de infectie. In cazul copiilor, de cele mai multe ori fracturile se manifesta diferit. Denumite “fracturi in lemn verde”, acestea difera prin faptul ca osul nu se rupe, ci se fisureaza longitudinal. Fracturile mai pot fi clasificate in doua categorii: fracturi simple (atunci cand osul se rupe intr-un singur loc) si fracturi cominutive (atunci cand osul este fracturat in trei sau mai multe puncte).

De asemenea, fracturile pot fi directe sau indirecte. O fractura directa presupune soc violent, zdrobire sau compresiune. Este tipul de fractura intalnit cel mai adesea in urma unui accident grav, aceste fracturi putand fi asociate cu leziuni ale partilor moi, care pot avea grade diferite de severitate. Fracturile indirecte sunt acelea care se produc in alt loc decat in cel unde a actionat un agent traumatic. Acestea reprezinta majoritatea din numarul total de fracturi, putand fi consecinta unei flexiuni, a unei tractiuni, a unei compresiuni sau a unei torsiuni.

masuri-de-prim-ajutor

Cum iti dai seama ca ai o fractura

Daca va aflati in oricare dintre situatiile prezentate mai jos, trebuie sa efectuati o analiza radiologica, pentru a avea certitudinea ca ati suferit o fractura.

a) Atunci cand un os se rupe se aude un zgomot specific asemanator unui trosnet, urmat de durere in zona respectiva.
b) In urma unei lovituri, membrul respectiv se scurteaza.
c) In locul traumatizat observati mici fragmente ce se misca independent si pe care le putem simti la palpare.
d) Spasme musculare in jurul zonei afectate.
e) Dureri de intensitate medie sau mare. Atentie, exista entorse grave mult mai dureroase decat anumite tipuri de fracturi. de aceea este indicata examinarea radiologica.
f) In urma fracturii nu va mai puteti controla anumite miscari, in special ale segmentului afectat.
g) Tumefierea si umflarea progresiva a pielii la scurt timp dupa producerea accidentului.
h) Piele perforata cu fragmente de os la vedere – simptome valabile doar in cazul fracturilor deschise.

Masuri de prim ajutor in cazul unei fracturi

Atunci cand ati suferit o fractura, inainte de a ajunge in prezenta unui medic, puteti lua anumite masuri care sa va ajute. De asemenea, este important si ce sa NU faceti. In primul rand, evitati sa masati zona care a fost afectata sau sa incercati sa interveniti in orice fel asupra eventualelor deformari pe care observati. In situatia in care vreti sa aplicati gheata la locul fracturii, infasurati-o intr-un prosop sau in alt material textil inainte, nu o aplicati direct pe piele. O alta recomandare a specialistilor este aceea de a nu incerca sa indepartati hainele care acopera fractura, sfatul fiind de a taia imbracamintea daca este nevoie. Daca sunteti in prezenta unei persoane care tocmai a suferit o fractura grava, nu incercati sa o miscati sau sa ii modificati pozitia.

In cazul in care suspectati existenta unei fracturi, zona afectata trebuie imobilizata cu atele al caror rol este sa fixeze articulatiile de deasupra si dedesubtul leziunii. Daca vorbim despre fracturi deschise, trebuie sa evitam contaminarea plagii cu orice surse de infectie. Indiferent de tipul fracturilor, este imperativ ca pacientul afectat sa se prezinte la Urgente, sectia Ortopedie Traumatologie. Se poate ca vindecarea sa aiba o durata de cateva saptamani, insa sunt si situatii in care este vorba chiar de cateva luni.

Complicatiile care pot sa apara in urma unei fracturi

In urma unei fracturi pot sa apara mai multe complicatii, unele avand caracter imediat, altele evoluand in timp. Complicatiile imediate pot sa includa fracturi cu interesare articulara, leziuni tegumentare sau tumefiere articulara (generata de prezenta sangelui sau a lichidului care se acumuleaza excesiv la nivel articular). De asemenea, poate fi vorba despre interpunerea unor parti moi – vase, nervi sau muschi – intre suprafetele fracturate, de leziuni nervoase sau vasculare, de asocierea luxatiilor sau de fractura deschisa.

Complicatiile pe termen lung pot sa includa intarzieri in procesul de consolidare, o consolidare vicioasa, pseudartroza si osteoporoza de imobilizare. Printre complicatiile pe termen lung ale fracturilor se numara si infectiile osoase, redorile articulare si artroza articulatiilor invecinate. In situatia persoanelor in varsta, fracturile constituie una dintre principalele cauze ale morbiditatii sau ale mortalitatii. In foarte multe situatii se ajunge la imobilizare pe termen lung, atrofie musculara sau infectii respiratorii. De asemenea, pot sa apara si complicatii septice si escare.