Incontinenta urinara barbati (cauze si tratament)
Atunci cand discutam despre incontinenta urinara la barbati, ne referim la pierdera involuntara a urinei. Specialistii nu considera ca este o boala, referindu-se la aceasta problema ca la un simptom al unei conditii medicale la nivelul tractului urinar. Atunci cand vezica urinara se umple, relaxarea peretilor vezicii si inchiderea sfincetului sunt asigurate de niste semnale nervoase. Datorita acestei actiuni la care participa atat nervii, cat si muschii, urina nu se scurge decat atunci cand persoana respectiva alege sa urineze.
Atunci cand urinam, muschii de la nivelul vezicii se contracta sub actiunea unor impulsuri nervoase iar urina este eliminata in uretra. In acelasi timp, sfincetrul urinar se relaxeaza si permite ca urina sa fie eliminata din uretra. In cazul in care vezica se contracta brusc sau neadecvat, urina acumulata se poate scurge accidental. Se poate ca incontinenta urinara sa fie tranzitorie sau cronica, cea cronica fiind mai greu de controlat si de tratat. Cea tranzitorie este reversibila si are o durata mai mica de o luna si jumatate.
Despre incontinenta urinara, pe scurt
Se poate ca incontinenta urinara la barbati sa fie si o consecinta a afectarii functionale sau structurale a muschilor care alcatuiesc sfincterul urinar, a relaxarii bruste a acestor muschi sau a blocarii uretrei. Statisticile arata ca incontinenta urinara este o problema care afecteaza de doua ori mai multe femei decat barbati si ca apare mai adesea in cazul barbatilor in varsta. Cu toate acestea, specialistii nu considera ca incontinenta urinara la barbati este o consecinta a imbatranirii organismului. Este important de mentionat faptul ca aceasta problema poate sa fie evitata si ca functionalitatea tractului urinar poate sa fie restabilita, pentru ca exista mai multe alternative de tratament pe care medicul le poate sugera – in functie de cauzele care determina incontinenta.
Incontinenta urinara la barbati - cauze si factori de risc
Specialistii au identificat mai multe cauze si factori de risc ce pot sa provoace incontinenta urinara la barbati. De exemplu, se poate ca urina sa fie eliminata fortat atunci cand vezica se contracta puternic. In situatia in care sfincterul urinar prezinta leziuni, de asemenea se poate declansa incontinenta. Este o problema care poate sa apara si din cauza faptului ca vezica nu este golita eficient si la timp, situatia in care urina este eliminata fortat. O alta conditie care poate sa provoace incontinenta urinara la barbati este blocarea uretrei, ceea ce duce la umplerea excesiva a vezicii.
In cazul in care apar contractii ale vezicii care provoaca incontinenta, de vina pot sa fie anumite infectii la nivelul tractului urinar sau unele probleme intestinale – asa cum este constipatia. Poate sa fie vorba si despre infectie dureroasa a prostatei (prostatita), dar si despre unele boli care afecteaza negativ semnalele nervoase cerebrale – asa cum este in cazul pacientilor care au suferit un atac vascular cerebral sau al celor cu Parkinson.
Incontinenta urinara la barbati poate sa fie provocata si de tratamentul administrat pentru afectiunile prostatei. In cazul unei interventii chirurgicale la prostata, incontinenta poate sa dureze pana la un an. La pacientii care fac radioterapie pentru a trata cancerul de prostata si la cei carora prostata le-a fost indepartata total, apare incontinenta pe baza de stres.
Incontinenta urinara la barbati - semne si manifestari
In functie de tipul de incontinenta de care sufera un pacient, semnele si manifestarile sunt diferite. De exemplu, in caz de incontinenta urinara de efort, simptomele sunt reprezentate de nevoia de a urina atunci cand activitatile fizice genereaza presiune la nivelul vezicii, atunci cand persoana stranuta, rade, tuseste sau se apleaca. Mai exista si problema vezicii hiperactive, denumita si incontinenta urinara de urgenta, care este insotita de nevoia brusca si accentuata de a urina. Persoanele cu acest tip de incontinenta simt nevoia sa urineze atunci cand ating apa sau daca le este frig.
La barbatii cu „incontinenta de prea – plin” apare nevoia de a urina neaparat, doar ca nu pot elimina decat foarte putina urina iar restul se va scurge ulterior intermitent din vezica, involuntar. Printre simptomele acestui tip de incontinenta urinara la barbati se numara si presiunea din zona inferioara a abdomenului.
Diagnosticul de incontinenta urinara
Este necesar sa mergeti la medic pentru un consult de specialitate in cazul in care aveti probleme din cauza incontinentei urinare, pentru ca daca nu primiti la timp tratament adecvat se poate ajunge la complicatii severe. Diagnosticul de incontinenta urinara la barbati stabileste tipul de incontinenta d ecare sufera pacientul, luand in calcul istoricul medical al acestuia, concluziile examinarii fizice si pe cele ale testelor de laborator. Este posibil ca, pentru identificarea adevaratei cauze si pentru stabilirea cu precizie a diagnosticului, medicul sa solicite analiza urinei, testare urodinamica si ecografie pelviana, masurare reziduala post – vid, test de tuse si un jurnal vezical.
Tratament si remedii pentru incontinenta urinara la barbati
In caz de incontinenta urinara la barbati, specialistii au mai multe recomandari de tratament – in functie de tipul incontinentei si de gradul de severitate cu care se manifesta. Tot ca tratament sunt sugerate si anumite tehnici comportamentale, ca de exemplu antrenamentul vezicii urinare, golirea dubla a vezicii, gestionarea fluidelor sau exercitiile Kegel. Exista si alternativa unor terapii interventionale, asa cum sunt injectiile cu botox sau injectiile nechirurgicale cu material sintetic. Din punct de vedere al tratamentului medicamentos pentru incontinenta urinara la barbati, specialistul poate sa va recomande anticolinergice sau alfa – blocante. O alta alternativa de tratament pentru incontinenta urinara la barbati o reprezinta interventia chirurgicala. Cel mai adesea medicii recomanda procedura de sling, dar uneori se recurge si la implementarea unui sfincter artificial.
In situatia barbatilor cu incontinenta urinara de efort si al celor cu incontinenta urinara de „prea – plin” trebuie folosite doua alternativele de tratament, ceea ce inseamna ca medicamentele trebuie sa fie administrate in paralel cu antrenarea vezicii. Este foarte important ca, in afara de tratament, barbatii cu incontinenta urinara sa respecte anumite indicatii din punct de vedere al alimentatiei. De exemplu, este ideal sa reduca pe cat posibil consumul de bauturi care contin cofeina, de bauturi carbogazoase si de bauturi alcooloice. In cazul in care incontinenta este o consecinta a constipatiei cronice, medicii recomanda persoanelor afectate sa consume alimente bogate in fibre.