Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 300 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Informatii complete despre boala pulmonara obstructiva cronica (BPOC)

Postat in: Sfatul Medicului
Dr. Alin POPESCU
de , Medic primar – Medicina Sportiva
Data publicării: 13 decembrie 2021 Ultima actualizare: 13 decembrie 2021

Boala pulmonara obstructiva cronica (BPOC) reprezinta a treia cauza de deces la nivel mondial, conform OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii), dupa boala cardiaca ischemica si accidentul vascular cerebral. Se estimeaza ca peste 600 de milioane de oameni din intreaga lume sufera de BPOC.

CUPRINS:

Ce este boala pulmonara obstructiva cronica (BPOC)?
Simptome specifice BPOC
Boala pulmonara obstructiva cronica - factori de risc si cauze
Diagnosticul in boala pulmonara obstructiva cronica
Tratamentul bolii pulmonare obstructive cronice (BPOC)
Boala pulmonara obstructiva cronica – posibile complicatii

Desi datele statistice sunt incomplete, Romania este printre tarile europene cu cea mai mare prevalenta a BPOC. In timp ce, la nivel european, aceasta boala afecteaza aproximativ 2,5% din adulti, conform Studiului de prevalenta a BPOC in Romania prezentat de Societatea Romana de Pneumologie in 2019, aproximativ 8% dintre romanii cu varsta peste 40 de ani sufera de boala pulmonara obstructiva cronica. Si mai ingrijorator este faptul ca majoritatea romanilor nici nu au auzit de aceasta boala, iar simptomele date de BPOC sunt atribuite in mod eronat fumatului sau varstei inaintate. Din aceasta cauza, majoritatea pacientilor sunt diagnosticati in stadii avansate ale bolii.

In acest articol va vom prezenta tot ce trebuie sa stiti despre boala pulmonara obstructiva cronica, de la cauze si simptome pana la tratament si posibilele complicatii.

Ce este boala pulmonara obstructiva cronica (BPOC)?

Boala pulmonara obstructiva cronica se caracterizeaza prin obstructia cailor aeriene. Aceasta obstructie este progresiva si nu este complet reversibila.

In mod normal, aerul inspirat ajunge prin caile respiratorii in sacii alveolari si in alveolele pulmonare. Aceste structuri sunt elastice, in inspir umflandu-se cu aer, iar in expir dezumflandu-se. In cadrul BPOC au loc mai multe modificari:

  • Elasticitatea cailor respiratorii si a sacilor alveolari este mai mica.
  • Peretii alveolari sunt distrusi.
  • La nivelul cailor respiratorii are loc un proces de inflamatie.
  • Mucusul este secretat in exces.

Persoanele care sufera de boala pulmonara obstructiva cronica vor suferi de bronsita cronica (datorita hipersecretiei de mucus), de emfizem (din cauza distrugerii tesuturilor pulmonare) si de bronsiolita (din cazua inflamatiei cailor respiratorii). Majoritatea pacientilor cu BPOC au atat modificari de emfizem, cat si de bronsita cronica, dar severitatea simptomelor difera de la persoana la persoana, asadar termenul de boala pulmonara obstructiva cronica este mai exact.

Simptome specifice BPOC

La inceput, boala pulmonara obstructiva cronica poate sa nu dea simptome, insa, pe masura ce boala avanseaza, persoanele cu BPOC vor prezenta:

  • Tuse persistenta care produce o cantitate mare de mucus
  • Dificultati la respiratie, in special in timpul efectuarii unei activitati fizice, dar, in cazurile avansate, si in repaus.
  • Respiratie suieratoare („wheezing”)

In plus, pacientii cu BPOC pot prezenta raceli frecvente sau alte infectii respiratorii, precum si lipsa constanta a energiei. Fara tratament, simptomele se vor agrava progresiv, si vor aparea perioade in care acestea se acutizeaza (denumite exacerbari), care au un impact negativ asupra progresiei bolii si un risc semnificativ de deces. In Romania, se estimeaza ca pacientii cu boala pulmonara obstructiva cronica prezinta cel putin 2 exacerbari ce necesita internare pe an, iar 1 pacient din 10 va muri datorita unui episod de exacerbare.

Simptomele unei exacerbari BPOC sunt urmatoarele:

  • Dispnee (dificultati severe la respiratie)
  • Cianoza (invinetirea) buzelor, semn de oxigenare scazuta
  • Cresterea ritmului cardiac
  • Confuzie

In cazul in care prezentati aceste simptome, va sfatuim sa solicitati de urgenta ajutorul unui medic.

Boala pulmonara obstructiva cronica – factori de risc si cauze

Fumatul este principala cauza de BPOC, fiind responsabil de 9 din 10 cazuri.

Alti factori de risc pentru boala pulmonara obstructiva cronica sunt:

  • Expunerea pe termen lung la iritanti pulmonari, cum sunt poluarea aerului, vaporii chimici (expunerea profesionala la pulberi sau gaze), praful din aer, sau fumatul pasiv.
  • Persoanele care au antecedente familiale de BPOC.
  • Astmul bronsic de lunga durata.
  • Factorii genetici: aproximativ 5% din persoanele cu boala pulmonara obstructiva cronica prezinta o deficienta a unei proteine numita alfa-1-antitripsina.

Diagnosticul in boala pulmonara obstructiva cronica

Nu exista un singur test sau investigatie pentru a diagnostica boala pulmonara obstructiva cronica. Diagnosticul pozitiv se pune pe baza simptomelor, a examenului clinic si anumitor investigatii recomandate de medic.

Intrucat in formele usoare de boala simptomele pot fi absente si examenul fizic poate fi relativ normal, suspiciunea de BPOC este ridicata pe baza urmatorilor parametri:

  • Varsta (>35-40 ani)
  • Simptome: dispneea este simptomul principal in boala pulmonara obstructiva cronica. Ea apare initial la eforturi mari (alergat, ridicatul obiectelor grele, munca fizica), dar, pe masura ce boala avanseaza, severitatea ei creste.
  • Factorii de risc pentru BPOC (amintiti mai sus).
  • Examenul fizic: pot fi prezente semne de obstructie a cailor aeriene (raluri la auscultatia plamanilor, expir prelungit, diminuarea murmurului vezicular) sau modificari ale toracelui (torace „in butoi”). In cazuri avansate de boala pulmonara obstructiva cronica pot aparea semne de insuficienta respiratorie sau cord pulmonar cronic.

Confirmarea diagnosticului de BPOC se face prin spirometrie, examinare care va permite si stadializarea bolii (gradul de severitate) intr-una dintre cele 4 categorii (usoara, moderata, severa sau foarte severa).

Tratamentul bolii pulmonare obstructive cronice (BPOC)

Desi nu este vindecabila, boala pulmonara obstructiva cronica poate fi prevenita si tratata eficient. Modificarile stilului de viata si tratamentul medicamentos ajuta la imbunatatirea starii generale, la prevenirea exacerbarilor si la incetinirea progresiei bolii. Tratamentul BPOC cuprinde:

  • Renuntarea la fumat: este cea mai importanta masura pe care o pot lua persoanele care sufera de BPOC. In plus, trebuie evitate fumatul pasiv, locurile cu praf sau poluate sau expunerea profesionala la diferite substante care va pot afecta caile aeriene.
  • Reabilitarea pulmonara: un program specializat de exercitii si educatie, precum si oxigenoterapie.
  • Persoanele cu forme mai avansate de BPOC pot prezenta pierdere neintentionata in greutate si malnutritie, asadar in aceste cazuri va trebui sa consultati un medic nutritionist care sa va intocmeasca un plan alimentar menit sa va satisfaca nevoile nutritionale. In unele cazuri administrarea de suplimente alimentare sau de vitamine poate sa fie necesara.
  • Medicamente (bronhodilatatoare inhalatorii, glucocorticosteroizi, teofilina).

Pentru majoritatea pacientilor cu boala pulmonara obstructiva cronica, bronhodilatatoarele cu actiune scurta (salbutamol, terbutalina, fenoterol) sunt prima linie de tratament. Acestea se administreaza la nevoie pentru ameliorarea simptomelor, si durata lor de actiune este de 4-6 ore.

Bronhodilatatoarele cu actiune lunga (salmeterol, formoterol, tiotropiu) se administreaza regulat, nu doar la nevoie, si se considera ca sunt mai eficiente decat bronhodilatatoarele cu actiune scurta. In prezent, medicii recomanda asocierea celor doua tipuri de bronhodilatatoare pentru obtinerea unor rezultate mai bune.

In forme avansate de boala pulmonara obstructiva cronica, glucocorticoizii inhalatori, teofilina sau medicamente mucolitice pot fi recomandate. Chirurgia este recomandata ca ultima solutie daca simptomele nu se amelioreaza cu ajutorul medicamentelor, iar pentru formele foarte severe de BPOC poate fi necesar transplantul pulmonar.

Nu in ultimul rand, deoarece pacientii cu boala pulmonara obstructiva cronica au riscul mai mare de infectii respiratorii, medicii recomanda vaccinarea antigripala anuala, anti-pneumococica, precum si vaccinarea anti-COVID 19.

Boala pulmonara obstructiva cronica – posibile complicatii

Boala pulmonara obstructiva cronica este o boala progresiva, insa, dupa cum am amintit, exista episoade de exacerbari, care pot fi fatale. In plus, persoanele cu BPOC au riscul mai mare de a contracta infectii respiratorii (raceala, gripa, pneumonie, COVID-19) care pot avea forme grave.

Alte complicatii date de boala pulmonara obstructiva cronica sunt:

  • Pneumotorax spontan
  • Hipertensiune pulmonara si cord pulmonar cronic
  • Boala cardiaca ischemica
  • Insuficienta cardiaca
  • Fibrilatie atriala
  • Malnutritie
  • Osteoporoza
  • Cancer pulmonar
  • Depresie, anxietate

Cea mai buna modalitate de a preveni boala pulmonara obstructiva cronica este sa nu incepeti sa fumati. Fumatul provoaca o serie intreaga de afectiuni si este responsabil de mai mult de 8 milioane de decese pe an in intreaga lume.