Keratita
Data publicării: 2 octombrie 2017
Ultima actualizare:
12 noiembrie 2018
Keratita este o afectiune caracterizata prin inflamarea corneei, mai exact a membranei transparente care acopera ochiul in partea anterioara lui. Prin clipire, aceasta membrana este umidificata insa in lipsa clipirii, secretiile lacrimale scad si astfel corneea se usuca, se inroseste si se inflameaza si astfel apare keratita.
Aceasta afectiune este de mai multe tipuri si anume : keratita punctata superficial, care este caracterizata prin moartea celulelor de pe suprafata corneei ; keratita interstitiala, ale carei sechele persista toata viata si keratita traumatica, care este rezultatul unui traumatism cornean si produce cicatrice la nivelul tesutului.
Simptome keratita
Principalele manifestari clinice ale keratitei sunt : lacrimarea, durerea la nivelul ochiului, congestia pericorneana, cat si scaderea acuitatii vizuale si prezenta unei secretii seropurulente. Totodata pot aparea senzatia de uscaciune, usturimi ale ochiului, mancarimea globilor oculari, senzatia de nisip in ochi si vederea incetosata.
Cauze keratita
Cele mai frecvente cauze ale aparitiei keratitei sunt expunerea ochiului la poluare, la fum de tigara si mediului cu vant sau praf, cat si purtarea lentilelor de contact. Daca totusi nu vreti sa renuntati la lentilele de contact puteti folosi un produs lubrifiant inainte de aplicarea acestora care sa mentina ochii hidratati pe parcursul zilei. Este important de stiut faptul ca aceasta afectiune poate aparea si ca efect secundar al unor medicamente precum anticonceptionalele, antialergicele sau antidepresivele.
Tratament keratita
In tratarea keratitei este necesar sa va adresati unui medic specialist. Desi aceasta afectiune nu are pana in prezent un tratament specific, exista metode prin care pot fi ameliorate simptomele.
In tratarea keratitei se apeleaza la tratamentul etiologic si se incearca ameliorarea durerii cat si a spasmului pupilar.
Keratita poate fi tratata si cu ajutorul tratamentelor naturiste iar aici mentionam ca folosirea frecventa a plantelor vederii este foarte benefica. Acestea sunt : rostopasca, salvia, nalba, albastrelele si lamaiul. Puteti aplica infuzii combinate din plante la nivelul ochiului afectat, cu rolul de a reduce inflamatia si a calma alergia.