Leziunile cartilajului - cauze si tratament pentru refacere si recuperare
Cand vorbim de cartilaj in afectiunile medicale facem referire in mod special la cartilajul articular. Cartilajul este de trei tipuri: elastic (la nivelul urechii externe si o parte din nas), hialin (articular) si fibrocartilaj (la nivelul discurilor intervertebrale). In cazul fatului si al nou nascutului cartilajul formeaza o mare parte din organism, dar odata cu dezvoltarea si cresterea acesta se transforma prin procesul de osificare.
Despre cartilaj - definitie si informatii generale
Cele trei tipuri de cartilaj au in comun faptul ca sunt o forma speciala de tesut conjunctiv ce are rolul de asigurare a structurii, suportului si protectiei altor tesuturi si organe.
Cartilajul se gaseste pe suprafetele articulare ale oaselor si intre ele; are rolul de a absorbi socurile mecanice exercitate asupra articulatiilor si contribuie la efectuarea unor miscari line, flexibile si fara durere. Cartilajul este un tesut elastic si rezistent ce poate suporta sarcini grele.
Condrocitele (celule care asigura regenerarea) si matricea extracelulara formeaza cartilajul. Matricea extraceluara este formata din colagen, proteoglicani, proteine necolagenice, glicoproteine si dintr-o parte fluida (apa) care reprezinta 65-80% din greutatea cartilajului.
Cartilajul se poate deteriora prin traumatisme, suprasolicitare sau ca urmare a procesului natural de imbatranire. Leziunile cartilajului pot aparea in urma:
- impactului puternic asupra articulatiei- cadere sau in urma practicarii unor sporturi ce presupun pivotari sau sarituri, de exemplu fotbal, tenis, volei, lupte;
- efectuarii miscarilor repetitive;
- excesului de greutate;
- anomalii osoase sau alte afectiuni genetice;
- inactivitatea fizica sau imobilizarea prelungita.
Tipuri de leziuni ale cartilajului
Leziunile cartilajului se clasifica in functie de gradul de afectare:
Grad I - leziunile si implicit afectarea sunt superficiale, dar pacientul se poate confrunta cu inflamatie la nivelul articulatiei afectate;
Grad II - leziunea are un diametru de maxim 1, 5 cm, este afectata o suprafata de pana la 50% din grosimea cartilajului;
Grad III - afectarea depaseste 505 din grosimea cartilajului;
Grad IV - defectele sunt profunde, osul subcondral (regiunea osoasa situata sub cartilajul articular) fiind expus.
Tratamentele recomandate in leziunile cartilajului
Leziunile cartilajului pot fi tratate conservator (non- chirurgical) sau chirurgical, in functie de gradul de afectare al cartilajului.
Cand simptomele sunt moderate se poate pune in aplicare protocolul RICE- Rest, Ice, Compression, Elevation, adica Odihna, Gheata, Compresie si Ridicarea membrului afectat deasupra nivelului inimii. In situatia in care pacientul nu suporta durerea cauzata de leziunile cartilajului se pot administra medicamente precum ibuprofenul sau paracetamolul.
Sedintele de fizioterapie sau kinetoterapie sunt recomandate ca parte din tratamentul conservator in vederea intaririi muschilor din jurul articulatiei, cu scopul de a reduce presiunea asupra cartilajului afectat. Se pot recomanda exercitii de intindere pentru flexibilitate crescuta si exercitii de tip aerobic pentru cresterea andurantei. In cazul in care pacientul este supraponderal sau obez primul pas pe care e recomandat sa il faca este sa scada in greutate pentru a nu mai suprasolicita articulatiile cu kilogramele in plus.
Daca pacientul nu are rezultate in urma tratamentului conservator sau daca leziunile cartilajului sunt avansate se poate apela la tratamentul chirurgical care se va stabili de medicul specialist in functie de varsta, nivelul de activitate, starea generala de sanatate (unii pacienti pot prezenta mai multe afectiuni) ale pacientului si nu in ultimul rand in functie de gradul de afectare al cartilajului. Exista mai multe tipuri de interventii chirurgicale:
- debridare: se netezeste cartilajul deteriorat;
- transferul de grefa osteo-cartilaginoasa: se muta cartilaj sanatos in zona afectata. Aceasta optiune chirurgicala se foloseste preponderent la persoanele cu varsta de pana in 50 de ani care au suferit o accidentare. Este contrandicata pacientilor cu osteoartrita;
- implantare de condrocite autologe: se recolteaza o portiune de cartilaj in vederea obtinerii in laborator a unui numar mai mare de celule cartilaginoase. Dupa o perioada de 1- 3 luni de la recoltare se vor implanta noile celule cu scopul formarii unui nou tesut;
- stimularea maduvei: medicul ajuta la formarea unui nou cartilaj prin expunerea vaselor de sange din interiorul osului. Cartilajul nou format se va uza mai repede si exista probabilitatea de a se reveni chirurgical.
Despre administrarea de suplimente pentru refacerea cartilajului
Suplimentele care contin glucozamina si condroitina reprezinta o solutie la indemana pentru sutinerea sanatatii cartilajului. Condroitina si glucozamina ( provenite din surse animale) previn degradarea cartilajului si contribuie la refacerea lui.
Suplimentele pe baza de colagen prezinta beneficii pentru sanatatea articulara reducand durerile si degenerarea cartilajului articular.
Complicatiile leziunilor cartilajului
Daca nu se trateaza leziunile cartilajului, articulatia afectata se deterioreaza si se poate ajunge la pierderea partiala sau totala a mobilitatii. Durerea va creste in intensitate si persoana afectata poate ajunge in timp la osteoartrita.
Cartilajul hialin sau articular are capacitate redusa de a se regenera. Capacitatea limitata de autovindecare a cartilajului poate duce la inrautatirea simptomelor, sporind riscul de aparitie a unor noi leziuni, favorizand aparitia artritei.
Sfaturi pentru preventie
Pentru a preveni aparitia leziunilor cartilajului este recomandat sa:
- mentineti un indice de masa corporal adecvat varstei (IMC< 25);
- evitati suprasolicitarea articulatiilor de la nivelul genunchilor, gleznelor si umerilor;
- dezvoltati musculatura ce sustine articulatiile;
- va mentineti organismul hidratat constant;
- adoptati un stil de viata activ in vederea mentinerii flexibilitatii articulare;
- adoptati rutina de intinderi inainte si dupa efectuarea antrenamentelor fizice.
In cazul in care resimtiti durere sau rigiditate la nivelul articulatiei, sau daca apar pocnituri sau zgomote la efectuarea anumitor miscari apelati la medic in vederea identificarii problemei medicale astfel incat daca e vorba de leziuni ale cartilajului sa adoptati masurile necesare cat mai devreme.