Mai este artroza o boala a batranetii?
Artroza este o afectiune care presupune distrugerea in timp a cartilajului articular. De regula, aceasta boala degenerativa apare dupa varsta de 40 de ani insa s-a constatat aparitia simptomatologiei caracteristice acestei afectiuni si la varste tinere. Exista numerosi factori care sunt implicati in aparitia artrozei, printre acestia amintim: suprasolicitarea functionala, alterarile arhitecturii articulare, factorii genetici, endocrini si vasculari. Degradarea cartilajului elastic ce protejeaza extremitatile osoase este un proces lent, care se poate manifesta si in randul persoanelor tinere.
Semnele ce anunta o artroza
In contextul artrozei, cele mai afectate articulatii sunt cele de la nivelul membrelor inferioare (genunchi, sold, laba piciorului). Alaturi de acestea, mai sunt afectate mainile, dar si articulatiile spatelui. Primul semn este durerea, care poate fi de intensitate scazuta in primele faze ale bolii.
In timp, prin distructia cartilajului, durerea poate creste in intensitate, fiind agravata de miscari sau de orice fel de suprasolicitare la nivelul articulatiei afectate
Spre deosebire de afectiunile inflamatorii in care durerea apare de regula noaptea (in perioada de inactivitate), durerea cu caracter mecanic ce caracterizeaza artroza apare in timpul zilei. Agravarea progresiva a acestei afectiuni va duce la blocarea articulatiei (intepenire) si limitarea miscarilor normale.
De ce apare artroza la varste tinere?
Sedentarismul, obezitatea si o alimentatie gresita sunt doar cateva din cauzele implicate in distructia cartilajului la varste tinere. In plus, sportivii de performanta sunt o categorie aparte care se poate confrunta cu aceasta boala datorita gradului de uzura suferit la nivel articular. Factorul ereditar este si el citat ca fiind implicat in aparitia acestei boli. Astfel, exista familii la care anamneza poate pune in evidenta aparitia artrozei in cazul mai multor membrii (inclusiv aparitia bolii la varste mai tinere).
Cum prevenim apartia acestei boli?
- Kilogramele in plus sunt o adevarata problema pentru articulatii. Surplusul ponderal va actiona ca o greutate ce se va resimti si la nivelul articulatiilor. In timp, acest lucru poate duce la distructia cartilajului. Avand in vedere acest lucru, incercati sa aveti o alimentatie echilibrata pentru a va putea mentine un indice de masa corporala in limite normale.
- Evitarea suprasolicitarilor articulare este un alt aspect caruia trebuie sa ii acordati atentie.
- Faceti zilnic miscare! O activitate fizica adecvata gradului de toleranta personal va va ajuta sa puneti sangele in miscare si sa mentineti integritatea articulatiilor. Intotdeauna incepeti antrenamentul sportiv cu o incalzire pentru a evita suprasolicitarea articulatiilor. In cazul in care va stiti cu probleme osteo-articulare, ar fi bine sa cereti sfatul medicului inainte de a incepe orice activitate fizica.
Specialistii sustin si incurajeaza alimentatia bogata in fructe, legume si produse lactate. In acest fel, veti oferi organismului toti nutrientii importanti de care au nevoie atat oasele, cat si cartilajele care intra in alcatuirea articulatiilor.