Meteosensibilitatea: mit sau realitate?
Schimbarea temperaturilor aduce pentru multe persoane o stare proasta si lipsa de energie. Durerile articulare, cefaleea, oboseala si chiar nervozitatea excesiva sunt doar cateva dintre problemele cu care se confrunta cei care se autodenumesc meteosensibili. Desi acest fenomen nu este o afectiune in adevaratul sens al cuvantului, nu putem trece cu vederea faptul ca din ce in ce mai multe persoane se plang de alterarea starii generale pusa pe seama schimbarilor meteorologice. Numeroase studii au aratat faptul ca femeile sunt mai predispuse la meteosensibilitate in comparatie cu barbatii. Totodata, cei care traiesc la oras tind sa fie mai afectati de schimbarile de temperatura spre deosebire de persoanele care traiesc in mediul rural.
Cum se manifesta meteosensibilitatea
In cazul in care va confruntati cu una sau mai multe dintre urmatoarele simptome in contextul schimbarilor meteorologice este posibil sa fiti meteosensibili:
- oboseala si lipsa de energie;
- tulburari de concentrare;
- stare de rau general;
- ameteli, dureri de cap, tulburari de vedere;
- greata si lipsa poftei de mancare;
- dureri de oase si de articulatii;
- tulburari de somn;
- anxietate, nervozitate;
Totusi, nu de putine ori se intampla ca asocierea acestor acuze cu temperaturile de afara sa fie o simpla coincidenta. Persistenta in timp si repetarea episoadelor neplacute la schimbarea anotimpului sunt indicii care pledeaza pentru o sensibilitate accentuata la schimbarile barometrice si de temperatura.
Trebuie mentionat faptul ca simptomele amintite anterior pot sa difere ca intensitate de la persoana la persoana. Mai mult decat atat, cei care asociaza boli cardiovasculare sau pneumologice pot sa prezinte o agravare a acestor afectiuni odata cu schimbarile de anotimp.
Posibile explicatii pentru meteosensibilitate
Organismul este extrem de sensibil la fluctuatiile de presiune atmosferica si de temperatura. Totodata, umiditatea este si ea un factor important implicat in aparitia tabloului clinic neplacut al meteosensibilitatii. Toate aceste fenomene afecteaza corpul uman si pot sa il dezechilibreze la fiecare schimbare de anotimp. A fi meteosensibil poate fi o problema care apare in timp. Schimbarea stilului de viata si mutarea intr-o zona cu o clima diferita de cea pe care o cunosteati pot sa duca la aparitia acuzelor amintite mai sus. Chiar daca a fost raportat un numar mai mare al cazurilor de decompensare psihiatrica, ulcer gastric sau atac de cord in perioada schimbarilor meteorologice nu exista dovezi clare care sa ateste legatura de cauzalitate dintre acestea.
Remedii
Echilibrarea afectiunilor de fond este primul pas pe care trebuie sa il faceti daca doriti sa evitati simptomele neplacute ale meteosensibilitatii. O alimentatie echilibrata in principii nutritive, hidratarea corespunzatoare si efectuarea unei activitati fizice in mod regulat sunt cele mai eficiente metode de a contracara efectele schimbarilor de temperatura. Totodata masajul (care va pune sangele in miscare) si diversele proceduri terapeutice (bai galvanice) pot creste rezistenta organismului, imbunatatind starea generala si crescand toleranta la cele mai mici fluctuatii din termometru.