Negii (verucile) - cauze si tratament
Negii mai sunt cunoscuti si sub denumirea de veruci si sunt excrescente ale pielii, intalnite in general pe tegumentele extremitatilor. Se poate ca virusul papiloma uman (HPV) sa se transmita de la o persoana la alta atat prin contact direct, cat si prin contact indirect, atunci cand exista suprefete folosite in comun. Negii sunt de cele mai multe ori inofensivi, acestia reprezentand o problema estetica ce are ca solutie indepartarea acestora. Ei apar in general pe degetele mainilor si sunt de mai multe feluri: veruci vulgare, plantare - care pot fi superficiale si profunde, veruci juvenile, papiloame si condiloame ano-genitale care se claseaza in condiloame acuminate si condiloame plane ale colului uterin.
In foarte multe dintre situatii, negii apar la copiii care au depasit varsta de aproximativ sapte ani si la persoanele tinere, insa pot sa apara indiferent de varsta persoanei respective. Atunci cand discutam despre negi comuni, trebuie mentionat ca acestia apar de regula la nivelul membrelor superioare. Negii care apar la nivelul talpilor au denumirea de negi plantari. De cele mai multe ori, dupa aproximativ un an sau doi, negii dispar. Exista si cazuri in care negii pot sa fie prezenti totusi pentru mai multi ani sau chiar sa reapara. In situatia in care negii nu dispar, ba chiar cresc in continuare, este recomandat sa mergeti la medicul dermatolog pentru o noua examinare si pentru a stabili o noua metoda de tratament, mai eficienta.
Negii sau verucile - cauze si factori de risc
Principala cauza a aparitiei negilor este reprezentata de contactul direct cu virusul papillomavirus. Atentie, insa! Negii se pot raspandi foarte usor prin contact direct cu persoana infectata cat si prin folosirea unui prosop sau a oricarui alt obiect folosit de purtatorul virusului. Pentru a nu-i contamina pe ceilalti, este indicat ca negul sa fie acoperit cu un pansament. Din familia virusului Papiloma uman fac parte mai mult de o suta de tulpini diferite, toate acestea putand sa atace straturile superficiale ale pielii. De asemenea, infectia cu HPV ajunge sa afecteze si membranele mucoaselor.
Eczemele de la nivelul pielii, taieturile si zgarieturile, favorizeaza infectia si aparitia verucilor. Exista mai multi factori care pot sa contribuie la aparitia negilor, printre care un nifel crescut de umezeaza – asa cum este in situatia piscinelor sau a bazinelor de inot, la sauna sau in vestiar. De asemenea, veruci (negi) pot sa apara si pe fondul unei imunitati scazute sau din cauza transpiratiei excesive. Faptul ca sistemul imunitar al copiilor sau al adolescentilor nu este inca pe deplin dezvoltat reprezinta motivul pentru care acestia sunt afectati mai adesea.
Negi pot sa apara mai des si in situatia persoanelor care frecventeaza sali de sport, al celor care lucreaza in domenii acre presupun contactul cu carene, peste sau pasari. Se poate ca verucile sa se transmita si de la mama la copil in cazul in care aceasta a fost infectata pe perioada sarcinii.
Optiuni de tratament pentru negi
De cele mai multe ori negii nu necesita tratament, pentru ca ajung sa dispara de la sine in primii doi ani de la aparitie. Cu toate acestea, pentru a-i trata puteti apela la preparatele keratolice, tratamente ce constau in aplicatii locale (zilnice, cu acid salicilic sau lactic), crioterapie (adica “inghetarea” leziunilor cu azot lichid sau zapada carbonica), electrocautizare sau laser. Daca totusi vreti sa incercati tratamentele naturiste pentru indepartarea negilor puteti incerca remedii pe baza de bicarbonat de sodiu, argila verde, ceapa sau suc de rostopasca.
Se recomanda ca interventia chirurgicala sa fie luata in consideratie ca alternativa de tratament pentru negi doar daca acestia ajung sa aiba o dimensiunea prea mare si daca devin inestetici. De asemenea, interventia chirurgicala se recomanda atunci cand negii (verucile) apar la nivelul mucoaselor, al buzelor sau al pleoapelor.
Tratament negi
Atunci cand aveti in vedere un tratament pentru negi, trebuie sa stiti ca acesta nu poate sa elimine virusul, rolul tratamentului fiind acela de a indeparta pielea in care este localizat virusul. Pentru ca rezultatele sa fie cele asteptate, este foarte important ca persoana afectata sa aiba rabdare si sa fie perseverenta. In situatia in care virusul nu este indepartat cu succes din stratul celular de baza al pielii, negii (verucile) ajung sa reapara destul de repede.
Solutie pentru arderea negilor
Acidul salicilic reprezinta o solutie eficienta pentru arderea negilor. In afara de indepartarea verucilor, aceasta solutie este folositoare si pentru indepartarea bataturilor. In situatia in care aveti o astfel de problema, acidul salicilic actioneaza chimic si dizolva rapid cheratina. Este recomandat sa tineti negul in apa pentru aproximativ un sfert de ora inainte de aplicarea solutiei pentru negi, pentru ca pielea sa fie suficient de moale. Inainte de a aplica acidul salicilic, zona respectiva trebuie sa fie uscata.
Plasturi pentru negi
Daca medicul va recomanda sa folositi plasturi pentru negi, trebuie sa va asigurati ca acestia produc un efect keratolitic. Acesti plasturi pentru negi contin acid salicilic, despre care am amintit anterior, si trebuie sa fie folositi in mod repetat pentru ca efectul sa fie cel pe care il asteptati. Plasturii pentru negi trebuie sa fie aplicat exclusiv pe neg, iar inainte trebuie ca zona respectiva sa fie spalata cu apa calda pana ce pielea se inmoaie suficient.
Tratamente naturiste pentru negi
Tratamentele naturiste pentru negi nu sunt sustinute din punct de vedere stiintific prin studii care sa le confirme eficacitatea, insa exista persoane la care pot sa fie utile. Indiferent de metoda de tratament naturist pentru negi la care va hotarati sa apelati, este important sa va consultati cu un medic dermatolog inainte de administrare. Au fost observate unele rezultate pozitive in situatia persoanelor care au folosit coaja de banana sau portocala, otet din cidru de mere, suc de ananas sau usturoi. Printre alte alternative se numara si genlul de aloe vera, uleiul de ricin, propolisul, cartoful crud sau sucul obtinut din tulpina de papadie.