Osteita: ce este, ce cauze are si care sunt metodele de tratament
Inflamatia osoasa este cunoscuta sub termenul general de osteita. Osteita poate fi cauzata de multipli factori si poate afecta orice parte a osului. Fiecare forma de osteita are la baza cauze diferite si tratamente specifice.
Forme de osteita
In practica medicala se discuta frecvent despre trei forme de osteita: osteita deformanta cunoscuta si ca boala Paget, osteita condensanta si osteomielita. In continuare vom puncta cele mai importante aspecte ale fiecarei forme de osteita.
Boala Paget sau osteita deformanta poate afecta orice os, dar cele mai predispuse pentru aceasta afectiune sunt oasele pelvisului, craniului, coloanei vertebrale si ale picioarelor (femurul si tibia). Aceasta forma de osteita se poate declansa la un singur os sau la mai multe; populatia Europei este cea mai predispusa sa dezvolte aceasta afectiune care este consecinta unui proces deficitar de remodelare osoasa, care debuteaza printr-o resorbtie excesiva de tesut osos, urmata de o proliferarea excesiva a acestuia. Altfel spus osteita deformanta este o tulburare de crestere a scheletului osos. Odata declansata, aceasta forma de osteita este intrerupta activitatea ciclica de reinoire a osului ceea ce duce la slabirea structurii osoase si la deformarea acestuia.
Osteomielita este o inflamatie a osului care apare ca urmare a unei infectii si odata declansasta aceasta forma de osteita matricea osoasa este distrusa. Osteomielita se manifesta in special la nivelul oaselor lungi ale picioarelor, la nivelul bratelor si in regiunea soldurilor si coloanei. Este cauzata in general de bacterii, cel mai frecvent de Staphylococcus aureus. Infectia poate ajunge la os prin sange sau poate fajunge direct in os printr-o fractura deschisa sau in timpul unei operatii. Daca nu se trateaza, evolutia osteomielitei poate duce la intreruperea circulatiei sangelui prin sistemul osos.
Exista trei forme de osteomielita: acuta, cronica si vertebrala. Osteita condensanta este o boala caracterizata prin ingrosarea si densificarea osului, deseori fara o cauza infectioasa evidenta. Se declanseaza la nivelul osului iliac (fiecare dintre cele doua oase care formeaza partea anterioara si laterala a bazinului). Aceasta forma de osteita se asociaza cu sarcina sau independent. Nu provoaca simptome precum durerea si de aceea este identificata in majoritatea cazurilor in urma efectuarii investigatiilor imagistice efectuate cu alte scopuri.
Diagnosticul de osteita
Indiferent de forma de osteita pe care o dezvolta pacientul acesta trebuie sa se prezinte la medicul specialist care va efectua in primul rand o anamneza in cadrul careia pacientul va mentiona simptomele pe care le resimte, urmand ca medicul sa efectueze si un examen fizic. In functie de aceste doua etape poate recomanda efectuarea unor analize de sange si investigatii imagistice- radiografii, CT, RMN si in functie de forma de osteita se poate efectua biopsie pentru prelevarea unor mostre de lichid, tesut sau os pentru determinarea tipului de infectie (valabil pentru osteomielita).
Tratament osteita
Nu exista un tratament universal pentru inflamatia osoasa, deci prin urmare fiecare forma de osteita necesita un tratament specific.
Tratament pentru osteita deformanta urmareste prevenirea fracturarii osului si a formarii de os nou in exces. Pentru aceste scopuri se vor administra ca tratament de prima intentie bifosfonati, urmati de calcitonina si ca tratament adjuvant calciu si vitamina D. Pentru durerea resimtita de pacient se vor recomanda antiinflamatoare nesteroidiene si acetaminofen.
Tratamentul chirurgical in osteita deformanta se recomanda in cazul fracturilor, aparitiei artrozei secundare, diformitatilor osoase, etc.
Tratamentul pentru osteomielita are ca scop inlaturarea focarului de inflamatie cronica, obtinerea remisiei, redobandirea stabilitatii osoase si obtinerea consolidarii osoase. Pentru acestea e nevoie de administrare de antibiotice, alegerea antibioticului se face in conformitate cu antibiograma specifica germenului patogen implicat in declansarea infectiei osoase. Ca tratament medicamentos se mai pot prescrie medicamente antifungice pentru infectiile fungice si antiinflamatoare nesteroidiene pentru calmarea durerii si scaderea inflamatiei.
Exista cazuri in care este necesar tratamentul chirurgical pentru drenarea abceselor, rezectia/ indepartarea tesutului osos afectat.
Tratament pentru osteita condensanta
Aceasta forma de osteita nu necesita tratament, e nevoie doar de monitorizare in vederea excluderii altor afectiuni osoase.
Complicatii si riscuri asociate
Osteita deformanta si osteomielita pot fi urmate de complicatii precum artroza secundara, diformitati osoase, fracturi patologice, osteoporoza, artrita septica, infectie sistemica, amiloidoza.
Gestionarea diverselor forme de osteita se face de catre o echipa medicala formata din medicul de familie, reumatolog, ortoped si daca vorbim de infectii la nivelul osului e recomandata implicarea medicului infectionist.