Osteopatie - beneficii si contraindicatii
Atunci cand discutam despre osteopatie ne referim la o terapie alternativa care are ca scop sa previna si sa vindece anumite afectiuni prin folosirea unor tehnici manuale, non - invazive. Aceasta terapie a fost pusa la punct de catre Andrew Taylor Still, un medic american ce a trait la sfarsitul secolului al XIX – lea. Osteopatia presupune folosirea unor tehnici de masaj si executarea unor exercitii speciale pentru intinderea muschilor, exercitii pentru mentinerea mobilitatii si a unei posturi corecte. Toate acestea au ca scop sa restabileasca functiile organismului, fara a folosi la fel de multe medicamente. Osteopatia este considerata o „terapie holistica”, ceea ce presupune ca priveste organismul ca pe un tot unitar format dintr-o componenta fizica, una spirituala si una mentala.
Opinia specialistilor in osteopatie este ca functiile organelor interne pot sa fie influentate negativ atunci cand sistemul osos si cel muscular sunt afectate, ceea ce inseamna ca pentru a mentine o stare buna de sanatate a intregului organism este esential sa ii fie pastrata integritatea structurala. Osteopatia se bazeaza pe anumite tehnici de atingere terapeutica ce au ca scop redarea mobilitatii corpului, aceste tehnici avand un efect pozitiv de vindecare a mai multor conditii medicale.
Chiar daca exista suficiente studii si dovezi ca osteopatia functioneaza si ca sprijina eficient sanatatea organismului, este recomandat sa aveti in vedere faptul ca aceasta terapie complementara nu poate sa inlocuiasca medicina conventionala in intregime. In situatia in care sunt identificate anumite afectiuni pe care osteopatia nu poate sa le amelioreze, terapeutul va va indruma catre un medic specialist.
Afectiuni care pot fi ameliorate prin osteopatie
Conform observatiilor efectuate in timp de catre specialisti, osteopatia si-a demonstrat eficienta in situatia pacientilor cu afectiuni la nivelul coloanei vertebrale. Este cazul persoanelor care sufera de spondiloza, de discopatie, cifoza sau torticolis, precum si al celor cu sindrom de tunel carpian, al celor cu hernie de disc sau cu discopatie lombara. Osteopatia s-a dovedit utila si pentru a ameliora anumite afectiuni digestive, asa cum este de exemplu ulcerul gastric, constipatia sau sindromul de intestin iritabil. Pe de alta parte, prin osteopatie se pot trata si unele afectiuni respiratorii, astmul fiind una dintre acestea.
In situatia in care ati suferit un traumatism in urma unor antrenamente sportive sau daca petreceti foarte multe ore asezat la birou, osteopatia poate sa fie de ajutor. Pot sa apeleze la osteopatie si persoanele care au probleme din cauza sedentarismului sau a posturii incorecte, cele care se confrunta cu contracturi musculare sau cele care au dureri la nivelul gatului. Si migrenele pot fi ameliorate prin osteopatie, ba chiar si tulburarile de somn, anxietatea sau depresia. Persoanele care apeleaza la aceasta alternativa non – invaziva de diagnostic si tratament sunt indemnate sa mentina un stil de viata sanatos, pentru a sprijini organismul sa se vindece singur.
Cate tipuri de osteopatie exista?
Osteopatia este de trei tipuri: structurala, craniosacrala si viscerala. Atunci cand ne referim la osteopatie structurala, avem in vedere procedura care se foloseste pentru a diagnostica si pentru a diminua simptomele unor afectiuni cu efecte negative asupra mobilitatii, asupra coloanei vertebrale, a muschilor si a ligamentelor. Specialistul in osteopatie este capabil sa identifice eventualele modificari care apar la nivelul articulatiilor si al partilor moi, iar in urma acestei evaluari urmeaza sa stabileasca ce tehnica trebuie sa utilizeze pentru a le trata.
O alta ramura a osteopatiei este cea craniosacrala, care vizeaza redobandirea capacitatii organismului de a se vindeca singur. Tehnica folosita presupune manipularea cu grija a oaselor de la nivelul coloanei vertebrale, al gatului si al capului. Osteopatia craniosacrala si-a dovedit efectele pozitive asupra echilibrului postural, precum si in ceea ce priveste itarirea sistemului imunitar sau buna functionare a sistemului nervos. Acest tip de osteopatie este folosit si in cazul persoanelor care se confrunta cu probleme de natura emotionala, cu oboseala cronica si cu stres.
A treia ramura a acestei tehnici este osteopatia viscerala, care se foloseste in general atunci cand avem de-a face cu afectiuni la nivelul intestinelor, al ficatului, al splinei sau al vezicii biliare. Persoanele care se confrunta cu afectiuni de natura digestiva, asa cum sunt refluxul gastroesofagian, constipatia sau balonarea, pot sa apeleze la osteopatie viscerala pentru ameliorarea simptomelor. De asemenea, aceasta tehnica s-a dovedit utila si in cazul persoanelor care sufera de stres post – traumatic.
Contraindicatii care trebuie avute in vedere inainte de a alege osteopatia ca metoda de tratament
Este important ca, inainte de a considera osteopatia o alternativa potrivita de tratament, sa fim constienti si de contraindicatiile specialistilor. Cele mai multe dintre tehnicile folosite in osteopatie nu provoaca dureri, insa exista posibilitatea sa resimtiti un oarecare grad de disconfort pentru o perioada limitata de timp. La unele persoane, dupa o prima sedinta pot fi resimtite dureri si rigiditate pentru aproximativ doua zile. Exista posibilitatea ca, in special la persoanele mai in varsta, sedintele de osteopatie sa fie urmate de dureri destul de puternice.
Miscarile executate de specialistul in osteopatie pot sa provoace fracturi costale in situatia pacientilor care sufera de osteoporoza; pot sa apara probleme si la diverse organe interne din cauza manipularii musculaturii si a scheletului, insa aceste riscuri apar in cazuri foarte rare. Chiar si asa, ideal este sa le aveti in vedere si sa nu alegeti aceasta alternativa inainte de a va consulta cu un specialist care sa va evalueze starea de sanatate si sa stabileasca ce aternativa de tratament este mai potrivita pentru cazul dumneavoastra.
Este important ca persoanele cu probleme de natura oncologica sa nu mearga la sedinte de osteopatie, recomandare valabila si in cazul celor care au suferit fracturi sau alt tip de leziuni ale oaselor. Din punct de vedere al contraindicatiilor pentru femeile insarcinate sau pentru nou – nascuti, specialistii sustin ca acest tip de terapie este potrivit atat pentru gravide, cat si pentru copiii foarte mici.