Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit de Black Friday la comenzile peste 200 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802
Palme rosii (eritroza palmara): cauze si tratamente eficiente

Palme rosii (eritroza palmara): cauze si tratamente eficiente

Postat in: Sfatul Medicului
Dr. Alin POPESCU
de , Medic primar – Medicina Sportiva
Data publicării: 22 mai 2024 Ultima actualizare: 22 mai 2024

Daca avem palmele rosii in cele mai multe situatii nu ne gandim ca ar fi cazul sa programam o vizita la medic, cu toate ca palmele rosii ar putea fi un simptom pentru o afectiune importanta pe care nu stim ca o avem.

Palme rosii - generalitati

Eritemul palmar sau in termeni simpli palmele rosii este o afectiune comuna ce consta in palme si degete de culoare rosie, eventual insotite si de senzatie de caldura.

In multe situatii roseata se poate atenua de la sine, dar uneori palmele rosii pot fi un semnal de alarma care indica existenta unei boli.

Ce ne-ar determina sa apelam la medic in cazul in care ne confruntam cu palme rosii? Raspunsul ar fi starea de disconfort ce ar putea fi data de mancarime, senzatie de arsura, inflamatie etc.

Palme rosii - cauze

Palmele rosii pot aparea ca urmare a mai multor cauze precum: alergiile, iritatii la diferite substante, consum de diferite substante, diferite afectiuni medicale sau conditii medicale. Palmele devin rosii din cauza capilarelor dilatate (cele mai mici vase de sange din corp), iar roseata varieza in functie de gravitatea bolii de baza.

Eritemul palmar poate fi primar sau secundar.

Eritemul palmar primar poate aparea in perioada sarcinii, la aproximativ doua treimi dintre femeile insarcinate cu pielea deschisa si pana la o treime dintre gravidele cu pielea mai inchisa. Ceea ce determina inrosirea palmelor in sarcina este nivelul crescut de estrogen si cresterea fluxului de sange.

De asemenea poate fi ereditar, dar este o afectiune rara. In aceasta situatie roseata poate aparea imediat dupa nastere sau mai tarziu, ramanand permanenta.

Eritemul palmar secundar poate fi o urmare a unei afectiuni medicale, a unor medicamente sau factori de mediu.

Factorii de mediu

Printre factorii de mediu ce pot declansa palme rosii se numara: alcoolul, tutunul, otravirea cu mercur, utilizarea cremelor hidratante ce contin parfumuri sau contactul prelungit cu substante iritante precum detergentii de curatare si dezinfectare ai suprafetelor.

Factorii externi precum cremele si substantele de curatenie compromit bariera lipidica normala a pielii, ducand la iritatii, roseata si eventual la aparitia unor crapaturi dureroase.

Afectiuni medicale asociate

Palmele rosii sunt asociate cu mai multe afectiuni hepatice: spre exemplu aproximativ 23% dintre pacientii cu ciroza hepatica prezinta eritroza palmara. Ciroza apare cand ficatul este profund cicatrizat- tesutul hepatic sanatos este inlocuit de tesut cicatricial pe masura ce ficatul incearca sa se autorepare.

Alta afectiune hepatica asociata cu eritroza palmara este boala Wilson - este o afectiune ereditara in care in corp se acumuleaza cantitati excesive de cupru. Hemocromatoza ereditara afectiune in care corpul absoarbe cantitati prea mari de fier din alimentele consumate este de asemenea o afectinu asociata cu eritroza palmara.

In cazul pacientilor cu artrita reumatoida, boala autoimuna inflamatorie, s-a observat la mai mult de jumatate din cazuri prezenta palmelor rosii.

Aproximativ 4,1% din pacientii cu diabet zaharat de tip 1 si 2 au palme rosii.

De asemenea palmele rosii au fost observate la 18% dintre pacientii cu tireotoxicoza- un nivel prea mare de hormoni tiroidieni in sange.

Au fost analizati si pacienti cu tumori cerebrale, iar 25% din cazuri prezentau palme rosii. Intensitatea inrosirii depinde de tipul tumorii si de cresterea ei.

Dermatita de contact este totodata o afectiune ce se poate manifesta cu eritem palmar si este insotit si de mancarimi.

Palme rosii - simptome asociate

In functie de cauza palmelor rosii, pacientul se mai poate confrunta cu diferite simptome:

  • Senzatia de arsura - in cazul utilizarii unor agenti chimici iritanti;
  • Mancarimea - este asociata palmelor rosii in cazul dermatitei de contact si a psorizisului;
  • Inflamatia - este un simptom specific artritei reunatoide, insotit de inrosirea palmelor la aproximativ 61% din pacienti.

Palme rosii - diagnostic si tratament

Pentru a determina cauza palmelor rosii este recomandat sa mergeti la un control medical. Medicul va face o anamneza si un examen fizic, incepand cu palmele, si va pune diagnosticul inclusiv bazandu-se pe istoricul dumneavoastra medical. Daca afectiunea nu poate fi stabilita doar in baza celor trei etape medicul specialist va apela la efectuarea altor teste de diagnostic care analizeaza:

  • Functia hepatica;
  • Hemoleucograma completa;
  • Azotul ureic din sange sau creatinina;
  • Nivelurile de glucoza a jeun;
  • Hormonul de stimulare tiroidiana (TSH);
  • Nivelul de fier.

Medicul poate solicita inclusiv teste pentru hepatita B si hepatita C, biopsie de maduva osoasa, CT- torace, abdomen si/sau pelvis si teste pentru anticorpi.

Terapii medicamentoase

Pentru tratarea palmelor rosii nu exista un tratament standard. Odata diagnosticata afectiunea de baza, tratamentul se va prescrie pentru aceasta boala. Tratamentele pot consta in:

  • Medicatie topica: creme, unguente care au ca scop reducerea rosetii si a inflamatiei;
  • Medicatie orala: in functie de afectiunea de baza;
  • Terapie cu lumina: pentru cazurile de psoriazis.

Daca palmele rosii apar ca un semn al unei alergii la o substanta medicamentoasa se recomanda intreruperea administrarii medicamentului respectiv si solicitarea unei consultatii medicale in vederea prescrierii unei noi medicatii.

Schimbari ale stilului de viata

In cazul pacientilor care au palme rosii din varii motive este recomandat sa ajusteze urmatoarele doua aspecte ale stilului de viata:

  • Nivelul de hidratare al organismului: o hidratare corespunzatoare contribuie la prevenirea rosetii excesive si a uscarii pielii;
  • Consumul de alimente bogate in antioxidanti: ajuta la combaterea stresului oxidativ si a inflamatiei, rezultand o calitate mai buna a pielii.

Masuri de auto-ingrijire pentru gestionarea simptomelor

Dincolo de tratamentele medicamentoase palmele rosii mai pot fi gestionate astfel:

  • Aplicarea compreselor reci - pentru a reduce inflamatia si roseata;
  • Evitarea substantelor iritante - substante chimice agresive;
  • Protejarea mainilor cu manusi in cazul manipularii diferitor substante cu potential iritant.

Sfaturi pentru preventie

Pentru a preveni fenomenul de palme rosii, evitati expunerea la factorii declansatori cunoscuti, mentineti o igiena adecvata a mainilor si adoptati o alimentatie echilibrata.