Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 300 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Periajul dentar corect la copii - sfaturi si recomandari

Postat in: Sfatul Medicului
Dr. Alin POPESCU
de , Medic primar – Medicina Sportiva
Data publicării: 26 iunie 2023 Ultima actualizare: 26 iunie 2023

Ce exemplu ii dati copilului cand vine vorba de periajul dentar sau altfel spus spalatul pe dinti?

Daca va doriti pentru copilul dumneavoastra un zambet minunat atat pe parcursul copilariei, cat si la momentul maturitatii, atunci incepeti sa ii invatati ”ritualul” de periere corecta a dintilor inca de la aparitia primului dintisor! Dar, pana la aparitia dintisorilor, medicii stomatologi recomanda sa curatati usor gingiile bebelusilor, cu o compresa/ bucata de tifon moale, dupa hranire, pentru indepartarea urmelor de lapte.

Cum se efectueaza corect periajul dintilor? Reguli si sfaturi

Dintii de lapte sau dintii temporari sunt la fel de importanti ca dintii definitivi: au rol in dezvoltarea vorbirii, a masticatiei si in ghidarea eruptiei dintilor definitivi; deci trebuie sa le acordati atentie crescuta cand vine vorba de ingrijirea lor, respectiv sa ii periati corect (la inceput dumneavoastra, parintii, urmand ca, odata cu crestere copilului, sa preia el acest ”ritual”).

Dintii de lapte se pot caria imediat dupa aparitie in conditiile unei igiene necorespunzatoare, asadar, in jurul varstei de 6 luni, cand apare primul dinte, ar trebui implementata regula perierii dintilor de doua ori pe zi: dimineata si seara.

Pentru perierea dintilor este recomandata folosirea periutelor de dinti specifice varstei copilului (cu perii moi, soft, pentru a nu irita gingiile celor mici) si a unei cantitati de pasta de dinti de dimensiunea unui bob de orez in cazul copiilor cu varsta cuprinsa intre 6 luni si 3 ani si de dimensiunea unui bob de mazare in cazul copiilor cu varsta cuprinsa intre 3 si 6 ani.

Pentru un periaj dentar corect invatati copilul, prin puterea exemplului si prin joaca, urmatoarele reguli:

  • Periajul dentar se face de doua ori pe zi: dimineata si seara inainte de culcare.
  • Se va tine periuta de dinti sub apa calda pentru a se inmuia perii, se va pune cantitatea de pasta de dinti recomandata varstei copilului si, prin miscari scurte, circulare, se vor peria suprafetele interioare ale dintilor;
  • Pentru periajul suprafetei exterioare a dintilor se vor tine dintii lipiti, periuta se pozitioneaza perpendicular pe suprafata dintilor si se vor folosi miscari circulare de periere a dintilor dintr-un capat lin celalalt (dupa varsta de 6- 7 ani periuta se va pozitiona intr-un unghi de 45 de grade si periajul se va efectua dinspre gingie spre marginea dintelui);
  • Dupa perierea dintilor se vor peria limba si interiorul obrajilor;
  • Dupa invatarea miscarilor corecte de periaj, folositi o clepsidra sau apelati la aplicatiile dedicate periajului dentar corect si complet astfel incat procesul de spalare pe dinti sa dureze cel putin 2 minute;
  • Periuta de dinti se va schimba la un interval de 2- 3 luni.

Igiena dentara la copii - recomandari importante

Pentru a fi o activitate placuta pentru copil, lasati-l sa isi aleaga (sub indrumarea dumneavoastra) periuta si pasta de dinti.

Cand incepe sa invete ritualul spalatului pe dinti, il puteti lua cu dumneavoastra la momentul periajului dentar si in paralel sa ii dati o periuta de dinti cu care va poate imita miscarile. Pana cand copilul va deprinde miscarile corecte, periajul dentar va dura mai mult de 2 minute- un periaj dentar complet ar putea ajunge la 10- 15 minute, iar, in paralel, dumneavoastra va trebui sa curatati zonele mai greu accesibile pentru cel mic - pentru acest lucru este recomandat sa folositi o a doua periuta asemanatoare cu cea folosita de copil, astfel incat sa nu fiti nevoit sa ii luati periuta din mana - semn care ar putea sa il descurajeze in procesul de invatare.

La inceput cel mic va avea tendinta de a inghiti pasta de dinti, dar, exemplificandu-i dumneavoastra, va va imita si va invata, prin repetitie, cum sa scuipe. Cel mic trebuie sa se spele pe dinti in prezenta dumneavoastra pana in jurul varstei de 6 ani - acesta este momentul in care stie sa efectueze corect miscarile si sa elimine pasta de dinti la final.

Prima vizita a copilului la medicul stomatolog este recomandata a fi facuta dupa varsta de un an si jumatate, pentru ca cel mic sa se acomodeze si sa invete ca este indicat sa mearga pentru control si in vederea preventiei la medicul stomatolog o data pe an.

Periajul dentar trebuie sa fie insotit si de folosirea atei dentare, deci, odata ce copilul are doi dinti alaturati, puteti incepe curatarea acestora si cu ajutorul atei dentare, o data pe zi.

Mergeti impreuna cu copilul la medicul stomatolog o data pe an la un control de rutina si invatati copilul ca e esential sa previna problemele dentare, iar primul pas catre preventie este periajul corect si complet al dintilor si al cavitatii bucale!