Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 300 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802
Pulsoximetru: ce este si de ce e important sa-l ai in casa

Pulsoximetru: ce este si de ce e important sa-l ai in casa

Postat in: Sfatul Medicului
Dr. Alin POPESCU
de , Medic primar – Medicina Sportiva
Data publicării: 22 iulie 2025 Ultima actualizare: 23 iulie 2025

Te simti obosit aparent fara motiv sau ti se intampla sa respiri greu si sa ai o stare inexplicabila de neliniste? Poate te gandesti ca stresul e de vina, dar daca e pur si simplu un semnal pe care ti-l trimite corpul pentru a te face sa contientizezi ca nu primeste suficient oxigen?

Odata cu pandemia, sanatatea respiratorie a devenit un subiect frecvent dezbatut, ceea ce a adus in prim plan un dispozitiv medical de mici dimensiuni, usor de folosit de oricine: pulsoximetrul. Acest dispozitiv poate face diferenta intre o interventie medicala rapida si o complicatie grava.

Ce este un pulsoximetru?

Pulsoximetrul este un dispozitiv medical non-invaziv cu ajutorul caruia se poate masura saturatia oxigenului in sange - SpO2 si frecventa pulsului. Tehnologia folosita pentru masurarea acestor doi parametri este tehnologie optica care consta in emiterea unor raze de lumina rosie si infrarosie prin deget, iar senzorii interpreteaza cata lumina este absorbita de sangele oxigenat si cata de sangele neoxigenat. Ulterior datele sunt procesate pentru a afisa:

  • SpO - procentul de oxigen transportat de hemoglobina in sange;
  • Pulsu - numarul de batai de inima pe minut.

Valorile normale ale SpO2 sunt intre 95-100%. Daca valoarea este mai mica de 95% e indicat sa apelati la medic.

La ce este util un pulsoximetru?

Pulsoximetrul este un dispozitiv care poate fi achizitionat din farmacie la preturi accesibile. Este indicat sa existe un pulsoximetru in trusa de sanatate pe principiul mai bine il ai si nu il folosesti, decat sa ai nevoie de el si sa nu ai la indemana.

Pulsoximetrul este util pentru:

  • monitorizarea starii generale de sanatate;
  • diagnosticarea unor afectiuni;
  • monitorizarea unor afectiuni respiratorii si a unor afectiuni cardiace.

Printre cele mai comune situatii in care este util un pulsoximetru se numara:

  1. Monitorizarea pacientilor cu afectiuni respiratorii

Pacientii cu afectiuni cronice: astm bronsic, BPOC (bronhopneumopatie obstructiva cronica), fibroza pulmonara sau COVID-19 se pot confrunta cu scaderi bruste ale nivelului de oxigen, iar cu ajutorul pulsoximetrului pot monitoriza aceste scaderi in timp real.

  1. Monitorizarea infectiilor virale sau bacteriene

Oxigenarea sangelui este afectata inclusiv in timpul unei simple raceli, gripa sau pneumonie. Pulsoximetrul ofera informatii care pot fi de ajutor in recomandarea tratamentului de catre medic.

  1. Monitorizarea persoanelor cu apnee in somn

Pacientii cu apnee in somn pot utiliza pulsoximetrul pentru a identifica episoadele in care oxigenul din sange scade pe parcursul noptii.

  1. Monitorizarea la domiciliu a persoanelor varstnice

Varstnicii, care in cele mai multe cazuri prezinta si boli cronice pot utiliza pulsoximetrul pentru o monitorizare rapida si totodata simpla a starii generale de sanatate. In situatia unei scaderi a saturatiei oxigenului in sange pot apela la medicul de familie pentru indrumare.

  1. Monitorizarea eficientei oxigenarii in timpul efortului fizic

Sportivii sau persoanele active fizic pot utiliza pulsoximetrul in vederea optimizarii performantei si pentru a preveni extenuarea.

Pozitionarea pulsoximetruluiul

Pentru a obtine rezultate corecte in urma masurarii saturatiei oxigenului din sange cu pulsoximetrul se recomanda urmarea catorva pasi simpli:

  • Aplicarea corecta: in majoritatea cazurilor pulsoximetrul se aplica pe varful degetului aratator. Degetul trebuie sa fie curat, uscat si fara oja;
  • Pozitia din timpul masurarii: persoana careia i se aplica pulsoximetrul trebuie sa stea relaxata, linistita fara a se misca. Masuratorile facute in timpul miscarii sau facute la temperaturi scazute pot da valori eronate;
  • Asteptarea timp de cateva secunde: pulsoximetrele au nevoie de 10-30 de secunde pentru masurare si afisarea valorilor finale;
  • Utilizarea pulsoximetrului intr-o incapere fara lumini ambientale intense care pot influenta senzorii aparatului;
  • Atentie la temperatura corpului! Daca pacientul are mainile reci, circulatia periferica poate fi afectata, iar valorile masurate de pulsoximetru pot fi mai scazute.

Semnele scaderii oxigenului din sange

Scaderea nevelului de oxigen din sange se numeste hipoxemie si este o problema grava care semnaleaza oxigenarea deficitara a organelor si tesuturilor. Este important sa identifici semnele fizice si clinice ale unei saturatii scazute de oxigen in sange:

  • Respiratie dificila sau senzatia de sufocare;
  • Buze sau degete albastrui - cianoza;
  • Oboseala accentuata, prezenta chiar si la eforturi mici;
  • Batai rapide ale inimii -tahicardie;
  • Durere in piept;
  • Confuzie sau ameteli;
  • Dureri de cap constante.

Daca pacientul prezinta simptomele de mai sus, iar pulsoximetrul inregistreaza valori mai mici de 92% se impune evaluarea medicala imediata.

De ce e important sa ai un pulsoximetru in trusa medicala

Pulsoximetrul este un dispozitiv usor de folosit, accesibil si util in multiple situatii:

  • Monitorizare rapida, non-invaziva sau altfel spus fara intepaturi sau durere;
  • Esential in situatii de urgenta- ofera informatii importante ce pot fi transmise medicului pana la sosirea acestuia;
  • Are costuri redus;
  • Se poate folosi la toate grupele de pacienti- de la copii la varstnici;
  • Este usor de transportat- avand dimensiuni mici poate fi transportat peste tot.

Criterii pentru achizitionarea unui pulsoximetru

  1. Precizie si acuratete in masurare - este cel mai important criteriu. Verificati daca pulsoximetrul are certificare medicala (CE/ FDA). Exista modele ce folosesc tehnologie cu doua lungimi de unda, iar acestea ofera masuratori mai precise.
  2. Utilizare usoara - se recomanda pulsoximetrele intuitive pentru orice membru din familie. Se recomanda modelele cu ecran clar, luminat, usor de citit si cu buton de pornire simplu sau chiar cele care se activeaza automat in urma pozitionarii degetului. Ideal ar fi daca are si functie automata de oprire pentru economisirea bateriei.
  3. Tipurile si durata bateriei: pentru utilizarea ocazionala bateriile clasice sunt o optiune buna, iar in cazul utilizarii cu frecventa ridicata se poate opta pentru pulsoximetrele cu baterii reincarcabile.
  4. Conectivitatea si functiile smart sunt optionale, dar sunt utile in mod special pentru bolnavii cronici care trebuie sa monitorizeze constant saturatia oxigenului in sange si care cu ajutorul functiilor smart pot trimite medicului masuratorile cu regularitate.
  5. Compatibilitate cu pacienti din diferite categorii de varsta: cele potrivite si pentru copii si pentru varstnici au senzori mai sensibili.

 

Recomandare generala - achizitionati un model care cuprinde toate criteriile de mai jos:

  • Prezinta certificat CE medical;
  • Masoara SpO2, puls si are grafic de puls;
  • Ecran LED sau OLED clar;
  • Timp rapid de raspuns (<10 secunde);
  • Oprire automata;
  • Posibilitate de stocare a valorilor (optional).

Pulsoximetrul trebuie sa fie alaturi de termometrul si tensiometru in trusa medicala a fiecaruia dintre noi.

Articole similare
Valori normale tensiune arteriala si puls: verifica-ti sanatatea!
Frecventa cardiaca sau pulsul reprezinta numarul de batai (contractii) pe care inima le efectueaza intr-un minut. Un puls normal (in repaus) in cazul persoanelor adulte este cuprins intre 60 si 100 de batai pe minut, insa valorile pulsului variaza in functie de varsta, greutate si temperatura. In plus, emotiile si exercitiul fizic influenteaza si ele frecventa cardiaca. Tensiunea arteriala ...
11 aprilie 2022
Edited 11 aprilie 2022
citește articolul
Exercitii pentru scaderea pulsului
Pulsul sau frecventa cardiaca reprezinta numarul de contractii (batai) pe minut pe care inima il efectueaza intr-un minut pentru ca sangele sa ajunga la toate celulele si tesuturile din organism. Valoarea normala a frecventei cardiace (in repaus) la adulti este cuprinsa intre 60 si 100 batai pe minut. Femeile au inima mai mica decat barbatii, asadar va pompa mai putin sange. Din aceasta cau...
11 martie 2022
Edited 11 martie 2022
citește articolul
Informatii pe care trebuie sa le stii despre aritmia cardiaca
Aritmia cardiaca se mai numeste si disritmie cardiaca si consta in neregularitatea batailor inimii. Aritmia cardiaca este o afectiune care se refera atat la bataile prea lente cat si la cele prea rapide ale inimii. In cazul in care bataile inimii unui adult sunt mai multe de o suta intr-un minut, se considera ca ritmul cardiac este prea rapid iar diagnosticul este cel de tahicardie. In situati...
26 februarie 2021
Edited 26 februarie 2021
citește articolul
Informatii complete despre tahicardie (puls marit)
Ritmul cardiac al unei persoane cu inima sanatoasa trebuie sa fie de aproximativ 60 – 90 de pulsatii intr-un minut, media generala fiind de aproximativ 70 – 80 de batai intr-un minut. Atunci cand frecventa batailor inimii este accelerata si depaseste 90 de pulsatii intr-un minut, se poate spune ca persoana respectiva sufera de tahicardie. Sunt foarte multe motive care pot sa declanseze tahicar...
11 februarie 2021
Edited 11 februarie 2021
citește articolul
Ce inseamna puls normal, in functie de varsta?
In  mod normal, in stare de repaus, pulsul unei persoane este undeva intre 60 si 80 de batai intr-un minut. Desigur, sunt numere care pot sa difere de la un om la altul, fara ca acesta sa fie semn al prezentei vreunei afectiuni. Spre exemplu, unele diferente pot sa apara datorita faptului ca sistemul nervos parasimpatic este mai dezvoltat in cazul barbatilor, in special in cazul acelora c...
11 decembrie 2020
Edited 10 noiembrie 2021
citește articolul