Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit de Black Friday la comenzile peste 200 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Informatii despre afectiunile genunchiului si recuperare

Ionut Solescu
de , Redactor Tonica Group
Data publicării: 2 octombrie 2017 Ultima actualizare: 11 martie 2022

Genunchiul reprezinta segmentul mobil al aparatului locomotor ce leaga coapsa de gamba si este cel mai expus diferitelor afectiuni si traumatisme deoarece este mai putin acoperit sau protejat de parti moi. Printre cele mai frecvente afectiuni se regasesc: entorsa, luxatia rotulei, sindroamele meniscale si tendinitele fragmentate. De asemenea, printre afectiunile cele mai comune ale genunchiului se numara si artrita genunchiului, leziunea de menisc, leziunea ligamentelor incrucisate, tendinita si osteocondrita.

Entorsa

Aceasta leziune traumatica la nivelul genunchiului apare din cauza ruperii sau a intinderii ligamentului incrucisat anterior (sau a celui colateral). De regula, entorsa este consecinta unei miscari bruste de rasucire, a unei aterizari gresite sau a unei lovituri in partea frontala sau laterala a genunchiului.

Luxatia rotulei

Luxatia rotulei se produce in foarte multe situatii prin alunecarea rotulei in afara canalului din cauza unei lovituri puternice, a schimbarii bruste de directie sau a unor traumatisme. Este un tip de accidentare care duce la intinderea excesiva a tesuturilor care sustin rotula, uneori chiar la ruperea acestora, si provoaca dureri severe in zona genunchiului.

Sindroamele meniscale

Leziunile de menisc apar din cauza miscarilor bruste de torsiune sau de rotire a coapsei atunci cand piciorul este fix, si se manifesta prin ruperea totala sau partiala a meniscului. Meniscul intern si cel extern pot sa fie afectate cu usurinta de miscarea de rotatie de-a lungul unui efort repetat. Aceste leziuni pot avea caracter degenerativ sau post-traumatic, iar gradul de severitate este stabilit in functie de extensie si de localizare.

Tendinitele fragmentate

La nivelul genunchilor, tendinita apare din cauza tensiunilor repetate la care sunt supusi – de regula in situatia sportivilor care se antreneaza intens, dar si la persoane care lucreaza pe suprafete dure, fara suficienta amortizare.

Afectiuni ale genunchiului - simptome

In ceea ce priveste simptomele afectiunilor genunchiului, pacientul se va confrunta cu dureri, rigiditate, senzatia de pocnituri a genunchiului in activitate, oboseala accentuata, inflamarea genunchiului, imobilitate.

Entorsa

Cele mai comune simptome ale entorsei la genunchi sunt umflarea zonei si durerea. De regula, durerea se estompeaza treptat dupa aproximativ o ora de la momentul accidentarii, timp in care genunchiul acumuleaza lichid si se umfla. De asemenea, zona afectata se va inflama si se va inrosi, miscarile articulatiei devin limitate iar zona este sensibila la atingere.

Luxatia rotulei

Luxatia rotulei este insotita de mai multe simptome. Poate sa fie vorba despre durere acuta la nivelul genunchiului, despre senzatie de disconfort si umflarea genunchiului. Deplasarea sau intinderea genunchiului devin imposibile, iar pacientul resimte o senzatie de arsura in zona afectata.

Sindroamele meniscale

Cel mai evident dintre simptomele leziunilor de menisc este reprezentat de dureri, insa genunchiul poate sa se umfle si sa devina rigid. De asemenea, pacientul nu va putea realiza miscarea pana la capat flexia si extensia, resimtind si o senzatie de instabilitate la nivelul genunchiului.

Tendinitele fragmentate

Tendinita la nivelul genunchilor poate sa fie anuntata de mai multe simptome. De cele mai multe ori este vorba despre dureri in partea de jos a rotulei, dar poate sa apara si o senzatie de arsura in zona tendonului si genunchiul se poate umfla.

Afectiuni ale genunchiului - cauze

Aceste afectiuni ale genunchiului pot fi cauzate de activitatile sportive precum fotbalul, rugby-ul, schiatul, alunecari, lovituri, caderi pe teren denivelat.

Entorsa

Entorsa de ligament este adesea intalnita in cazul atletilor, pentru ca activitatea fizica depusa de acestia presupune accelerari, opriri si schimbari bruste ale directiei. De asemenea, entosa la genunchi poate sa fie cauzata de aterizarea gresita pe o suprafata neregulata sau dura, precum si de contactul direct cu un adversar. Pentru a evita accidentarile, se recomanda o incalzire corespunzatoare a articulatiilor inainte de efort.

Luxatia rotulei

Luxatia rotulei poate sa fie cauzata de mai multi factori. Poate sa fie vorba despre o dezvoltare deviata a gambelor, despre displazie trohleara sau despre insertia laterala a tendonului rotulian. De asemenea, luxatia rotulei poate sa se produca si din cauza unui dezechilibru al musculaturii coapsei sau pentru ca ligamentul patelofemural intern este slabit.

Sindroamele meniscale

Sindroamele meniscale pot fi consecinta unor leziuni traumatice, care se produc din cauza uzarii si subtierii meniscului pe fondul inaintarii in varsta. Pot aparea rupturi de menisc degenerative chiar si la ridicarea de pe scaun sau la pivotarea gresita a genunchiului.

Tendinitele fragmentate

Tendinitele apar la nivelul genunchilor din mai multe cauze, printre care se numara eventuale dezechilibre musculare sau excesul de greutate corporala. Tendinita genunchilor poate fi provocata si de malpozitia gleznelor sau a picioarelor, precum si de lipsa stabilitatii musculare din zona respectiva.

Afectiuni ale genunchiului - tratament

In tratarea acestor afectiuni este necesara consultarea medicului specialist. In cazul in care afectiunile sunt partiale, puteti recurge la tratamentul nonchirurgical precum fizioterapia, aplicarea compreselor reci pentru reducerea inflamatiei. Exercitiile fizice raman insa cele mai importante in procesul de vindecare deoarece acestea au rolul de a preveni rigidizarea articulatiei.

Entorsa

Entorsa genunchiului poate sa fie tratata dupa o evaluare a medicului ortoped, care stabileste gradul de severitate al afectarii ligamentare. Tratamentul poate sa fie unul indelungat, care sa dureze mai multe saptamani sau chiar luni. Daca este vorba despre lesiuni usoare sau moderate este necesara imobilizarea genunchiului cu genunchiere sau bandaje, dar in situatii severe poate fi nevoie de ghips sau interventie chirurgicala.

Luxatia rotulei

Tratamentul conservator pentru luxatia rotulei include administrarea de analgezice sau inflamatorii, repaus articular si aplicarea de comprese cu gheata, aplicarea unei usoare compresii si ridicarea piciorului afectat. De asemenea, in funchie de gradul de severitate al luxatiei, medicul poate sa recomande imobilizarea genunchiului cu orteze sau ghips, precum si folosirea carjelor pentru reducerea presiunii pana ce genunchiul este vindecat.

Sindroamele meniscale

Tratamentul sindroamelor meniscale se realizeaza in functie de localizarea si dimensiunile leziunilor. In situatia in care leziunile sunt in zona marginii externe a meniscului, nu este nevoie de operatie. In cazul in care simptomele persista, se poate ca medicul sa va sugereze optiunea chirurgiei artroscopice.

Tendinitele fragmentate

Medicul specialist va stabili metoda de tratament in functie de amploarea inflamatiei si a leziunii tendonului. Se poate ca tratamentul sa includa sedinte de fizioterapie sau utilizarea genunchierelor, precum si injectare cu Cortizon sau interventie chirurgicala.