Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 250 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Reumatismul la picioare – top 5 sfaturi: cum sa traiesti cu el

Postat in: Sfatul Medicului
Dr. Alin POPESCU
de , Medic primar – Medicina Sportiva
Data publicării: 8 aprilie 2020 Ultima actualizare: 9 mai 2024

Cand vorbim despre reumatism ne referim la simptomele date de afectarea cartilajului articular ce imbraca suprafetele osoase. Rolul acestei structuri este de a atenua socurile si presiunea exercitate la nivelul unei articulatii. Un cartilaj articular sanatos va asigura miscarea normala a articulatiei, pe cand imbatranirea acestuia sau degradarea din alte motive decat cele legate de varsta duc in timp la aparitia durerilor. 

Formele severe de reumatism pot sa asocieze impotenta functionala cu limitarea miscarilor articulatiei in cauza. Articulatiile piciorului sunt supuse zilnic unei presiuni avand in vedere functia de locomotie indeplinita de membrele inferiore. Din aceasta cauza, din ce in ce mai multe persoane se plang de aparitia durerilor de genunchi, sold sau glezne care de regula se accentueaza la efort si se amelioreaza in repaus.

Ce puteti face pentru a ameliora durerile reumatice de picioare

Incaltaminte ortopedica, incaltaminte comoda este un aspect pe care trebuie sa il aveti in vedere atunci cand suferiti de reumatism cu localizare la nivelul membrelor inferioare. Pantofii trebuie sa aiba o talpa cat mai flexibila, dar care in acelasi timp este destul de rigida pentru a atenua socurile. Partea din fata a pantofului trebuie sa permita libertate de miscare degetelor. Totodata, incaltamintea trebuie sa prezinte un sistem optim de fixare, astfel incat sa nu va alunece piciorul in timpul mersului. Pentru femeile care sufera de reumatism se recomanda evitarea purtarii pantofilor cu toc.

Reumatismul la picioare  –  top 5 sfaturi: cum sa traiesti cu el

Exercitiile fizice sunt o modalitate de a pune sangele in miscare si de a va dezmorti oasele. Medicii recomanda miscarea si in cazul persoanelor cu reumatism, dar in limita gradului de toleranta. Imbunatatirea tonusului muscular, cresterea nivelului de endorfine (care este un analgezic natural produs de organism) si imbunatatirea calitatii lichidului sinovial sunt doar cateva din motivele pentru care ar trebui sa faceti miscare chiar daca vi s-a pus diagnosticul de reumatism. Nu trebuie insa sa faceti eforturi mari care va pot crea o senzatie de disconfort cu localizare la nivelul articulatiilor piciorului. Inainte de a incepe o activitate fizica consultati-va cu medicul reumatolog.

Atentie la greutate! Supraponderalitatea si obezitatea sunt o reala problema pentru cei care sufera de reumatism. Orice kilogram in plus va fi resimtit si la nivelul articulatiilor. Incercati sa aveti o alimentatie echilibrata in principii nutritive pentru a va mentine la o greutate corporala in limite normale.

Unguentele pe baza de capsaicina si-au dovedit utilitatea in ameliorarea durerilor cu caracter mecanic din reumatism. Recomandarea este de a aplica o cantitate mica de unguent cu capsaicina pe zona dureroasa, cu masarea usoara pentru a inlesni patrunderea in piele a acestei substante. Aceasta aplicare va duce la aparitia unei senzatii de incalzire, cu ameliorarea sindromului dureros.

Antiinflamatoarele nesteroidiene cu administrare fie orala, fie sub forma de unguent, intra in tratamentul simptomatic al reumatismului. Recomandarea noastra este de a va consulta inainte de adminstrare cu medicul reumatolog sau cu medicul de familie, intrucat acestea pot avea si efecte adverse nedorite.