Cele mai bune saltele antiescara: caracteristici, beneficii si criterii de selectie
Salteaua antiescara reprezinta o parte importanta a tratamentului persoanelor care, din diverse motive, sunt nevoite sa stea la pat pe perioade indelungate de timp.
Acesti pacienti sunt predispusi riscului de escare - cauzate, in general, de acumularea vaselor de sange in locurile de presiune (care duc la intreruperea fluxului de oxigen si de nutrienti catre tesuturile si epiderma din zonele respective), de forta de frecare dintre saltea si epiderma si de unele probleme specifice care pot aparea la nivelul circulatiei.
Locurile de aparitie a escarelor sunt: spatele sau partile laterale ale capului, umerii, soldurile, partea inferioara a spatelui, gleznele, calcaiele si, ocazional, chiar si pielea din spatele genunchilor sau marginile urechilor.
Daca nu se intervine in timp util, escarele pot conduce, in cele din urma, la moartea tesuturilor din zonele respective si – in cazuri foarte rare – chiar la decesul persoanei in cauza.
CUPRINS
Saltele antiescara: beneficii pentru pacient
Criterii pentru alegerea celei mai bune saltele antiescara
Saltele antiescara: beneficii pentru pacient
Saltelele antiescara reprezinta una dintre cele mai bune modalitati de preventie si de interventie: acestea pot impedica aparitia ulceratiilor la nivelul pielii sau le pot ameliora, in cazul in care exista deja.
Alte avantaje ale achizitionarii unei saltele antiescara:
- Salteaua antiescara reduce presiunea de decubit exercitata de corp si ofera chiar si un usor masaj care imbunatateste circulatia sangvina la nivelul pielii. Ea ajuta, astfel, la oxigenarea tesuturilor.
Este important sa mentionam ca pacientul imobilizat la pat poate dezvolta escare inca din primele zile si tocmai din acest motiv este recomandat ca salteaua antiescara sa existe pe patul bolnavului inca de la inceput.
- Escarele lasate netratate duc la o suprainfectare a pielii care, in anumite cazuri, poate provoca chiar si decesul persoanei, asa cum aminteam si undeva mai sus. Prin urmare, aceste saltele antiescara pot functiona si ca modalitati de a preveni aceste scenarii extreme.
- Un alt avantaj important: saltelele antiescara sunt mai bune decat orice alta saltea deoarece permit schimbarea punctelor de sprijin ale pacientului imobilizat, eliberand astfel corpul acestuia de presiunea de decubit.
- In general sunt recomandate saltelele antiescara care permit reglajul presiunii de aer in functie de greutatea pacientului. Prin urmare, este indicat ca inainte de a achizitiona o astfel de saltea sa cereti sfatul medicului.
De asemenea, este bine sa stiti ca exista si cazuri in care aceste saltele antiescara nu sunt recomandate (ex.: fracturi cervicale sau de schelet, rani ale coloanei cervicale).
In plus, nu putem sa vorbim despre saltele antiescara fara sa amintim faptul ca ele favorizeaza si recuperarea mai rapida a pacientilor.
Daca va doriti sa achizitionati un astfel de produs trebuie sa aveti in vedere cateva criterii care va pot ajuta sa faceti cea mai buna alegere.
Criterii pentru alegerea celei mai bune saltele antiescara
Investitia intr-o saltea antiescara trebuie facuta doar in urma unei documentari temeinice. In plus, asa cum aminteam anterior, exista si cateva criterii de care e bine sa tineti cont.
- Tipul saltelei
In comert exista saltele antiescara pasive si saltele antiescara active (de tip fagure sau tubulare).
Saltelele antiescare pasive se utilizeaza, in general, pe un pat normal si sunt indicate mai ales pentru ingrijirea la domiciliu.
De cealalta parte, saltelele antiescare pasive se mai numesc si saltele de tip fagure pentru ca sunt alcatuite din camere pneumatice aranjate in doua sau mai multe sectiuni. Acestea sunt ideale atat pentru a preveni aparitia escarelor, cat si pentru a ameliora starea pacientilor care le au deja.
- Greutatea pacientului
Al doilea criteriu de care trebuie sa tineti cont este greutatea pacientului.
Pentru pacientii care sunt mai corpolenti este recomandata achizitionarea de saltele antiescara de tip fagure (acestea sunt perfecte chiar si pentru persoane cu greutati care depasesc 100 de kilograme si au avantajul de a putea uniformiza presiunea pe toata suprafata corpului pacientului).
- Dimensiuni
Dimensiunea saltelei este, de asemenea, importanta. In general este indicat sa achizitionati saltele antiescara suficient de mari, astfel incat pacientul sa poata fi mutat usor dintr-o pozitie in alta sau sa se rasuceasca cu lejeritate.
Daca nu sunteti siguri care ar putea fi dimensiunile ideale pentru pacient, atunci o idee buna este sa cereti sfatul personalului farmaciei sau magazinului de unde planuiti sa achizitionati produsul.
- Materiale
Nu putem sa vorbim despre saltele antiescara fara sa amintim ca acestea pot fi umplute cu apa, aer, fibre, spuma sau gel. Prin urmare este important sa va orientati spre cel mai potrivit material pentru pacient.
(In masura in care acest lucru este posibil) este indicat sa solicitati sfatul medicului specialist inainte de a face o alegere in ceea ce priveste materialul.
In concluzie, acestea sunt criteriile de care e bine sa tineti cont atunci cand achizitionati saltele antiescara.
In general sunt recomandate saltele antiescara care dispun de reglarea presiunii aerului, in functie de greutatea bolnavului, insa, asa cum aminteam anterior, decizia cea mai buna poate fi luata doar alaturi de medicul specialist, care va recomanda cel mai potrivit produs pentru pacient.
• Saltelele antiescara sunt mai bune decat orice alta saltea deoarece permit schimbarea punctelor de sprijin ale pacientului imobilizat, eliberand astfel corpul acestuia de presiunea de decubit.
• Sunt recomandate saltelele antiescara care permit reglajul presiunii de aer in functie de greutatea pacientului. Este indicat ca inainte de a achizitiona o astfel de saltea sa cereti sfatul medicului. Sunt si cazuri in care aceste saltele nu sunt recomandate, cum ar fi fracturi cervicale sau de schelet, rani ale coloanei cervicale.